Arsuz Belediyesi ve Arsuz Kent Konseyi iş birliği ile Arsuz’da ilki gerçekleştirilen “Arsuz Tarım Çalıştayı’na” katılan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz’un, ülkenin en önemli tarım alanları içerisinde yer aldığını söyledi. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Meclis Üyeleri, Başkan yardımcıları, Muhtarlar ve halk yoğun ilgi gösterdi.
Arsuz ilçesinin ülkedeki tarım alanları içerisinde önemli merkezlerden biri olduğunu belirten Başkan Nazım Culha, “ Benim gençliğimde daha fazla üretim yapılıyordu ama ne yazık ki ülkemizde kullanılan yanlış politikalarından dolayı şu anda üretim baya azalmıştır. Ben 70’li yıllardan bahsediyorum. Arsuz’da çok ciddi anlamda üretim yapılıyordu. Özellikle tütün üretimi vardı. Gerçi bu tütün, devlet uygulaması ile alakalı birçok yerde iptal edildi ama gerek domates, gerek biber, patlıcan ve buna benzer çok sayıda ürün vardır. Bütün bunlara rağmen halı hazırda Arsuz’da çok ciddi bir tarım üretimi yapılmaktadır.
“Ülkemizin yeşil sebzesinin yüzde kırkı Hatay’dan karşılanmaktadır”
Ülkemizin yeşil sebzesinin yüzde kırkı Hatay’dan karşılanmaktadır. Bunun ağırlıklı bir bölümünde Arsuz ilçesinde yapılıyor. Yeşil sebzenin yanı sıra ilçemizde narenciye, zeytincilik ve bunun yanında son dönemde büyük bir ivme yakalayan seracılık. Bu seracılık kapsamında muz üretimi çok önemli bir yer almaktadır. Diğer çeşitlerde de üretim yapılıyor ama muz üretimi baya büyük bir önem kazandı. Hatta Anamur muzu ile rekabet etmek üzere hızlı yol alıyoruz. Bu seracılık gerek valiliğimiz tarafından gerekse devlet tarafından destek görmektedir. Biz, özellikle bu tarımın daha bilimsel yapılabilmesini önemsiyoruz. Çünkü ne yazık ki bu tarım ilçede daha bir karmaşık şeklinde yapılmaktadır. Bizlerde bu sıkıntıdan yola çıkarak bilim adamlarının bizlere yapacağı öneriler doğrultusunda, vereceği bilgiler doğrultusunda bu sıkıntıyı aşmak ve bu tedbirin bilimsel olarak yapılması açısından böyle bir Çalıştayı öngördük. Tabi bir iki sıkıntıda buradaki ürünlerin hak ettiği değeri yakalayamamasıdır. Bazı yıllarda bizim narenciyemiz burada ne yazık ki dalında kalmaktadır. Hatta para ile satamıyoruz, sırf dalında kalıp ağaca sıkıntı vermesin diye para verip temizletiyoruz. O yılları da yaşadık. Halende yaşamaya devam ediyoruz. Tabi bu üretimin pazarlanması yolunda muhtemelen Çalıştayın içerisinde bir şeyler de söylenecektir,” şeklinde konuştu.
“Bu çalıştay doğru adreste yapılıyor”
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, “Arsuz sadece bölgenin bir sahifeye merkezi, bir turizm cenneti değil en kaliteli balığıyla da ünlü bir yer. Medeniyetler şehri olmasıyla da ünlü bir yer. Dolayısıyla da tarımda da çok zengin ve tarım cennetidir. Çünkü çeşitliliğe baktığımızda şunu görüyoruz; Antalya bölgesinde yoğun yetişen muzun burada daha kalitelisini, ithal muz ayarında yerli muzu görebiliyoruz. Yaklaşık 60-70 dönüm civarı muz seramız var. Ülkemizin belki yüzde yirmisine yakın maydanoz üretimi ilçemizde gerçekleşiyor. Narenciyesi öyle kaliteli, sofralık zeytini zaten hemen hemen Türkiye’nin en kaliteli zeytinlerinden birisi. Bunu yanı sıra bir bölgede bakıyorsunuz, Malatya kayısı ayarında belki de daha kaliteli kayısı yetişiyor. Yâda tropikal bitki meyvelerini burada görebiliyorsunuz. Ben birçok yerde saksıda gördüğüm çiçeği, bitkiyi burada ağacını gördüm. Şaşkınlıkla ilk defa şahit oldum. Bu bakımdan ne kadar zengin olduğunu görünce şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bu çalıştay doğru adreste yapılıyor,” ifadelerini kullandı.
“Arsuz’da toplumun daha da yükselmesine yönelik çalışmalar yapılıyor”
Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, “ Bugün bence Arsuz açısından çok tarihi bir gün. Böyle bir konunun gerçekten toplumun kendisinin tartışması, yerel yönetime ve üst yönetime de çok iyi ipuçları verecek bir toplantının yapılıyor olması açısından da önemli. Kent konseyi olarak biz toplumu yönetime katan, yönetime destek veren, yön gösteren bir kuruluş olarak görüyoruz. Bu açıdan da gençlik meclisimiz ve kadın meclisimiz çalışmalar yapıyor. Arsuz’da toplumun daha da yükselmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Bugün de Arsuz’un önemli bir sorunu olan tarım konusunda böyle bir çalıştay düzenlemeye karar verdik. Ben desteklerinden dolayı belediye yönetimine teşekkür ediyorum. Gelen çok değerli konuşmacılara, onlara da özellikle hafta sonlarını bizlerle geçirdikleri için teşekkür ediyorum değerli katkılarından dolayı. Çıkacak sonuç bildirgesini ve raporunun çok önemli olduğunu düşünüyorum,” dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. İskender Sayek “Arsuz’da Tarım” sunumunu gerçekleştirdi. İki başlık altında gerçekleşen Çalıştayın ilk konusu olan “Tarımsal Kalkınma ” konusunda Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Prof. Dr. İbrahim Ortaç, Prof. Dr. Berkant Ödemiş katılımcılara çeşitli bilgiler verdi. “Tarımda Yeni Açılımlar” da ise; Doç. Dr. Selin Sayın ‘Su Altı Tarımı’, Ömer Faruk Çelebi İse ‘EXPO 2021’ konularında bilgiler verdi. Çalıştayın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.