Şehri yaşanır kılmak ve yaşam alanlarını korumak için alana indiler
TAŞ OCAKLARININ TAMAMINA KARŞIYIZ!
Amanos dağlarında açılan taş ocaklarının insan, çevre ve doğaya zarar verdiğini ifade eden çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları bu gün Şehri yaşanır kılmak ve yaşam alanlarını korumak için alana indiler…
Bazı siyasi parti teşkilatlarının temsilci ve üyelerinin de katıldığı kitlesel açıklamaya ev sahipliğini Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara yaptı.
Yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:
“Hatay ili İskenderun ilçesi, Akçay Mahallesi Mevkiin’de bir den çok taş ve mermer ocakları bulunmaktadır. Faaliyet gösteren bu işletmeler bölgenin havasını, suyunu meyve bahçelerini ve orman alanlarını geri dönülmez şekilde tahrip etmektedir.
İskenderun’u çevreleyen Amanos dağları endemik bitki örtüsü ve coğrafi yapısı nedeni ile özel bir ilçemizdir.
Akçay’a özel meyvelerden biri olan ‘’Akçay portakalı’’ sembolik ve özel bir meyvedir. Bölge insanları geçimlerini meyvecilik ve bahçecilik ile sağlamakta olup yaylaların varlığı hepimiz için vazgeçilmez derecede önemli yaşam alanlarımızdır.
İskenderun limanı üzerinden yapılan sevkiyatların bölgemize verdiği kirlilik, gürültü, egzoz emisyonları, Demir Çelik fabrikaları ve yan kuruluşları ile Enerji santrallerinin varlığı bölgemizi kümülatif olarak olumsuz anlamla zaten etkilemektedir.
İskenderun Körfezini çevreleyen dağlarının limana ve sanayi alanlara yakın mesafesi, güzide ve el değmemiş dağlarımızda ve yaylalarımızda, hatta yaşam alanlarımızın tam ortasında taş ocağı faaliyetleri için başvuruları her geçen gün artırmaktadır.
Bölgemiz insanın en büyük sıkıntıları, Taş ocaklarının ve mermer ocaklarının açılmış olduğu bölgelerdeki hafriyat araçlarının tozu-toprağı, atılan dinamitlerin gürültüsü ve meskenlerimizde oluşan çatlaklar ve yarıklar ve zeminlerde yaşanan kaymalardır.
Bizler İskenderun halkı olarak bu taş ocaklarının tamamına karşıyız. Ancak var olan hâlihazırdaki ocakların çevreye olan olumsuz etkilerinin en minimum seviyeye indirgeyerek verilen taahhütlerini yerine getirmelerini beklemekteyiz.
Rezerv alanı biten ocakların hızlıca rehabilite edilmesi sağlanmalıdır.
Durum bu iken yenilerinin açılmasını kesinlikle istemiyoruz.
Uzun bir suredir bölgemizde ve Akçayda yeni açılmak istenen bir çok taş-maden-mermer ocakları için her zeminde mücadele etmekteyiz.
2022 Temmuz ayı içerisinde yine bir mermer ocağı başvurusu olmuştur.
İlgili makamlara kanunların bizlere verdiği yetkiler çerçevesinde gerekli itirazlarımızı yapmış bulunmaktayız.
Bugün buradan duyuruyoruz ki; söz konusu Mermer Ocağı ile ilgili süreç sayılı ÇED Yönetmeliğinin 6.maddesi 4.bendi (Bu yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tesbit edilmesi halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır) gereğince ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMIŞTIR.
(Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı/ Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 26.07.2022 tarih, E-14108550-220.01-4179496 sayılı yazsısı)
Söz konusu mermer ocağı konusunda Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız, Siyasi Parti Temsilcilerimiz, Mahalle Muhtarlarımız, Dernek Ve Odalarımız, Kendini İskenderunlu hissederek şehrimizin yaşanır kılmak ve yaşam alanlarını muhafaza etmek için destek veren ve en önemlisi sesimizin duyulmasını sağlayan basın mensuplarına çok teşekkür ederiz.
Bütün bu çabalar sonucunda Mermer ocağı ÇED başvurusu ile ilgili gelişmeleri Sayın Kaymakamımızdan öğrenmiş bulunmaktayız.
Bu vesile ile duyarlılıkları için mülki amirlerimize tekrar teşekkür eder ve İskenderun için ses vermeye devam edeceğimizi Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz. 05.08.2022”