Çiftçilerin tarımsal kredi borçları ve elektrik borçları nedeniyle ya icralık olduğu ya da çiftçiliği bıraktığını belirten CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, konuyu meclis gündemine taşıyarak borçların düzenlenerek yapılandırılmasını gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, tarımsal ve hayvansal üretimde başta sulama olmak üzere seralarda (ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomasyon vb.) elektrik enerjisinin girdi olarak kullanıldığını,tarım ve hayvancılıkta kullanılan girdi fiyatlarının artmasının çiftçinin tarlalarının haciz yoluyla bankalara geçtiğini eleştirerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Tarımsal sulamada bu anlamda çiftçiler için önemli bir maliyet kalemi oluşturmaktadır. Elektrik fiyatlarındaki hızlı artış ve alınan yüksek vergiler çiftçileri üretemez hale getirmektedir. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde elektrik fiyatlarındaki %108,2’yi bulan artışlar yanında ülkemizin gıda ihtiyacını karşılayan çiftçilerimiz mesken kullanıcılarından daha yüksek oranlarda elektriği kullanmaktadır. Mesken aboneleri fon, pay ve vergi dahil 69,5 Kuruşa elektrik alırken, çiftçilerimiz 80,8 Kuruş ödeyerek mesken abonelerine göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Ayrıca yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı ve %18 KDV ödeyen çiftçilerimiz elektrik borçlarını ödeyememekte, ödemelerindeki aksaklıklar nedeniyle destekleme ödemelerini de alamamakta, hatta elektriği kesilmektedir. Yerli üreticimiz, yani çiftçilerimiz AKP hükümeti tarafından resmen iflasa itilmektedir.’’ ifadelerini kullandı.
Bankacılık Devlet Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 2019 Eylül ayı itibariyle son bir yılda tarım ve balıkçılık sektöründe kullandırılan nakdi kredi miktarının%3,3 artışla 101,2 milyar Liradan 104,6 milyar Liraya yükseldiğini söyleyen Şahin, aynı dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandırılan kredi miktarının ise %5,6 artışla 8,1 milyar Liradan 8,5 milyar Liraya çıktığını belirterek, ‘‘Kredi faizlerinde yapılan düşüşler çiftçileri bir nebze olsa rahatlatmış olsa da çiftçilerimiz borçlarını çevirmekte zorlanmakta, bu nedenle toprağını ekmekten vazgeçmektedir. Artan borç yükü ile ezilen yerli çiftçi, toprağını ekemediği için kredi borçlarını ödeyemeyerek tarlalarını bankalara kaptırıyor. Anayasa gereği çiftçisini, esnafını korumakla görevli olan devlet, AKP hükümetinin yerliyi değil yandaşı ve yabancıyı koruyan politikalarından dolayı kendi vatandaşını iflasa sürüklüyor.’’ dedi.
CHP’li Şahin’in, kredi ve elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması ve çiftçiye destek verilmesi talebiyle verdiği önergede, Tarım Bakanının cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;
- 2002-2020 yılları arasında borçlu çiftçi sayısı nedir?
- Çiftçilerin çiftçi kayıt sistemine üye olup olmadığına bakılmaksızın, tüm tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak yapılandırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Özellikle doğal afetler nedeniyle zarar eden çiftçilerimize yönelik faizsiz en az 5 yıl vade ile bir yapılandırma yapılacak mıdır?
- Doğal afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları devlet destekli olarak ertelenecek midir?
- 2002-2020 yılları arasında elektrik borcu olan çiftçi sayısı nedir? Aynı yıllar arasında kaç çiftçi icralık olmuştur?
- Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektriğin birim fiyatlarının düşürülmesi ve vergi yükünün hafifletilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
- Çiftçilerimizi desteklemek için tarım ve hayvancılıkta indirimli tarifeden elektrik almalarının sağlanmaları konusunda bir düzenleme yapılacak mıdır?
- Çiftçilerin elektrik borçlarının faizsiz olarak yeniden yapılandırılması söz konusu mudur?
- Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektrik tahakkukunda ürün hasat dönemi dikkate alınarak bir ödeme planı oluşturulması konusunda bir çalışmanız var mıdır?