Pandemide bu gün tedbirli ve kademeli normalleşme başladı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada “İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme adımları uygulanacaktır. Tedbirli ve kademeli normalleşecegiz.” ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cuma günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada bir önceki haftaya göre vaka sayısı 100.000 nüfusta en çok azalan illerin, Bayburt, Erzincan, Trabzon, Karabük ve Hatay olduğunu duyurdu ve en çok artış olan illeri ise Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu olarak açıklamıştı.
Bakan Koca, “Normalleşmek için daha çok emek vermek gerekiyor” uyarısı yaptı.
Hafta içindeki Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında da konuşan Bakan Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayılarının arttığını, mutasyonun etkili olduğunu belirterek, “bulaşıcılığın arttığını çok rahat söyleyebiliriz” dedi.
Salgın yönetiminde “yerinde karar dönemine geçileceğini” belirten Koca, bundan böyle “salgının sosyal hayata etkileriyle mücadeleye de odaklanılacağını” kaydetti.
- Normalleşme süreci ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Koca: Mutasyonun etkili olduğunun görüldüğünü belirterek vürüsün bulaşıcılığın arttığının da söylenebileceğine dikkat çektmişti.
Normalleşme süreci ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mart’taki kabine toplantısı sonrası normalleşme takviminin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre; Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde Pazar günü devam edeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması şöyle:
- Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır.
- Türkiye’nin tamamında 21.00 ile 05.00 arasındaki sokağa çıkma yasağı devam edecek.
- Kamunun çalışma saatleri normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir.
- Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.
- Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
- Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacak.
- Restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında faaliyetini 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek.
- Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
Bakan Koca, daha önceki açıklamasında normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaşmıştı.
Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda “düşük riskli”, “orta riskli”, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılacak.
- Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller “düşük riskli”,
- Yüz binde 11-50 arası vaka olan iller “orta riskli”,
- Yüz binde 51-100 arası vakası bulunan iller “yüksek riskli”,
- Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller ise “çok yüksek riskli” olarak belirlenecek.
Düşük riskli iller “mavi”, orta risk “sarı”, yüksek risk “turuncu”, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösterilecek.
Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak..