Dünya tarihinde ilk defa Osmanlı İmparatorluğu döneminde iskana açılan ve o dönemlerde çarşı olarak kullanılan Belen Tarihi Çarşıda iyileştirme çalışmaları takdir topluyor.
Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, belediyenin kısıtlı bütçesine rağmen Belen Belediyesinden hiçbir maddi katkı almadan kendi şahsi imkanlarıyla, Belen eski yol üzerinde yer alan üç dükkanı restore ederek, tarihi yapıyı gün yüzüne çıkardı. Kemerin bin yıllık geçmişi var
Kesme taş döneminden önce yapılan ve tahmini 1000 yıllık geçmişi olan kemer ilk günkü özelliğine kavuşturuldu.
Belen esnafı tarafından kuaför, köşker ve elektrikçi olarak kullanılan tarihi yapının gün yüzüne çıkarılması amacıyla harabe dükkanları kullanan esnaflara, belediyeye ait daha geniş ve modern dükkanlar verilerek tahliye edilmesinin ardından Başkan Gül, tarihi yapıları restore ederek gün yüzüne çıkarmayı başardı.
“Belen’de tarihi yapılan tahribat bakımından da önemli yaralar almış”
Belediye Başkanı İbrahim Gül, Belen tarihi yapılar anlamında Hatay ilimizin önemli ilçelerinden biri, ne yazık ki bugüne kadar bu yapılara gerekli önem verilmediği gibi tahribat bakımından da önemli yaralar almış. Göreve geldiğim günden itibaren ilçemiz adına önemli çalışmaların başlaması için girişimlerimizi arttırarak devam ettirdik. Eski belen yolu olarak adlandırılan yol üzerinde onlarca kemerli yapılar dikkatimi çekti ve Belediyemizin imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle şahsi olarak bu üç kemerli yapıyı tekrar eski güzelliğine kavuşturmanın mutluluğu içerisindeyim. Tabi ki bu daha bir başlangıç, Hatay’ın en eski yerleşim birimlerinin başında gelen Belen ilçesi, Belen Kabaltı, Abdurrahman Paşa Türbesi, Hayrat Çeşmeleri, Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı, Hamamı, Bakras Kalesi, Eski Çarşı, Tarihi Çan Kulesi, Meryem Ana Manastırı gibi önemli tarihi mekanlarımızın da eski ihtişamına dönmeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor.” Dedi.