DOĞAKA’dan İTSO’da 2019 yılı Mali Destek Programları

Published on:  /   Yorum yapılmamış

DOĞAKA Uzmanları tarafından  İTSO’da 2019 yılı Mali Destek Programları anlatıldı… Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Uzmanları,İTSO’da 2019 yılı Mali destek Programları ile ilgili bilgiler verdilerDOĞAKA Program yönetimi Birimi uzmanı Tuğçe Altun Durgun ve DOĞAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi uzmanı MenalZübarioğlunun bilgilendirme toplantısına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE Üniversitesi Rektör yardımcısıProf.Dr.TolgaDepçi, İTSO yönetim kurulu üyesi Yusuf Yılmaz, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez,  İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Erol Akın ve Esnaf Oda Başkanları, .

İTSO üyeleri ve yatırımcılara yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü. DOĞAKA’nın 219 yılı  Mali Destek programı kapsamında vereceği hibe ve teşviklerle ilgili DOĞAKA Program yönetimi Birimi uzmanı Tuğçe Altun Durgun ve DOĞAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi uzmanı MenalZübarioğlukatılımcılara bilgiler verdi.

2019 Yılı İmalat Sanayisine yönelik Mesleki Eğitimin geliştirilmesi ve  Mali Destek programları hakkında teknik bilgiler veren DOĞAKA Program yönetimi Birimi uzmanı Tuğçe Altun,”Bu programın amacı  bölgede imalat sanayisinin ihtiyaç uyduğu alanlarda  mesleki eğitimin geliştirilmesi yolu ile bölenin rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir. Öncelikle İmalat sanayi ile  mesleki eğitim kurumları arasında  iş birliğinin geliştirilmesi, imalat sanayiinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik mesleki eğitimde nitelikli insan kaynağı, eğitici personel, usta öğretici, çırak ve öğrenci  yetiştirilmesi, yenilikçi üretim metotlarına uygun mesleki eğitim alt yapısının  (Sınıf, Laboratuvar, atölye, makine teçhizat ve eğitim materyalleri ve mesleki eğitim modellerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Teşvikten yararlanmak isteyen ve proje hazırlayan baş vuru sahiplerinin destekten faydalanabilmesi için istenen şartları da anlatan  Altun, “Destek alınabilmesi için uygun baş vuru sahipleri arasında yer alınması gerekmektedir. Proje faaliyetlerinin projeyi sunan kurum/kuruluşun görevi ve yetki alanı içerisinde bulunması, ajansın faaliyet gösterdiği TR63 Düzey 2.Bölgesinde (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) illerine kayıtlı olmaları merkezlerin ya da yasal şubenin bu bölgede  bulunması gerekmektedir. Proje hazırlığından ve yönetiminden ortakları ile birlikte doğrudan sorumlu olması aracı olarak hareket etmemesi istenmektedir. Proje  kapsamında geliştirilecek yapı ve projenin uygulanacağı yapıya ilişkin ya başvuru sahibinin  kanuni sahibi olması, ya da program ilan tarihinden sonraki  5 yılı kapsayacak kira kontratı/protokol/tahsis sözleşmesi ya da tahsis için başvuru yapıldığına dair kanıtlayıcı belge vb. sunması.  Kiralanan yapılar için yapı değiştirme konusunda mülk sahibinin olması ve tüm potansiyel kullanıcılara eşit şartlarda erişim sağlamayı garanti etmesi gerekmektedir. Proje ve faaliyet destekleme yönetmeliğinde ön görülen proje hesabını  kendi adına açma, bu hesaba para aktarma ve hesaptan harcama yapma yetkisine sahip olması istenen koşullar arasındadır” dedi.

DOĞAKA Program yönetimi Birimi uzmanı Tuğçe Altun, Hatay bölgesi için son yıllarda önemli görünen ve yatırımcıların da ilgisini çeken seracılık konusuna da değinerek, “2019 yılı  ‘Seracılığın Geliştirilmesi Mali Destek’ programı kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Burada amacımız, seracılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktır. Burada yatırımcılarımızın sera kurulumuna yönelik yeni yatırımların desteklenmesi, mevcut seralarda modernizasyon yatırımlarının desteklenmesi, seralarda elde edilen ürünlerin depolanması ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara destek verilmektedir. Seracılıkta örnek projeler arasında meyve sebze süs bitkileri vb. gibi konularda sera kurulmasına yönelik yatırımlar, seralarda çatı ve cephe kaplamalarının modernizasyonuna yönelik yatırımlar, seralarda iklimlendirme sistemlerinin yenilenmesine yönelik yatırımlar, seralarda enerji tasarrufu sağlamaya yönelik yatırımlar, seralarda yeni veya farklı ürün üretilmesi amacıyla yapılacak düzenlemeye yönelik yatırımlar, mevcut seralara yeni ünitelerin eklenmesi ile kapasite artışı sağlamaya yönelik yatırımlar, seralarda bilgisayar kontrollü  iklimlendirme ve sulama sistemi  kurulmasına yönelik yatırımlar örnek projeler arasındadır” şeklinde bilgiler verdi.

DOĞAKA Program yönetimi Birimi uzmanı Tuğçe Altun Durgun ve DOĞAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi uzmanı Menal Zübarioğlunun bilgilendirme toplantısına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE Üniversitesi Rektör yardımcısıProf.Dr.TolgaDepçi, İTSO yönetim kurulu üyesi Yusuf Yılmaz, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez,  İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Erol Akın ve Esnaf Oda Başkanları, İTSO Meclis üyeleri, sanayici ve iş adamları,  İTSO üyeleri ve yatırımcılar katılım gösterdiler.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.