Haberi yapan gazeteciyi işten çıkardılar. İlgili haberi siteden aldırıldı. Basın Konseyi açıklama yaptı. İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Enes Kara’nın babası Mehmet Kara’nın talebiyle haberlere erişim engeli getirdi. Ailenin avukatının açıklaması haberin detaylarında…
Fırat Üniversitesi öğrencisi Enes Kara’nın vefatı hepimizi derinden üzmüştür. Konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çok yönlü olarak devam ettiği belirtildi.
Elazığ’da 15 gün açık hava toplantısı, yürüyüş, miting ve benzeri etkinlikler için kısıtlama tedbirleri getirdi!
08.02.2021 tarihinden itibaren 15 gün süreyle, kararda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, açık hava toplantısı, yürüyüş, miting ve benzeri etkinlikler için kısıtlama tedbirleri uygulanması kararı alan Elazığ Valiliği, alınan önlemlerin Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında alındığını bahse konu intihar olayı ile bir ilgisi bulunmadığını açıkladı.
Öte yandan son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.
1-Valiliğimiz tarafından Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında ilgili kanunlara dayanarak, 08.02.2021 tarihinden itibaren 15 gün süreyle, kararda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, açık hava toplantısı, yürüyüş, miting ve benzeri etkinlikler için kısıtlama tedbirleri uygulanması kararlaştırılmıştır.
Tedbir kararları Covid-19 salgını kapsamında düzenli olarak alınmakta olup, bahse konu intihar olayı ile bir ilgisi bulunmamaktadır.”
‘Katil olarak bile itham edildik’
Oğullarının acısını yaşayamadan çeşitli saldırılara maruz kaldıklarını aktaran Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Kara’nın annesi Hatice Kara, yazılı açıklamasında; “Oğlumuzun acısını yaşayamadık. Çeşitli saldırılara maruz kaldık. Yobazlık ve gericilikle itham edildik. İnsaf sınırları aşılarak, katil olarak dahi itham edildik.Acımız unutulup siyasi malzeme konusu yapıldık. Evladını kaybetmiş acılı bir aile nazarıyla muamele görmemiz icap ederken, siyasi malzeme konusu edildik” dedi.
“Yaşadığı bunalım neticesinde intihar etti”
Soruşturmanın gizliliği dolayısıyla bazı “bulgu ve delillerin” olduğunu belirten Kara ailesinin avukatı Ömer Faruk Ceylan “Enes Kara’yı alet ederek prim elde etmeye çalışanlara müsaade edilmeyecek. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçlarından gerekli hukuki süreç takip edilecek.” Dedi.
İntiharın ateistlik telkinleriyle yönlendirildiği şüphesi olduğunu savunan Ömer Faruk Ceylan, olayın her yönüyle incelendiğini söyledi. Ceylan, Enes Kara’nın “yaşadığı bunalım neticesinde intihar ettiğini” savundu.
Enes’in intiharını yazan gazeteci Faik Akgün’ün işine son verildi!
Ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdundaki baskılar ve gelecek kaygısı nedeniyle Enes Kara’nın yaşamına son vermesini haberleştiren gazeteci görevden alındı.
Öte yandan İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Enes Kara’nın babası Mehmet Kara’nın talebiyle haberlere erişim engeli getirdi.
Elazığ Günışığı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün, görevden alınırken, intihar haberi de siteden kaldırıldı. Gazeteye onlarca tehdit telefonu geldiği, eylem yapan öğrencileri de tehdit edildiği öğrenildi.
Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk olan Akgün, “Enes için ‘evin önünde ölü bulundu’ yazdılar. Biz işin gerçeğini ortaya çıkardık. Çok tehditler aldım. Sonunda beni yazı işleri müdürlüğü görevimden aldırdılar. Bundan sonra daha rahat gazetecilik yapacağım” diye konuşmuştu.
İşte gazeteci Faik Akgün’ün açıklamalarından satırbaşları:
NURCULARIN OLDUĞUNU SÖYLEDİLER: Enes’in ölümü ilk olarak Elazığ’ın genelinde ‘evinin önünde ölü bulundu’ diye geçti sonrasında Enes’in videosu sosyal medyada ortaya çıkınca intihar olduğu ortaya çıktı. Enes’in intihar ettiği yeri tespit etmek için yoğun bir uğraş verdik. Sonra araştırma yapmaya başladık. Cemaatin orada kiraladığı ya da satın aldığı tek bir daire var onu da şuradan biliyoruz Enes’lerin kaldığı dairenin kapısında Risale-i Nur’dan çıkartmalar yapıştırılmış. Komşularla da konuştuk ve onlar da evin cemaat evi olduğunu ve Nurcular’a ait olduğunu her dönem farklı öğrencilerin gelip gittiğini hatta öğrencilerin başında cemaat tarafından görevlendirilen abileri olduğunu evi de 15 yılı aşkın süredir cemaatin kullandığını söylediler.
30 TARİKATIN 28’İ ELAZIĞ’DA: Enes’in ölümün üzerinden kaç gün geçmesine rağmen hala ön otopsi raporu açıklanmadı. Elazığ için açıklama yapması gereken vali henüz açıklama yapmadı. Enes’in okulunun bağlı bulunduğu rektör ve dekan açıklama yapmadı. Elazığ tamamen cemaatlerin yuvası haline gelmiş konumda. Türkiye genelinde 30 küsür tarikat varsa bu tarikatların en az 28’inin en kolay şekilde örgütlendiği yer Elazığ. Enes’in haberini internet sitesinde yayınladık ve cemaate mensup olduğunu ifade eden şahıslar gazetenin telefonunu arayarak bana önce hakaret sonrasında da tehdit ettiler. Telefonda beni dinsizlikle, kafirlikle, kafirlere hizmet etmekle suçladılar. Haberin devamının geleceğini belirttiğim zaman da beni ölümle tehdit etmeye çalıştılar. İslam’ın nurunu tamamlanmasına engel olamayacağımız gibi garip garip tehditler etmeye başladılar.
GÖVDE GÖSTERİSİ YAPIYORLAR: Telefonda beni tehdit edenler istediklerini ben duyamayınca gazetenin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmenine ulaşıyorlar o da haberi siteden çıkartıyor gazetede de basılmasına izin vermiyor. Bir sonraki gün genel yayın yönetmeni toplantı istedi ve gazetenin diğer çalışanları benimle ilgili olmayan rahatsızlıklardan bahsettiler ve işimi düzgün yapamadığımı bahane ederek beni yazı işleri müdürlüğü görevimden aldılar. Şu an beni işten çıkartmadılar çünkü yerel gazeteler resmi ilanlarla dönen gazetelerdir ve resmi ilanı almak istiyorsanız kadronuzda belirli sayıda personel bulundurmanız gerekiyor ve beni çıkarttıkları taktirde sayı düşeceği için şu an için görevden almakla yetindiler diye düşünüyorum.
MUHALEFET SUSUYOR: Bu yapılar dernek ve vakıf adı altında örgütlenip okuma evleri açıyorlar. Siyasi partilerin içinde bile örgütlenmeleri var. Elazığ Mustafapaşa Mahallesi’nde görünüşte bir vakıf ama okuma şeklinde dükkandan bozma bir yer yapıp ve belirli günlerde 5-6 yaşlarındaki çocukların başlarına fes giydiriyor sokaklarda gezdiriyorlar. Adeta gövde gösterisi yapar gibi. Bu durum karşısında ilk tepki vermesi gereken muhalefet susuyor, gazeteler de sesini çıkarmıyor görmezden geliyor.
Basın Konseyi açıklama yaptı!
Basın Konseyi, Elazığ’da yerel Günışığı gazetesinin yazı işleri müdürü Faik Akgün’ün, tarikat yurdunda kalan üniversite öğrencisinin intiharını haberleştirdiği için görevden alınmasına tepki göstererek bir açıklama yayınladı.
Basın Konseyi’nin açıklaması şöyle:
Elazığ’da yerel Günışığı Gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün, tarikat yurdunda kalan üniversite öğrencisinin intiharını haberleştirdiği için görevden alınmış, haber yayından kaldırmış ve erişim engeli de getirilmiştir.
Bu olay tarikatların ve güç odaklarının, medyaya uyguladığı baskı ve tehditlerin hangi boyutlara ulaştığını; ifade ve basın özgürlüğünün ne denli tehdit altında olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Hele medya sahibinin baskı ve tehditlere boyun eğerek yazı işleri müdürünü görevden alması, haberi yayından kaldırması kaba sansürdür, gazetecilik adına utanç vericidir.
Bu olay halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı; Anayasamızın güvencesi altında olan ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir, asla kabul edilemez.
Ünlü Pop sanatçısı Tarkan’da atığı twet ile anne ve babalara seslenmişti…
Ne olmuştu?
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara (20), kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskıları ve gelecek kaygısını anlatıp intihar etti.
Kara’nın olay öncesi çektiği bir video sosyal medyadan yayıldı. Arkasında intihar notu da bırakan Kara, Müslüman olmadığı halde cemaat yurdunun kendisini namaz kılmaya ve cemaat derslerine katılmaya zorladığını belirtti. Videoda Kara, “İçinde bulunduğum durumda tüm yaşama sevincimi ve hevesimi kaybettim” diyordu.
“Günlük 1 saat burada olan kitaplardan okuman zorunlu haftanın 3 günü cemaat dersine katılman zorunlu yemekleri yine öğrenciler yapıyor, haftanın 1 günü temizliği yine biz yapıyoruz. Sabah namazıyla uyanıyorum, okula gidiyorum geliyorum, akşam namazı, yemek, okuma, yatsı namazı, cemaat dersi sonra saat 10 zaten ertesi gün tekrar 6.30 gibi tekrar namaza uyanıyorum. Kalan zamanda adam akıllı ders de çalışamıyorum çünkü psikolojik olarak yorgun oluyorum.”
Olayın ortaya çıkmasından (11 Ocak) iki gün sonra Elazığ’daki yerel gazete Günışığı, Enes Kara’nın ölümüyle ilgili internet sitesinde “Cemaat baskısına dayanamadı intihar etti” başlığıyla yayınladığı haberini siteden kaldırdı. Haberi yapan, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün’ün de bu görevine son verildi. Ardından İskenderun 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Enes Kara’nın babası Mehmet Kara’nın talebiyle haberlere erişim engeli getirdi.
Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailesinin zoruyla kaldığı cemaat yurdunda gördüğü baskı ve gelecek kaygısı nedeniyle yaşamına son veren Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın videosuna yayın yasağı getirildiğini açıkladı.
Öte yandan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, Enes Kara’nın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.