Samandağ’da 2 .Ulusal İpek Baharı Festivali

Published on:  /   Yorum yapılmamış

SAMANDAĞ FESTİVALLERLE, ŞÖLENLERLE  ANILAN BİR ŞEHİR OLACAK FESTİVALLER KENTLERİ GÜZELLEŞTİRİR…

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir gazetecilerle ve basın mensuplarıyla  bir araya geldi. 2 .Ulusal İpek Baharı Festivali ile ilgili detaylı bilgiler verdi.  Halkı Festival coşkusunu paylaşmaya  davet etti.

FESTİVAL BÖLGENİN MARKA DEĞERİ OLMA YOLUNDA…

Samandağ Belediyesi ve Kadın dayanışma derneği işbirliğiyle yapılan festival bölgenin bir marka değeri olma yolunda ilerliyor.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir basın açıklamasında:”

GÜNEYİN PARLAYAN YILDIZI SAMANDAĞ

Samandağ,denizin güneşin,tarihin buluştuğu müstesna bir coğrafyadır.Samandağ,  Hz. Hıdırın kutsal kentidir. Hz.Musa’nın asasının yeşerdiği mucizevi kenttir. Abı hayat suyunun aktığı kenttir. Mavi ile  yeşilin buluştuğu eşsiz bir kenttir. Samandağ,yaşamanın ayrıcalık olduğu bir kenttir. Samandağ,Huzur,mutluluk,hoşgörü,barış kentidir. Medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Hz. Hıdır Türbesi, Musa ağacı,Barutlu Mağara, Dor mabedi Simon kalesi,Samandağ 14 km. kaliteli kumu olan sahili, Çevlik tatil köyü,Vakıflı,Musa dağı, Kel dağı,Titus tüneli, Beşikli mağara,Kara mağara,Üç ağızlı mağara,eşsiz tarihi, doğal zenginlikleriyle ,çalışkan ,vefakar,cefakar insanıyla güneyin parlayan yıldızıdır.. Samandağ anlatılmaz yaşanır.Kadim kentimizi atlarımızın kutsal topraklarını ne  kadar tanıtmaya çalışsak da yetersiz kalır. Çünkü bu kültürü anlamak için yaşamak gerekir. Aynı mahallede yaşayan farklı aidiyetlere ait kardeş derecesinde dostları,komşuluk ilişkilerini ,dayanışma,paylaşma duygularını  yaşamayan anlayamaz. Bayramlarımızı,geleneklerimizi ,kültürümüzü ne kadar tanıtırsak ,ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar huzura barışa kardeşliğe katkı sunarız. Çünkü bu topraklardaki öyküler kardeşlik,dostluk,barış öyküleridir. Ülkemizin dört bir yanında yaşayan insanları kardeşlik ,barış öykülerimizi yaşamaya,hissetmeye,özümsemeye davet ediyoruz.

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ

Böylesi güzel bir coğrafyayı festivallerle,şenliklerle  ulusal ve uluslar arası platformlara taşımayı hedefledik.Hedeflerimizi doğrultusunda geçmişte atalarımızın temel geçim kaynaklarından biri olan bu zanaatı ve bu zanaata bağlı olarak gelişen bir kültürü yaşatmayı amaçladık.Dut ağaçlarının yetişmesi,İpek böceği yetiştiriciliği,koza,kozanın ipeğe dönüşmesi ve nihayetinde ipek kumaşa dönüşmesi ,dokuma işi  ve geçmişte buna bağlı gelişen bir kültürü canlandırıyoruz. Paylaşma,dayanışma ,üretim,bereket temennisinin bir arada yaşandığı haririt adar geleneği bu zanaatla birlikte yaşanmıştır. Geçmişte ineği olmayanlara süt verilerek evlerde haririt pişmesi sağlanırdı. İpeğin beyazını sütlacın beyazı ile örtüştüren bir gelenektir. Festivalimizde bu geleneğin simgesi olan sütlaç dağıtılmaktadır. Böylelikle geçmişle bir bağ kuruyor. Kültürümüzü yaşatıyoruz.

 

FESTİVALLER KENTLERİ GÜZELLEŞTİRİR

Festivaller ,kentlerin kültürel değerlerini temsil eder  ,tarihsel miraslarından beslenir,o şehrin kimliğini oluşturan öğeleri barındırır. Bazı festivaller şehirlerin adları ile anılan,o şehrin isimi anıldığında şehirle beraber akla gelen köklü bir geçmişe sahiptir. Bir şehir için kadim kültürünün simgesi durumundadırlar. Samandağ İlçesinde ikincisi yapılan İpek Baharı Festivali de  kültürel mirasın geleceğe taşınması,yaşatılması anlamında hedefler koyarak ilerliyor. Her yıl bir önceki yıldan daha kapsamlı bir şekilde değişerek dönüşerek  marka  değeri olma yolunda ilerliyor.İpek baharı festivali ile  unutulmaya yüz tutmuş kadim bir zanaatın canlandırılması,Şehrimizin tanıtımının yapılarak turizm potansiyeline katkı sunulması hedeflenmektedir.Koza,İpek üretimi ve dokumacılılık kursları,bu  zanaatın yaşatılmasında yönelik projeleri İpek baharı festivali ile pekiştirmeyi hedefliyoruz.Samandağlı kadınların başarı öyküsü ülkemizin sınırlarını aşarak,sosyal belediyecilik anlamında iyi bir örnek teşkil edecektir.

SAMANDAĞLI KADINLARIN EMEĞİ GÖRÜCÜYE  ÇIKIYOR

İpek Baharı Festivali, bölgemizin  önemli bir kültürel değeri olan “İpek Baharı”ndan esinlenerek düzenlenmektedir. Festivalimizde, moda, sanat ve iş dünyasını bir araya getirmeyi hedeflemekteyiz.İpek üretiminde ve ticaretinde uzun bir tarihi geçmişi olan Samandağ, kültürel geleneğini günümüze taşıyarak ,kültürümüzü yaşatmayı gelecek kuşaklara  aktarmayı amaçlıyoruz.Medeniyetler tarihinde özel bir önemi olan ve ticaret yollarına adını veren ipek, ticari değerinin ötesinde anlam taşımaktadır. İpekböceği yetiştiriliciliği kadar ipeğin elde edilmesi, eğrilmesi ve dokunması kendine özgü incelikleri olan bir meslek dalıdır. İpeğin elde edilmesi, işlenmesi ve pazara sunulmasında kadınlar tarih boyunca etkili olmuşlardır.Kültür ve sanat faaliyetlerine özel bir önem göstermekteyiz.Festivalimizde Samandağlı kadınların emeğini görücüye çıkarıyoruz. İpek Baharı Festivali, ipekle birlikte Samandağ’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini ülke genelinde tanıtmayı amaçlıyoruz. Festivalimizin işlevi  sadece İpeği ,kozayı ,kumaşı tanıtmakla sınırlı değildir.ilçemizin tanıtılmasına ,ekonomik açıdan da katkı sunacağını düşünüyoruz.Festivalimizde başta moda ve tekstil dünyasının seçkin isimleri olmak üzere iş ve sanat çevrelerini bir araya getirmesi hedeflemekteyiz.

 

ÜNLÜLER SAMANDAĞ’A GELİYOR

Moda ,Akademi, Müzik dünyasından ünlü isimleri“2. Ulusal Samandağ İpek Baharı Festivalinde Samandağ’da buluşacak.

Festivalimiz ,Bizimkiler dizisinde yıldızı parlayan ülkemizin önemli sinema sanatçılarından,akademisyen kimliği ile tanınan Atılay Uluışık’ın sunumuyla gerekçeleşecektir. Festivalimizin onur konuğu,modacı kimliğinin yanında toplumsal konulara duyarlılığı ile tanınan ünlü moda tasarımcısı Barbaros Şansal olacak.Festivalimizin birinci günü 4 mayıs cuma  16.30’da Deniz Sitesinde Çınar Restaurant’ın yanında başlayacak olan  kortej yürüyüşü ile start alacak.Festivalimizin birinci günüde  kortej yürüyüşünün ardından protokol konuşmaları ,atölye çalışmaları,geleneksel sütlaç dağıtımı yapıldıktan sonra Ulaş Bayır konseri ve Nihat Mugil konseri gerçekleşecektir.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.