Hatay’ın sorunları şurada tartışıldı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Sanayici ve İşadamlarının yanı sıra  Ticaret Odası Başkanları ve  Oda başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Hatay’ın sorunları, ve projelerin hayata geçirilmesi konular ele alındı.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Ankara’da 9.ncu Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası toplantısı yapılacak. Bu  toplantıda her ilden bir Oda Başkanı O ilin sorunlarını 3 dakika içerisinde anlatacak. Bu sorunlar Başbakanlık ve ekonomi Bakanlığı tarafından dikkate alınacak. Bu gün burada toplanmamızın nedeni ise Hatay’ın sorunlarını tartışmak ve bu konuları belirlemek için buradayız” dedi.

 

Faruk Ekinci, “İskenderun Körfezine Singapur Modeli bir Serbest Bölge”

Toplantıda öncesinde Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Yönetim kurulu Üyesi Faruk Ekinci, Sine-Vizyon destekli olarak İskenderun körfezine kurulması düşünülen Singapur tarzı Serbest bölge konusuna değindi.  Bölgenin kaderini değiştirecek, ekonomiye  önemli katkı sağlayacak olan proje hakkında bilgiler veren Ekinci konuşmasının devamında ise, “Ben bundan 15-17 yıl önce Singapur’a gittiğimde Başkanımla Ciromp Bölgesini Singapur’u tanıttılar.Cromp bölgesi devlet tarafından yapılan, alt yapısı her şeyiyle birlikte yapılıp, dışardan yabancı firmalara açılan ve bu gün çok başarılı olan bir proje. Ve bu proje Vietnam da Çin’de Uzakdoğu’da çeşitli yerlerde yapılmış bir projenin başlangıcı olmaktadır. Ben bu Crumpprojesini önce Yumurtalık için serbest bölge sonunda Sayın Valiye çıktığımızda elimizde böyle bir elmas var taş olarak  ama sadece bunun silinmesi parlatılması gerekiyor, böyle bir şeyi değerlendirelim. Biz bunu kendi bildiğimiz usulle değil de Uluslararası global bazda bir vizyon içerisinde gerçekleştirelim diye Sayın Valimize çıktık. kendisine böyle bir izahtan sonra o da ilgilendi ve bir yerde destekledi.  Hatay ve Körfez ekonomisi ile ülke ekonomisine ve uluslar arası ticarete büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz. Bu gün bütün Başkanlarımız burada genelde bilgilerinin olduğunu biliyorum. Proje uzun vadeli ancak, bölgemiz için hayati önem taşıyor” dedi.

Oda Başkanları Hatay Sorunlarına dikkat çekti.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıda, Erzin Ticaret Odası Başkanı Bekir Soylu ve Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, Narenciye sorununun Hatay için en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekerek, Rusya ile  krizin aşılması ve  Hatay genelinde üretim yapan, Narenciye üreticilerinin desteklenmesi  konularının Ankara’ya iletilmesi konusuna dikkat çektiler.

 

 

İş adamları, “Önce Amanos Tüneli  ve Hassa OSB Projesi”

Toplantıda, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Fatih Tosyalı ve İskenderun Sanayici ve İşadamları (İSSİAD) Derneği Başkanı Recep Atakaş, Hatay’ın en önemli projeleri arasında yer alan Amanos tüneli ve Hassa Organize Sanayi Bölgesinin gündeme alınması ve sanayicilere yer  tahsisinin  gerçekleşmesi ile yatırımcının bu bölgeye akın edeceği ve daha sonra diğer yatırımların bölgeye gelebileceğine dikkat çektiler. İskenderun OSB Başkanı Fatih Tosyalı, Amanos tünel projesi için, Zamanın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da projeye destek verdiğine dikkat çekerek, projenin hayata geçirilmesi için projenin gündemde tutulması gerektiğine dikkat çekti.

 

Reyhanlı Barajı Amik Ovası için hayati önem taşıyor

Toplantıda söz alan Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Necmettin Zaroğlu ise, Reyhanlı Barajı ile ilgili şu an 600 bin dönüm araziyi sulayacak bir baraj bulunmaktadır. Aşağı yukarı yüzde 65 oranında bitmiş durumda olan Barajın tam kapasite ile hayata geçmesi ile çalışmaları hız verilmelidir. Baraj Amik Ovası için hayati önem arz etmektedir. Bu konuda Ankara’da gündeme mutlaka gelmeli” dedi.

 

DOĞAKA  Genel Sekreteri Onur Yıldız, “Tünel Projesi 2016 yılı yatırım programında yok”

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, toplantıda söz alarak, Kamuoyunun heyecanla beklediği İskenderun-Dörtyol Amanos Tüneli proje hakkında teknik bilgiler verdi. Tünel projesinin Kalkınma Bakanlığının 2016 yılı projesinde yer almadığına dikkat çeken Yıldız, “Bu proje  1.7 Milyar TL.Lik bir yatırım. Malumunuz, 2 lok gidiş, 2 lok geliştir. Hatta biz proje aşamasında müdahil olduk. 2×2 değil, 3×3 olması gerektiğini ifade ettik. Çünkü bu OSB hayata geçtiği zaman bir tanesi olduğu gibi treyler üzerinden uzun araçlarımız kaplayacak. Bu bağlamda 1.7 Milyar TL.lik yatırım şu anda yatırımı gözükmemektedir. Malumunuz kamu yatırımı olması için yıllık yapılan Meclis Bütçe Komisyonundan kararların çıkmış olması lazım. Şu an proje Kalkınma Bakanlığı Fizibilite dahil, fizibilitesi incelenmektedir. Şu an bu müfredat 2016 yılında gerçekleşmemektedir” şeklinde konuştu.

Hatay’a Serbest Ekonomi Bölgesi kurulma projesi

Toplantıda  başkanların konuşmalarını dinleyen ve bu projelerin tamamının Hatay için hayati önem arz ettiğine vurgu yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Hatay’a kurulması düşünülen Serbest Ekonomi bölgesi hakkında detaylı bilgiler vererek şöyle konuştu: “Bölgemizde kurulması düşünülen “HASEZ” (Hatay Special Economic Zone) yaklaşımı küresel dünyanın değişen dinamikleriyle uyum sağlayacak güncel bir projedir. Benzer uygulamalar 1980’lerde Çin’de ortaya çıkmış, daha sonra stratejik kalkınmada küresel bir model olarak benimsenmiştir. Bu bölgeler Çin’deki bazı eyaletlerin tamamını kapsamakta ‘Hainan’ ve ‘Shenzen’ gibi Hong Kong’a alternatif olabilecek ekonomik özerk bölgelerin oluşmasını sağlamaktadır. Hatta bazı küçük ülkeler serbest bölgelerin sınırlarını ülkenin tamamını kapsayacak şekilde genişletmektedirler. ‘Singapur’, ‘Sri Lanka’ ve ‘Mauritus’ bu konudaki küresel uygulamalara örnek teşkil etmektedir. Özel Ekonomik Bölge statüsüyle, bir bakıma çok katmanlı yeni bir serbest ticaret bölgesi kavramı ortaya çıkmakta olup ekonomi ile turizm, teknoloji ile ekoloji bir arada değerlendiriliyor.” Dedi.

 

İTSO Başkanı Yılmaz, “Tüm başlıklar Ankara’da ilgili birimlere dosya halinde iletilecek”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantı sonunda yaptığı konuşmasında ise, “Bu gün burada gündeme gelen konuların hepsi Hatay için çok önemli. Hazırlayacağımız dosya ile bu konuları Ankara’da en yetkili birimlere ileteceğiz. Yapılan toplantının sonucunda öncelikli olarak, Amanos Tüneli, Hassa Organize Sanayi Bölgesi, Erzin Organize Sanayi Bölgesi Projesi, Erzin ve Dörtyol’da Narenciye sektöründe yaşanan sorunlar, Reyhanlı Barajı, Hatay’ın Serbest Ekonomi Bölgesi statüsüne kavuşması, Suriye ile ilgili sorunlar, Ro-Ro seferleri, Nakliyecilerin yaşadıkları sorunlar, elektrik kesintileri gibi konuları gündeme getireceğiz. Bu projeler Hatay için çok önemli. Özellikle Amanos Tünel projesini her platformda gündemde tutacağız. Amanos Tüneli ve Hassa Organize Sanayi Bölgesi projesinin hayata geçirilmesi ile diğer projelerin de daha hızlı hayata geçirileceği kanısındayım” dedi.

Düzenlenen toplantıya, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Kuseyri, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, Erzin  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Soylu,  Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Yönetim kurulu Üyesi Faruk Ekinci, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Recep Atakaş, İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Uğur Fırat ile oda başkanları ve yöneticileri katıldılar.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.