Hatay Doğa ve Yaşam Derneği, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu başkanı ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu, Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ve Hayvan Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Sekreteri, Sarı Zeybek Derneği, sokağa terk edilen köpekler ve akibetleri ile ilgili belediyeleri uyardı.
yaptığı açıklamalarında; “İskenderun Belediyesi çöplüğü ve taş ocağının bulunduğu yerlere İskenderun ve diğer ilçelerden belediyelerin topladıkları köpekleri bu alanlara terk ediyorlar.” şeklinde iddiada bulundu…
(Hayvanseverler köpekleri aşılarken)
Amanos Dağları eteklerindeki İskenderun çöplüğüne terk edilen köpeklere hayvan severler sahip çıktıklarını ifade eden açıklamalarında; “İskenderun Belediyesi çöplüğü ve taş ocağının bulunduğu yerlere İskenderun ve diğer ilçelerden belediyelerin topladıkları köpekleri bu alanlara terk ediyorlar. Bu bölgede sokaklardan toplanan yaklaşık 250 köpek bulunmaktadır. Şehre uzak olduğu için köpekler yemek ve su bulamamaktalar. Köpekler ya hastalanmakta, ya açlıktan ve susuzluktan ölmekteler. Çöplüğe terk edilen hayvanlar, kışın ve yazın arabaların altında yattıkları için arabaların hareket ettikleri zaman ya ölmekte, ya da yaralanarak sakat kalmaktadır. Çöplüğe terk edilen hayvanların bir kısmı kısırlaştırma yapılmadığından bu çöplükte doğum yapmakta ve bu yavrular bitten, pire ve keneden ötürü hastalanmaktadır.” ifadelerine yer verdiler…
Burada doğan bir yavru köpek hayvanseverlerin maskotu oldu. Gaziantep ilinden gelen bir vatandaş “bu artık benim evladım” diyerek aldı.
Köpeklerin yaşam haklarının olduğunu belirten Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ve Hayvan Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Sekreteri, Sarı Zeybek Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli, Gaziantep Cahide Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Güneş, Kitapotağı Yayınevi Sahibi Aşir Alkaç ve dernek üyeleri çöplükte terk edilen hayvanlara yiyecek verdiler.
Terk edilen köpeklerin tedavisi için gelen veteriner hekim Ayhan Kaya ve İsmail Alaca tek, tek köpeklere iğne yaptılar, yaralı olanlara ilaç tedavisi uyguladılar. Arabanın çarptığı ve ağır yaralı olan bir köpeği arabalarına alarak, kliniklerine götürdüler.
Hayvan Hakları savunucuları, İskenderun belediyesi ve Hatay Büyükşehir belediyesine çağrı yaparak, bu köpeklere barınak yapılmasını istediler.
(Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu başkanı ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Sekreteri Ufuk Bayraktar ise “Köpeklerin İnsanlarla Yaşaması Gerektiğine” dikkat çektiği açıklamamsında şu görüşleri dile getirdi…
Bu gün buraya genç hayvan hakları savunucuları ve derneklerimizin çağırısı üzerine geldik. Şu anda İskenderun Çankaya çöplüğündeyiz. Sokaklara atılmış köpeklerin bulunduğu alandayız. Sokaklarda zor şartlarda yaşadıkları yetmezmiş gibi oradaki yaşamlarına son verilmiş, binlerce köpek dağa, taşa atılmış, ülke genelinde ise milyonlarca köpek açlığa ve ölüme terk edilmiştir. Burada bu hayvanlarla yakınlaşma imkanı bulduk. Buradaki genç arkadaşlarımız haftada birkaç gün bu hayvanlara yemek vermeye geliyorlarmış, ama taşıma suyla değirmen dönmez. Bizim önceliğimiz dağlık alanlara, kırsal alanlara sokak hayvanlarının atılmasına son vermeliyiz. Sokak hayvanlarının yaşam alanları şehirler ve sokaklardır. Tıpkı biz insanlar gibi bizlerle birlikte yaşamaya hakları var. Biz binlerce yıl önce kurtları evcilleştirdik, köpek cinsini kendi ellerimizle yarattık. Ne var ki, bu yarattıklarımızdan uzaklaşmak isteyen bizim gibi insan görünümlü varlıklar görünüyor. Bizler buna karşı çıkıyoruz ve Allahın yarattığı bunların yaşam hakları olduğunu belirtiyoruz.
Buraya ilişkin çözüm önerilerimiz var: Buraya getirilmiş ve yuva kurmuş hayvanları buradan ayırmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Önce daha fazla hayvanın buraya getirilmemesini sağlayacağız. Bu çöplük ve diğer kırsal alanlara kameralar yerleştirilmesini ve hayvanlarımızın aynı zamanda kısırlaştırılmasını istiyoruz.Burada yaşayan canlarımız için beslenme ve su odaklarının kurulmasını talep ediyoruz.Kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları bu canlarımız içinde yapılmalıdır. Belediyeler buraya mama getirmeli ve mama getiren gönüllülerimize destek olmalıdır.
“Sokak Hayvanlarına Sahip Çıkalım”
Hatay Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Sinem Karaahmetli, insanlara “Sokak Hayvanlarına Sahip Çıkalım” çağrısı yaptı. Karaahmetli, açıklamamsının devamında; Buraya 200 aşkın hayvanın atıldığı haberi üzerine geldik. Bu anlamda yasal işlemleri de başlattık. Buraya atılan köpeklerin bazıları küpeli, bazıları küpesizdir. Küpeli hayvanlardan hangi belediyelerin buraya bıraktığı ortaya çıkacaktır. İlçe belediyeleri veya başka illerden buralara atılan köpekler varsa vatandaşlar bize ulaşsınlar. Burası yazın cehennem sıcağı başlamakta ve hayvanların suya ve sulu besinlere ihtiyacı vardır. Beslenme ve su odakları yapılması için Hatay büyükşehir belediyesine taleplerimizi ilettik ve iletmeye devam edeceğiz.” dedi.
“Belediyeler Hayvanlar için Korunaklı Yerler Yapmalıdırlar”
Veteriner Hekim Ayhan Kaya, beldiyelerin korunaklı yerler yapması gerektiğini belirterek, “Bu hayvanlar için belediye korunaklı alanlar yapsalar, haftalık mama getiren gönüllü arkadaşlarımız bulunuyor, onlar bir haftalık yiyecek bırakıp giderler. Bizler de her hafta gelip, aşılarını yapıyor, yaralarını temizleyip, iyileştiriyoruz. Neticede biz onların yaşam alanlarını işgal etmişiz, onları buraya sürmüşüz, onlara bir barınak ve hastalık ve açlıktan ölmemeleri için tedbirler alınması gerekir. Şimdi sıcaklık 23 derece yarın 40 dereceye çıkacaktır. Arabaların altına giriyorlar, buralarda da eziliyorlar, kışın ve yazın başka sığınacak yerleri yoktur. Geçen geldiğimizde Alman Kurdunun beş veya altı yavrusu vardı, şimdi hiçbirisi yoktur. Buralara beslenme alanı yapılsa, diğer çevreden gelen köpeklerde kalır ve şehre inmezler.” şeklide konuştu.
“Köpekler Vahşi Hayvanlar Değildir, Kendileri Beslenemezler”
Veteriner Hekim İsmail Alaca da, köpeklerin vahşi hayvan olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz sokak hayvanlarının tedavi ve beslenmelerini yapmak için geldik. Köpeklerin tecrit edilmesini ve biz insanlardan koparılmasını doğru bulmuyoruz. Bunlar vahşi hayvanlar değildirler, avlanamazlar, bizden beslenmeye mahkumdurlar. Çöplüğe bırakılan hayvanlara çok üzüldük. Bizim bireysel olarak çözeceğimiz bir mesele değildir. Bizim talebimiz devlet büyükleri ve belediyeler el atsınlar, bizler de elimizden ne geliyorsa yapmaya söz veriyoruz.”