SAMANDAĞ FESTİVALLERLE, ŞÖLENLERLE ANILAN BİR ŞEHİR OLACAK FESTİVALLER KENTLERİ GÜZELLEŞTİRİR…
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir gazetecilerle ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2 .Ulusal İpek Baharı Festivali ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Halkı Festival coşkusunu paylaşmaya davet etti.
FESTİVAL BÖLGENİN MARKA DEĞERİ OLMA YOLUNDA…
Samandağ Belediyesi ve Kadın dayanışma derneği işbirliğiyle yapılan festival bölgenin bir marka değeri olma yolunda ilerliyor.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir basın açıklamasında:”
GÜNEYİN PARLAYAN YILDIZI SAMANDAĞ
Samandağ,denizin güneşin,tarihin buluştuğu müstesna bir coğrafyadır.Samandağ, Hz. Hıdırın kutsal kentidir. Hz.Musa’nın asasının yeşerdiği mucizevi kenttir. Abı hayat suyunun aktığı kenttir. Mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz bir kenttir. Samandağ,yaşamanın ayrıcalık olduğu bir kenttir. Samandağ,Huzur,mutluluk,hoşgörü,barış kentidir. Medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Hz. Hıdır Türbesi, Musa ağacı,Barutlu Mağara, Dor mabedi Simon kalesi,Samandağ 14 km. kaliteli kumu olan sahili, Çevlik tatil köyü,Vakıflı,Musa dağı, Kel dağı,Titus tüneli, Beşikli mağara,Kara mağara,Üç ağızlı mağara,eşsiz tarihi, doğal zenginlikleriyle ,çalışkan ,vefakar,cefakar insanıyla güneyin parlayan yıldızıdır.. Samandağ anlatılmaz yaşanır.Kadim kentimizi atlarımızın kutsal topraklarını ne kadar tanıtmaya çalışsak da yetersiz kalır. Çünkü bu kültürü anlamak için yaşamak gerekir. Aynı mahallede yaşayan farklı aidiyetlere ait kardeş derecesinde dostları,komşuluk ilişkilerini ,dayanışma,paylaşma duygularını yaşamayan anlayamaz. Bayramlarımızı,geleneklerimizi ,kültürümüzü ne kadar tanıtırsak ,ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar huzura barışa kardeşliğe katkı sunarız. Çünkü bu topraklardaki öyküler kardeşlik,dostluk,barış öyküleridir. Ülkemizin dört bir yanında yaşayan insanları kardeşlik ,barış öykülerimizi yaşamaya,hissetmeye,özümsemeye davet ediyoruz.
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ
Böylesi güzel bir coğrafyayı festivallerle,şenliklerle ulusal ve uluslar arası platformlara taşımayı hedefledik.Hedeflerimizi doğrultusunda geçmişte atalarımızın temel geçim kaynaklarından biri olan bu zanaatı ve bu zanaata bağlı olarak gelişen bir kültürü yaşatmayı amaçladık.Dut ağaçlarının yetişmesi,İpek böceği yetiştiriciliği,koza,kozanın ipeğe dönüşmesi ve nihayetinde ipek kumaşa dönüşmesi ,dokuma işi ve geçmişte buna bağlı gelişen bir kültürü canlandırıyoruz. Paylaşma,dayanışma ,üretim,bereket temennisinin bir arada yaşandığı haririt adar geleneği bu zanaatla birlikte yaşanmıştır. Geçmişte ineği olmayanlara süt verilerek evlerde haririt pişmesi sağlanırdı. İpeğin beyazını sütlacın beyazı ile örtüştüren bir gelenektir. Festivalimizde bu geleneğin simgesi olan sütlaç dağıtılmaktadır. Böylelikle geçmişle bir bağ kuruyor. Kültürümüzü yaşatıyoruz.
FESTİVALLER KENTLERİ GÜZELLEŞTİRİR
Festivaller ,kentlerin kültürel değerlerini temsil eder ,tarihsel miraslarından beslenir,o şehrin kimliğini oluşturan öğeleri barındırır. Bazı festivaller şehirlerin adları ile anılan,o şehrin isimi anıldığında şehirle beraber akla gelen köklü bir geçmişe sahiptir. Bir şehir için kadim kültürünün simgesi durumundadırlar. Samandağ İlçesinde ikincisi yapılan İpek Baharı Festivali de kültürel mirasın geleceğe taşınması,yaşatılması anlamında hedefler koyarak ilerliyor. Her yıl bir önceki yıldan daha kapsamlı bir şekilde değişerek dönüşerek marka değeri olma yolunda ilerliyor.İpek baharı festivali ile unutulmaya yüz tutmuş kadim bir zanaatın canlandırılması,Şehrimizin tanıtımının yapılarak turizm potansiyeline katkı sunulması hedeflenmektedir.Koza,İpek üretimi ve dokumacılılık kursları,bu zanaatın yaşatılmasında yönelik projeleri İpek baharı festivali ile pekiştirmeyi hedefliyoruz.Samandağlı kadınların başarı öyküsü ülkemizin sınırlarını aşarak,sosyal belediyecilik anlamında iyi bir örnek teşkil edecektir.
SAMANDAĞLI KADINLARIN EMEĞİ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
İpek Baharı Festivali, bölgemizin önemli bir kültürel değeri olan “İpek Baharı”ndan esinlenerek düzenlenmektedir. Festivalimizde, moda, sanat ve iş dünyasını bir araya getirmeyi hedeflemekteyiz.İpek üretiminde ve ticaretinde uzun bir tarihi geçmişi olan Samandağ, kültürel geleneğini günümüze taşıyarak ,kültürümüzü yaşatmayı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz.Medeniyetler tarihinde özel bir önemi olan ve ticaret yollarına adını veren ipek, ticari değerinin ötesinde anlam taşımaktadır. İpekböceği yetiştiriliciliği kadar ipeğin elde edilmesi, eğrilmesi ve dokunması kendine özgü incelikleri olan bir meslek dalıdır. İpeğin elde edilmesi, işlenmesi ve pazara sunulmasında kadınlar tarih boyunca etkili olmuşlardır.Kültür ve sanat faaliyetlerine özel bir önem göstermekteyiz.Festivalimizde Samandağlı kadınların emeğini görücüye çıkarıyoruz. İpek Baharı Festivali, ipekle birlikte Samandağ’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini ülke genelinde tanıtmayı amaçlıyoruz. Festivalimizin işlevi sadece İpeği ,kozayı ,kumaşı tanıtmakla sınırlı değildir.ilçemizin tanıtılmasına ,ekonomik açıdan da katkı sunacağını düşünüyoruz.Festivalimizde başta moda ve tekstil dünyasının seçkin isimleri olmak üzere iş ve sanat çevrelerini bir araya getirmesi hedeflemekteyiz.
ÜNLÜLER SAMANDAĞ’A GELİYOR
Moda ,Akademi, Müzik dünyasından ünlü isimleri“2. Ulusal Samandağ İpek Baharı Festivalinde Samandağ’da buluşacak.
Festivalimiz ,Bizimkiler dizisinde yıldızı parlayan ülkemizin önemli sinema sanatçılarından,akademisyen kimliği ile tanınan Atılay Uluışık’ın sunumuyla gerekçeleşecektir. Festivalimizin onur konuğu,modacı kimliğinin yanında toplumsal konulara duyarlılığı ile tanınan ünlü moda tasarımcısı Barbaros Şansal olacak.Festivalimizin birinci günü 4 mayıs cuma 16.30’da Deniz Sitesinde Çınar Restaurant’ın yanında başlayacak olan kortej yürüyüşü ile start alacak.Festivalimizin birinci günüde kortej yürüyüşünün ardından protokol konuşmaları ,atölye çalışmaları,geleneksel sütlaç dağıtımı yapıldıktan sonra Ulaş Bayır konseri ve Nihat Mugil konseri gerçekleşecektir.