TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uyardı: Tedbirlerin alınmazsa bu tür ölümler sürecek!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’ın İskenderun ilçesi düğün yurdu yeni TOKİ konutlarında meydana gelen ve aynı aileden üçü çocuk olmak üzere 4 kişinin hayatını kaybetmesi ve 21 vatandaşın da zehirlenme sonucu hastaneye kaldırılması olayı ile ilgili,
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İskenderun İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Murat Durukan, karbon monoksit (CO) zehirlenmelerinin her kış yeniden yaşandığını hatırlatarak, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bu tür ölümlerin süreceğini belirtti. Durukan, gaz dağıtım ve kullanım süreçlerinde dikkat edilmesi gereken kritik noktaları sıralayarak, şu uyarılarda bulundu:

TMMOB’un Önerileri ve Uyarıları

1. Yasal Düzenlemeler Şart
Doğalgaz dağıtım şirketlerinin TS 7363 standartlarına göre gaz kontrollerini sağladığını ifade eden Durukan, yıllık bakım ve denetimlerin yasal çerçeveye kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Bu denetimlerin, kamusal hizmet anlayışıyla başta meslek odaları olmak üzere ilgili kurumlarca yürütülmesi gerektiğini belirtti.

2. Atık Gaz Borularında Standart Dışına Çıkılmamalı
Atık gaz çıkış borularının deformasyona uğramaması için periyodik kontroller yapılması gerektiğini ifade eden Durukan, özellikle alüminyum gibi dayanıksız malzemelerin kullanımına son verilmesini ve paslanmaz çelik boruların tercih edilmesini önerdi.

3. Yanlış Uygulamalara Dikkat
Bazı servislerin, baca çekiş sorunları nedeniyle emniyet tertibatlarını devre dışı bıraktığını söyleyen Durukan, bu tür yanlış uygulamaların ölümlere yol açtığını belirtti.

4. Havalandırma Menfezleri Kapatılmamalı
Doğalgaz kullanımında, cihazların yeterli taze hava alması için havalandırma menfezlerinin açık tutulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Durukan, soğuk havayı engellemek amacıyla menfezlerin kapatılmasının karbon monoksit zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekti.

5. Kombi Bakımları İhmal Edilmemeli
Kombilerin her yıl yetkili kişiler tarafından bakıma alınması gerektiğini belirten Durukan, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.

6. Gaz Alarm Sensörleri Yaygınlaştırılmalı
Karbon monoksit kaçağı durumunda alarm veren sensörlerin kullanımının kazaları önleyebileceğini ifade eden Durukan, bu cihazların yaygınlaştırılmasının önemine değindi.

7. Yetkili Mühendislerin Denetimi Güçlendirilmeli
Durukan, doğalgaz tesisatlarının yalnızca yetki belgesine sahip mühendisler tarafından yapılması gerektiğini hatırlatarak, bu sürecin daha sıkı denetim altına alınması gerektiğini vurguladı.

 

“Bu Tür Olayların Takipçisi Olacağız”

Murat Durukan, tüm kurum ve kuruluşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı duyarlı olmaya davet ederek, Makina Mühendisleri Odası olarak benzer olayların yaşanmaması için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.