KADES uygulaması hedefi aştı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Valiliğinde kurum temsilcileri ve bakanların katılımıyla  Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı ülke genelinde eş zamanlı olarak Video Konferans Sistemi (VKS) yöntemiyle gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2020 yılına oranla yüzde 21 azalma olduğunu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da farkındalık eğitimlerinin şiddetle mücadelede çok önemli olduğunu, şu ana kadar verilen farkındalık eğitimlerinin olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını ifade etti.

Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonunda VKS yöntemiyle gerçekleşen toplantıda İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu, Kadın cinayetlerinde 2020 yılına oranla yüzde 21 azalma olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlıklarında, Video Konferans Sistemi yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Cumhuriyet Savcısı Aslıhan Yazıcı ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

 

“Aynı anda bin elektronik kelepçe aynı anda izlenebiliyor!”

KADES uygulamasında 1 milyon hedefini yakaladık. Şimdi 2 milyondayız. 2018 yılından bu güne kadar 1 milyon 966 bin 675 kişi tarafından indirilen ve 109 bin 563 kadının ihbarda bulunduğu KADES uygulamamızla beraber kolluk kuvvetlerimiz 56 bin 788 akıllı ihbara 5 dakika içerisinde müdahale ederek birçok şiddet olayını engellemiştir. KADES hedefimiz 1 milyondu bunu geçtik, neredeyse ikiye katladık, Arkadaşlarımıza 5 milyon hedefi koyduk. 5 milyon kadınımızın cep telefonunda bu uygulama olması için çalışıyoruz” dedi.

“Şiddeti önlemede medya dili önemli!”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise, farkındalık eğitimlerinin şiddetle mücadelede çok önemli olduğunu, şu ana kadar farkındalık eğitimleriyle 2 milyon kişiye ulaştıklarını ve medyanın şiddete yönelik mücadelede yanlarında durmasının önemine dikkat çekerek “Şiddetle mücadelede bizim elimizi güçlendirecek en önemli kuvvet medyanın dili olacak. Hem şiddet olaylarının televizyon haberlerinde aksettirilmesi hem de dizilere ve diğer bütün programlarda bunun dilinin uygulanması noktasında da biz medyanın desteğini rica ediyoruz. Önümüzdeki dönemde medya ile bu konuda iyi bir iş birliği sağlayacağımıza da inanıyorum. Bu konuda eğitim ve seminerlerden daha önemlisi medya. Medya, toplum üzerindeki en büyük eğiticilerden, en büyük ulaşım kanallarından bir tanesi, dolayısıyla medyanın dilinin şiddetle mücadelede bizlerle eş güdümlü olmasını önemsiyoruz.” dedi.

Kadın Destek Uygulaması (KADES) uygulaması nedir?

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır.

KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.

KADES uygulamasıyla kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçebilmeyi ve acil durumlarda müdahale sürelerinin kısaltılmasını hedeflediklerini bildirdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantıda kadına şiddete karşı kadınlara verilen eğitimlerin farkındalık yarattığına işaret etti.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.