%10-15 oranında sağlık çalışanı ilk etapta aşılanamadı. Öncelik durumlarının sonraki aşamada değerlendirileceği söylenen sağlık emekçilerini, aşı grubunda olmayan tıp ve sağlık öğrencilerinin durumunu HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bu gün verilen soru önergesinde Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre haftada yaklaşık 1000 yurttaş COVID-19 nedeniyle hayatını kaybediyorken,TTB’nin verilerine göre 28 Ocak 2021 itibari ile en az 359 sağlık çalışanı daha da yoğun emek gerektiren sağlık hizmeti sunarken COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), 28 Ocak 2021 tarihli açıklamasında; “Bilindiği gibi dünyada ve ülkemizde COVID-19 hastalığında mesleki maruziyet açısından sağlık çalışanları en riskli grubu oluşturmaktadır. Toplumun diğer kesimlerine göre sağlık çalışanları pandemiden 10-14 kat daha fazla etkilenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en riskli grupların başında gelen sağlık çalışanlarına, ilk ve öncelikli olarak aşı uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde gecikmeli olarak başlanan aşılama uygulamalarıyla birlikte sağlık çalışanlarının çok büyük kısmı, kısa sürede büyük bir uyum içinde ilk doz aşılarını olmuşlardır. Ancak aşılamaya ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması, sürecin belirsiz olması, zaman darlığı, sisteme dair bir takım eksiklik ve aksaklıklara bağlı olarak yaklaşık %10-15 oranında sağlık çalışanının ilk etapta aşılanamadığı görülmektedir. Emekli ve fiilen çalışmayan hekimler aşılanamayan gruplar içindeyken daha sonra aşılanacak gruplar arasına dahil edilmiş ancak tüm tıp öğrencileri, sağlık öğrencileri ve pandemi döneminde fiilen çalışmayan sağlık çalışanları kapsama alınmamıştır.” ifadeleri yer almıştır. Ayrıca aşılanamayan sağlık çalışanlarının başvuru yaptıklarında “Belirlenen süre içerisinde adınıza tanımlanan aşınızı yaptırmadığınız için öncelik durumunuz sonraki aşamada yeniden değerlendirilecektir” şeklinde bir uyarı ile karşılaşmakta oldukları aktarılmıştır.
Bu bağlamda;
1.%10-15 oranında sağlık çalışanın aşılamasının yapılmamasının nedenleri nelerdir?
2.Tıp öğrencileri, sağlık öğrencileri neden aşılanacak gruplar arasına dahil edilmemiştir?
3.Aşılanamayan sağlık çalışanlarınınöncelik durumları neden yeniden değerlendirilmeye alınmaktadır?
4.Sağlık çalışanlarının çok büyük kısmı aşı olmak için başvuru yapmış, sistemdeki sorunlar nedeniyle aşılanamamıştır. Sistemdeki sorunların giderilmesi için tarafınızca adımlar atılmış/atılacak mıdır?
5.Pandemiyle mücadelenin olmazsa olmazı sağlık çalışanlarının mağduriyetini gidermek ve talep eden tüm sağlık çalışanlarını bekletilmeden aşılanmasını sağlamak üzere çalışmalarınız olacak mıdır?
- Aşılama sürecine ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılması sağlanırken; sürecin belirsizliği, zaman darlığı gibi kısıtlayıcı durumları engelleyerek tüm aşılama grubunun sağlıklı bir şekilde aşılanmasını sağlamak üzere daha kapsamlı bir planlamaya gidilecek midir?