Depremin ardından 13 Mart’ta okulların açıldığı Hatay’da buruk bir karne heyecanı yaşandı. 6 Şubat depreminin ardından her alanda zor günler yaşayan deprem illerinde bu yıl Hatay’da da olduğu gibi; zor zahmetli acı ve hüzün dolu bir eğitim yılı geçti. Yaşanan deprem sonrasında evleri enkaza dönüşen depremzedeler, bulundukları şehirlerden çok uzaklara savruldu. Evleri az ya da orta hasarlı ailelerin bir çoğu da okul çağındaki çocuklarının eğitimden geri kalmaması için çocukları için yollara düştü.
Gittikleri şehirlerde çocuklarının okullarının kaydını yapan ailelerin çocukları da yaşadıkları travmanın etkisinden olsa gerek gittikleri şehirlerde bazen kendilerinden kaynaklı bazen da gittikleri şehirlerdeki aile, öğretmen ya da sıra arkadaşları tarafından ötelenen öğrenciler uyum sorunu yaşadılar.
Hatay’da 430 bin öğrenci ve yaklaşık 22 bin öğretmen yarıyıl ve karne heyecanı yaşadı.
Hatay’daki okullarda öğrenim gören yaklaşık 400 bin Türk ve Suriyeli öğrenci ile Geçici Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören yaklaşık 30 bin Suriyeli öğrenci buruk bir karne heyecanı yaşadı. Bu heyecana il genelinde görev yapan yaklaşık 22 bin öğretmen de katıldı.
Her açıdan zor, zahmetli, acı ve hüzün dolu bir eğitim öğretim yılın geride bırakıldığını ifade eden Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Öztürk, “Her şeye rağmen bu zorlu öğretim yılını tamamlayan, buruk da olsa karne sevinci yaşayan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum.” dedi.
Hatay İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Öztürk, 2022-2023 eğitim öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi.
Değerli Öğretmenlerimiz,
Sevgili Öğrenciler,
Her açıdan zor, zahmetli, acı ve hüzün dolu bir eğitim öğretim yılını geride bırakıyoruz. Öncelikle her şeye rağmen bu zorlu öğretim yılını tamamlayan, buruk da olsa karne sevinci yaşayan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum.
Öğretim yılının tam ortasında yaşadığımız büyük felâket bizleri sevdiklerimizden, şehrimizden, okullarımızdan ayırdı. Millî Eğitim camiası olarak öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Bu vesileyle deprem şehitlerimizi bir kere daha rahmetle ve hasretle anıyor, aziz hatıralarını daima yaşatacağımızı ifade etmek istiyorum.
Eğitim, gelecek nesillere bugün ödenmesi gereken bir borçtur. Bizler İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu bakış açısıyla deprem sonrasında şartlar ne kadar zor olsa da çadır, kimi zaman konteyner, NATO çadırları hatta bazen gemileri kullandık, okul veya sınıfa dönüşebilecek potansiyele sahip her mekânı değerlendirerek eğitim öğretime devam ettik. Birçok ilçemizde Nisan ayında okullarımızı açarak sosyal hayatın normale dönmesine katkı sağladık.
Bu zorlu süreçte bizi yalnız bırakmayarak her türlü imkânı seferber eden Millî Eğitim ve Millî Savunma Bakanlıklarımıza şükranlarımı arz ediyorum. İlimizde yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerine sağladıkları katkılardan dolayı devlet kurumlarımıza ve özel kuruluşlara, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına ve hassaten kendi derdini unutup fedakârca çalışarak bizlere destek olan kahraman öğretmenlerimize, çalışma arkadaşlarımıza, personelimize teşekkür ediyorum.
Bu yıl yaz tatilini iyi değerlendirmek, çeşitli sebeplerle yıl içinde okula devam edemeyen, öğrenme kaybı yaşayan öğrencilerimiz için büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda planladığımız telafi amaçlı yaz kurslarımız, yaz okullarımızla sizlere tatilde de destek olacağımızı hatırlatıyor, kötü günlerin geride kaldığı, hep birlikte umut dolu bir başlangıç yapacağımız yeni öğretim yılında buluşmak temennisiyle hepinize tekrar iyi tatiller diliyorum.”