Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) tarafından düzenlenen “Hatay’ın Ekonomik Gelişimi” isimli toplantı; 12 Haziran Pazartesi günü yapıldı.
Toplantıda; Pac Projesinin “imara aykırılığı , Suriyelilerin Hatay ekonomisine olumsuz etkileri tartışması, damgasını vururken işadamları ve gazetecilere yönelik yapılacağı duyurulan tanıtım toplantısına işadamından çok siyasi kimlikli insanların katılması dikkat çekti.
İTSO konferans salonunda gerçekleşen toplantıya HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İskenderun Kaymakam Vekili ve Payas Kaymakamı Hakan Kılıçkaya, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz ile birlikte çok sayıda STK, dernek ve oda temsilcisi katıldı.
Ercüment Kimyon: “Pac Projesi imara aykırı”
Pac Meydanına yapılmasıplanlanan düzenleme ile ilgili yapılan toplantının daveti ile konuşulan içeriğin vekonuların farklıolduğuna dair eleştiri yapan Mimar Ercüment Kimyon, Pac Projesini yapamazsınız.” diye HBBBaşkanı Lütfü Savaş’a yönelip sorunca; Başkan Savaş, nedenini sorunca Kimyon’un yanıtı; “Pac projeniz imara aykırı. Bir aykırılık da Park Forbes ile ilgili buraya turizm tesisi yapılacak diye onay verdiniz. Bu tesis bir yılda bitecek dediniz bitmedi.Bu gün alışveriş merkezi olarak faaliyette” diye tepki gösterince, toplantının sonunda soğuk rüzgarlar esti. Kimyon, yaşanan butartışma ve karşı çıkışın da bir çok gazeteci tarafından yazılmayacağını da iddia etti. Daha sonra toplantı sona erdi.
Suriyeliler eleştiri konusu oldu
Hatay’daki Suriyelilerin ekonomik,sosyal, kültürel ve toplamsal yaralar açtığına dair eleştirilerin yapıldığı toplantının soru cevap bölümünde davetliler tarafından dile getirildi. İstatistiksel verilerin de açıklandığı toplantıda; 82 il içerisinde Hatay’in mutsuz iller sıralamasında beşinci olduğu da vurgulandı. TUİK’in açıkladığıekonomideki yüzde 5 büyümenin de inandırıcı olmadığı dile getirildi.
Toplantıya ev sahipliği yapan ve toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Levent Yılmaz, İskenderun’un stratejik ve ekonomik önemine vurgu yaparak, gelişim ile büyümenin birlikte yapılacak planlı çalışmalarla gerçekleşeceğini söyledi.
Başkan Savaş: Artan Nüfusla Birlikte Gelirlerimizi De Arttırmalıyız
Komşu ülke Suriye’de devam eden savaşın Hatay ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek konuşmasına başlayan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Komşumuzdaki savaşın psikolojik ve ekonomik yansımalarının yanı sıra ihracatımızdaki olumsuz yansımaları üretim ve istihdamı durdurma noktasına getirdi. Bu durumdan kurtulmanın çıkış yollarını hep birlikte aramalıyız. Ekonomik göstergelerde 4. bölgede yer alan şehrimizi 5. bölgeye taşıma gayreti içindeyiz. Gerek biz gerek ilçe belediyeleri Suriye’den gelerek şehrimizde kalan ve ekonomik muafiyeti olan sığınmacılara hizmet veriyoruz. Artan nüfusla birlikte gelirlerimizi de arttırmalıyız” dedi.
Atılacak adımlara siyasi gözle bakılmaması gerektiğini de belirten Başkan Savaş, “Ankara’nın desteğini alarak kentimizi aydınlık yarınlara hazırlamalıyız. Kentimizin geleceği için en az 500 bin kişinin katılım göstereceği, Hatay’ı birleştirecek, yarınlara taşıyacak projeler için el ele vererek hep birlikte imza atmalı ve imza kampanyası başlatmalıyız. Bunun startını İskenderun’da veriyoruz” diyerek kentin geleceği hakkında umut dolu sözler sarf etti.
Rende: Hatay EXPO ile yakaladığı şansı iyi değerlendirilmeli
Toplantının dikkat çeken konuklarından biri de emekli büyükelçi Mithat Rende idi. Dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden çeşitli örnekler vererek konuşmasına başlayan Rende, bölge ekonomisinin güçlenmesi için bölgedeki barışın sağlanması ve Türkiye’nin sürece katkı vermesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasının devamında Suriye’deki istikrarın yeniden inşa edilmesi için çaba harcanması gerektiğini de ifade eden Rende, 2021 yılında Hatay’da gerçekleşecek olan EXPO’nun Hataylılar ve bölge insanı için çok önemli bir şans olduğunu söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediyesinin İmza Kampanyası İle Ankara’ya Sesimizi Duyurmalıyız
Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren ekonomist Mert Yıldız da, Hatay’ın marka kent olmasının önemine değinerek, “Hatay, demografik ve stratejik öneme sahip bir şehir. Bu konumdaki kentlerin gelişim göstermesi için üç etken vardır, lider ve vizyonu, strateji ve organizasyon. Herkes siyasi kimliğini bir kenara bırakarak şehrin büyüyüp gelişmesi için Hataylı kimliğini ön plana çıkarmalı. Hatay Büyükşehir Belediyesinin başlattığı imza kampanyasıyla birlikte sesimizi Ankara’ya duyurmalıyız. 500 bin imza ile Türkiye’de bir ilki başarabiliriz. Diğer illere örnek olarak marka değerimize katkı sunabiliriz” dedi.