Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
9 Ocak’ta ÇAYKUR işçileri ve çay üreticileri sorunlarını ve taleplerini iletmek için Rize’de bir araya gelmiş, basın açıklaması yapmıştır. Açıklamada; ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro, üreticilerin ise taban fiyat talebi dile getirilmiştir.
Üreticiler adına açıklama yapan Murat Yılmaz, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Zamla yatıyoruz, zamla kalkıyoruz. Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası, gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022’de çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor. Hangi üretici bu fiyata gübre alabilir, hangi üretici mazota para yetiştirebilir” diyerek; çaylıkların bakımı, temizlenmesi, ilacı ve toplama ücretleri eklendiğinde korkunç bir maliyet çıktığını belirtmiştir. Çaya biçilen alım fiyatının maliyetleri karşılamadığını, çayda tavan fiyat belirlenince üreticinindaha da mağdur olduğunu, belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmanın mümkün olmadığını, çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlenmesi gerektiğini ve gerçek anlamda bir taban fiyat belirlenmediğini, üreticilerin tüccarlara gitmek zorunda bırakıldığını söylemiştir.
Çay üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi, çay üreticilerinin emeğinin değersizleştirilmemesi için kota ve kontenjan uygulamasına son verilmesi, üreticilerin desteklenmesi gerekmektedir. ÇAYKUR için çalışan mevsimlik işçilerin güvencesiz çalışma koşulları değiştirilmeli, kadro talepleri karşılanmalıdır.
Bu bağlamda;
- Çay üreticilerinin kota ve kontenjan uygulamaları nedeni ile oluşan zararı karşılanacak mıdır?
- ÇAYKUR’un çay alımlarında kota ve kontenjan uygulaması neden yapılmaktadır?
- Kota ve kontenjan miktarları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
- Çay üreticilerinin talebi olan kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılması sağlanacak mıdır?
- Çay alım fiyatları belirlenirken çay üreticileri ile neden görüşülmemektedir?
- ÇAYKUR’un pazardaki hakimiyetinin yüzde 80’lerden yüzden 45’lere kadar gerilemesinin sebebi nedir? Bu düşüşü önlemek için bir çalışmanız var mıdır?
- Artan girdi maliyetleri nedeniyle çay üreticilerinin desteklenmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?
- Gübre fiyatlarının düşürülmesi ve gübrede KDV’nin sıfıra indirilmesi için çalışmalarınız var mıdır?
- Çay üreticilerine 1 Nisan itibarıyla hektar başına üretim desteği verilmesi sağlanacak mıdır?
- Çay üreticilerinin bankalardaki promosyonları yirmi yıldır neden ödenmemiştir? Bu promosyonlar nereye gitmiştir? Promosyon ödemeleri çay üreticilerine yapılacak mıdır?
- Yalnızca yılın 5,5 ayı çalışan bunun dışındaki zamanda işsiz kalan, ücret alamayan ÇAYKUR işçilerinin kadro talebi karşılanacak mıdır?