Kaçırılan tarihi eserlerin doğduğu topraklara geri dönmesi konusu Hatay’ın gündeminde!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay kendisine ait olan turizm değerlerini geri istiyor…,

Kaçırılan tarihi eserlerin doğduğu topraklara geri dönmesi konusu Hatay’ın gündeminde!,

Hataylı Hatay’da kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için çalışma başlatılmasını istiyor!,

Hataylılar, Tarihi eserlerin Hatay’a geri getirilmesi için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün öncülüğünde Turizm Bakanlığı nezdinde bir çalışma başlatılmasını istiyor.

 

Yurtdışına kaçırılan tarihi mozaikler ile ilgili soruyu gazetemiz Ekogündem’in İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürümüz Gazeteci Serpil Korkmaz‘ın “Tarihte Fransız mandası altında kalan Hatay’da 1932-1939 yılları arasında Fransız ve Amerikan arkeologların kazı çalışmalarında çıkarılan ve Hatay’a ait olan tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılarak çeşitli müzelerde sergileniyor. Hatay’ın öz değerleri olan bu mozaiklerin ait olduğu Hatay’a getirilmesi  ile ilgili bir girişim yapacak mısınız?” Sorusuna Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, konunun takipçisi olacağını söyledi.

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı  Öntürk, basınla buluştuğu kahvaltı programında depremden sonra Hatay dışında yaşamaya başlayan 1 milyon Hataylı’nın ait olduğu topraklara dönmesi için gerekli çalışmaları yapacağını belirterek yaşadığımız depremin ardından Hatay’da yaşanan yıkımın bir an önce ayağa kalkması için ekibiyle birlikte çalıştığını,  Hatay’ın turizmde de atağa kalkacağını adeta açık hava müzesine dönüştürüleceğini ifade etti.

 

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk: “Kaçırılan Tarihi Eserlerin İadesi İçin Turizm Bakanlığı ile görüşelim”

 

Hatay, 1932-1939 yılları arasında Fransız mandası altında iken Fransız ve Amerikan arkeologlar tarafından yapılan kazılarda bulunan ve kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesi konusunun takipçisi olacağını belirterek bu konuda çalışmaların başlatabileceğini ifade etti.

Tarihi eserlerin getirilmesi ile ilgili Turizm Bakanlığı ile görüşme sağlayacaklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay’ın zengin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için yapacağı bu girişim turizm camiası başta olmak üzere tüm Hataylıları umutlandırıyor.

 

 

Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların, Hatay’ın tarihi mirasını koruma ve tanıtma yolunda önemli bir adım olması beklenirken Hatay’a ait olan eserlerin tekrar ait olduğu topraklara dönmesi ile ilgili başlatılacak girişim şimdiden turizm camiasında heyecan yaratmaya başladı.

Öntürk, “Kaçırılan tarihi eserlerin doğduğu topraklara geri dönmesi için konunun takipçisi olacağız,” dedi.

Başkan Öntürk, yurtdışında bulunan Hatay’a ait tarihi eserlerin iadesi için gerekli adımların atılacağını ve bu süreçte uluslararası hukuki ve diplomatik yolların kullanılacağını ifade etti. “Bu eserler, geçmişimizin birer parçası ve bu topraklara ait. Onların geri dönmesi için elimizden geleni yapacağız,” dedi.Hatay’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin, turizmin canlandırılması ve şehrin tanıtılması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Öntürk, bu konuda halkın da desteğini beklediklerini söyledi.

 

 

Başkan Öntürk’ün bu açıklamaları, Hatay’da ve Türkiye genelinde büyük yankı uyandırdı. Tarihi eserlerin geri getirilmesi için yapılacak çalışmalar, hem yerel halk hem de tarih severler tarafından merakla bekleniyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.