Özellikle gençler arasında dünyada bir akım haline gelen “selfie” çekimi her yaş ve mevkide olanların kullandığı bir fotoğraf çekme tekniği. Bu teknik zaman zaman protokolün de beğendiği bir çekim örneği.
Belen İlçe Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı M.Fatih Tosyalı’nın da sevdiği özçekim, en çok da gençler arasında tercih ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde Belen Kaymakamı, ilçede bulunan ortaokul ve liselerde eğitim gören ve sınava hazırlanan Kaymakam Yılmaz’ın öğrencilere moral ve motivasyon konuşması yaptığı buluşmanın adından öğrencilerle özçekim yapması gençlerin de hoşuna gitti. Gençler, Kaymakam Yılmaz’a tebessümlerle poz verdi.
Bu tekniğin “Selfie” olarak kullanılması nereden geliyor!
Yabancı dilden Türkçe’ye geçen ve yaygın olarak kullanılan kelimelerden birisi de “Selfie” sözcüğü. “Kendi” anlamına gelen self sözcüğünden türetilen selfie Türkçede “Özçekim” olarak kullanılıyor…
Türk Dil Kurumu (TDK), “kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie”ye Türkçe karşılık olarak “özçekim”i seçti. Vatandaşlardan gelen önerileri değerlendiren TDK Bilim Kurulu bugünkü toplantısında “selfie” sözcüğünün Türkçe karşılığını “özçekim” olarak belirlemesinin ardından yabancı sözlere karşılıklar bulma çalışmalarını yürütmüş ve bu çalışma sonucunda TDK, “selfie”ye en çok önerilen “özçekim”, “kendiçekim”, “görçek”, “kendinçek” ve “bakçek” sözcüklerini de vatandaşa sorarak TDK Bilim Kurulu toplanarak “özçekim”i “selfie”ye karşılık olarak kabul etmişti.
Kurumun konuyla ilgili ilk duyurusunda binden fazla öneri gelirken, bunlardan 115’i “özçekim” olmuştu. Özçekimden sonra ise en fazla “görçek” önerisi gelmşişti.
Özellikle gençler arasında dünyada bir akım haline gelen “selfie”ye karşılık olarak kuruma gelen tavsiyeler arasında ayrıca “Sosyapoz”, “Başyapıt”, “Bengil”, “Beyani”, “Cepimge”, “Çekendi”, “Çekerol”, “Çekinti”, “Çeklaçek”, “Çektirim”, “Çeksun”, “Eday”, “Ferdi”, “Görsel Salım”, “Seyfi” ve “Kendirme” gibi sözcükler de bulunuyordu.