Endüstri 4.0 odaklı bir üniversite olmak için Teknoversite manifestosunu ortaya koyan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), konu hakkındaki bilgi birikimini ve farkındalığı artırabilmek için faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda 4.ncü Sanayi Devrimi olarak da adlandırılan Endüstri 4.0 içerisindeki en önemli enstrümanlardan biri olan 3-Boyutlu Yazıcıların tanıtımı ve kullanımını yaygınlaştırmak adına önemli bir çalıştay gerçekleştirildi. Uygulamalı olarak yapılan etkinlikte, demonte vaziyette paketinden açılan modüler parçalar monte edilerek bir 3 boyutlu yazıcının kurulumu yapıldı ve ardından yazılımlar kullanılarak örnek nesne ve parçaların üretimi gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, konu üzerinde 20 yıllık birikime sahip olduklarını belirterek; “hızlı prototipleme, tersine mühendislik, oto inşa teknolojileri, derken plastik parçaların modellerin üretimi, ve şimdi metalik uçak parçalarının üretimi dahi 3-Boyutlu yazıcılarla artık mümkün hale geldi… ‘Eklemeli imalat’ dediğimiz bir imalat tarzı da var. Kişisel yani size özel eşsiz üretimler de yapabilirsiniz. Daha önce çok pahalı olan bu teknoloji, artık marketlerde, kutularda modüler olarak satılan, kolaylıkla satın alınabilir bir hale geldi. Artık herkes kendi evinde istediği bir nesneyi imal edebilecek. İSTE olarak, bu teknolojinin yaygınlaşmasına ve katma değer oluşturmasına katkıda bulunacağız” dedi.
Gelişen teknolojinin hangi noktalara geldiğine işaret eden, Ar-Ge ve inovasyon arasındaki farkı anlatarak konuşmasına başlayan Onat Totuk; “Endüstri 4.0 ile beraber üretkenlik, ciro artışı, istihdam, yatırım gibi konularda büyük artışlar ilk etapta dikkatimizi çekmekte. 1980’den 2010’a kadar ‘ürün’ bir değer iken ‘servis’ ise bunun yanında ek olarak ele alınmaktaydı, şu anda ise düşünce kalıpları kırılarak ‘bilgi’nin ne kadar önemli bir konu olduğunu görmekteyiz. Şu an insanların takıldığı soru şu. 2050 yılı nasıl olacak? Endüstri 4.0 ile beraber insanları nasıl bir gelecek bekliyor? İnsanların takıldığı konular bunlar…” sözleri ile Endüstri 4.0’ın insan hayatında ve endüstriyel alanlarda çok önemli değişiklikler yapacağını belirtti
.
Onat Totuk, kısa film ve videolarla renklendirdiği sunumunda Endüstri 4.0’ın temel teknolojilerini tanıttı ve geleceğin teknolojilerinden kesitler aktardı.
Çok ciddi bir yatırım yapmadan, insanların kendi çabaları ile kişisel eşyalarını yapabileceklerini söyleyerek 3-Boyutlu Yazıcıların çalışma prensibini ve hangi parçalardan oluştuğunu İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğrencilerine anlatan Onat Totuk; “3-Boyutlu Yazıcı Teknolojisi sizin için ne üretmeli? Hangi sorununuza çözüm üretmeli?” sorularını öğrencilere yönelterek fikirlerini yazılı olarak talep etti. Program sonunda bu sorulara en güzel yanıtı verenler arasında yapılan çekilişle, şanslı bir öğrenciye “3-Boyutlu Yazıcı” hediye edildi.