OYAK’tan Hatay’a stratejik hamle: Karbon siyahı üretim tesisi Türkiye’nin ihtiyacını karşılşayacak

Published on:  /   Yorum yapılmamış

OYAK, Türkiye’nin karbon siyahı ihtiyacının tamamını karşılamak amacıyla Hatay’ın Payas İlçesinde yılda 220.000 ton üretim kapasitesine sahip karbon siyahı üretim tesisi kuracak.

T.C. Ticaret Bakanlığı resmi web sayfasında  Tayvan Kökenli Yatırım Şirketi Olan CSRC İle OYAK işbirliğinde Türkiye’de Karbon Siyahı Tesisi Kuracağını duyurdu.

Web sayfasında yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonuna sahip olan OYAK, dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi olan Continental Carboun’un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. iş birliğiyle karbon siyahı üretim tesisi kurma çalışmalarına başlamıştır.

İskenderun’da hayata geçirilecek proje ile yıllık 220 bin tonluk yurt içi karbon siyahı ihtiyacı karşılanabilecektir. Türkiye’de araç lastiği başta olmak üzere birçok alanda kullanılan karbon siyahının, yurt içinde 260 milyon dolarlık pazar hacmi bulunmaktadır.

Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki en büyük karbon siyahı pazarı konumunda olan Türkiye, bu yatırım sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulacak, ithalatı sıfırlayabilecek kapasitedeki proje ile, cari açığı azaltırken, ihracat potansiyeliyle de ülke ekonomisine ve dış ticarete katma değer sağlayacaktır. Kaynak: european web sitesinden tercüme edilmiştir. Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü”

Başta lastik sektörü olmak üzere birçok farklı sahada uygulama bulan karbon siyahının, mevcut durumda ülkemizde üretimi bulunmamakta ve yılda yaklaşık 220.000 ton olan karbon siyahı ihtiyacının tamamı ithal kaynaklardan karşılanıyor.

OYAK grup şirketlerinden, OYAK Sentetik Karbon Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Hatay ili, Payas ilçesi, Karşı Mahallesi mevkiinde, ülkemiz pazar talebinin karşılanabilmesi amacıyla, 220.000 ton/yıl üretim kapasiteli Karbon Siyahı Üretim Tesisi kurmayı planlıyor.


Yaklaşık 1,6 milyar lira değerindeki projenin makine-ekipmanlarının temini ile tesislerin arazi hazırlık ve inşaat süresinin yaklaşık 30 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Tesis, dünyanın en büyük altıncı karbon siyahı üreticisi Continental Carboun’un hakim şirketi International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. İşbirliğiyle kurulacak.

Toplam 5 üretim hattı yer alacak

Projede iki farklı ana ürün grubunda yılda 220.000 ton üretim kapasitesinde toplam 5 üretim hattı yer alacak. “İnce ürün” grubuna hizmet vermek üzere projelendirilen 3 üretim hattının her birinin 40 bin ton/yıl, “kaba ürün” grubunda ürün üretmesi projelendirilen 2 adet üretim hatlarının her birinin 50 bin ton/yıl kapasitesine sahip olacağı planlanıyor. Her bir üretim hattı, yanma ve reaksiyon, ürün ayrıştırma, peletleme, kurutma ve ürün depolama ile paketleme – sevkiyat tesis kısımlarını içeriyor. Ayrıca, emisyon kontrol sistemleri, atık su arıtma tesisi ve proses baca gaz enerjisinin geri kazanıldığı atık ısı buhar kazanı ve elektrik üretimi amacıyla buhar türbinleri ile yardımcı sistemler tesiste yer alacak.

Hammadde Hidrokarbon İçerikli Malzemeler

Karbon siyahı üretiminde temel olarak hidrokarbon içerikli gaz ve sıvı haldeki malzemeler hammadde olarak kullanılabiliyor. Günümüzde karbon siyahı üretimi genel olarak doğal gaz, petrol rafinerileri üretim tortuları (FCC Decant Oil/Heavy Bottom Oil), etilen damıtma tesisleri tortusu (EBO) ve demir-çelik sektörü için metalürjik kok üretimi yan ürünü kömür katranı ve/veya bunlardan üretilen hammadde karışımları ile yapılıyor.

Kauçuk ve plastik ürünlerde katkı malzemesi olarak kullanılarak elektriksel dirençlerini azaltan karbon siyahı renk verici özelliği nedeniyle matba ve diğer renklendirme uygulamalarında da kullanılıyor. Ayrıca karbon siyahı çok üstün nitelikli bir ultraviyole ışını emicisi olduğundan, malzemelerin ultraviyole ışını kaynaklı bozulmalara karşı mukavemet sağlanması amacıyla kullanılıyor. Türkiye’de karbon siyahının %82’si araba lastiği üretiminde, %15’i kauçuk üretiminde ve %3’ü özel ürünlerin üretiminde kullanılıyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.