Elektrik ve doğalğaza yapılan zam üretimi olumsuz etkiliyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Son Bir yılda enerjiye yapılan yüzde yüz zam ülke genelinde ürettiğimi tam göbeğinden vurdu. İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle, organize sanayi bölgelerinde elektrik kısıtlaması Türkiye genelinde ortaya çıkan enerji krizi sanayiyi sıkıntıya soktu.

Denizli Organize Sanayi Bölgesinde Enerji Kesintisiyle Üretimin Durduğu Fabrikaları Ziyaret Eden Chp Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: 184 Firmada 34 Bin Çalışan 3 Gün Boyunca İşlerinin Başında Olamayacak.

İran’dan gelen doğalgazın kesintiye uğraması ile birlikte Türkiye genelinde ortaya çıkan enerji krizi sanayiyi sıkıntıya soktu. Enerji kısıtlamalarının vurduğu sanayi bölgelerine uygulanan 3 günlük elektrik kesintisi üreticiyi zora soktuğu gibi iflas ihtimalleri de dillendirilmeye başlandı.

3 GÜN SONRASI NE OLACAK

Sanayide elektrik kesintisini ve yaşanan enerji krizini TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; üretimin 3 günlüğüne durduğu, sessizliğe mahkum edilen tekstil fabrikalarını yerinde inceledi. CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun eşlik ettiği Denizli Organize Sanayi Bölgesi ziyaretinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki son durumu yönetici ve sanayicilerden dinleyen Gülizar Biçer Karaca; 3 günün ardından yine bir kesinti olacağı kaygısı ve belirsizliğinin Denizlili sanayicileri ve çalışan işçileri kaygılandırdığını ifade etti. Tüm öngörülere, uyarılara rağmen iktidarın gelmekte olan krize dair gereken önlemleri almadığını söyleyen Gülizar Biçer Karaca’nın tekstil fabrikasında yaptığı tespit ve öneriler şu şekilde:

DENİZLİ OSB KURULDUĞU GÜNDEN BERİ BU ŞEKİLDE ŞARTEL KAPATMAMIŞTI!

“Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeyiz. Denizli OSB kurulduğu günden bu yana resmi bayramlar da dahil sadece dini bayramlar dışında şartellerini indirip 34bin işçinin çalıştığı bu Organize Sanayi Bölgesi bu şekilde sessizliğe hiç bürünmemişti. Bir tekstil firmasındayız. Bu firma gibi 184 firmada 34bin çalışan 3 gün boyunca işlerinin başında olamayacak. Bununla birlikte Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Türkiye’de OSB’lerin üretimi durmuş durumda ve üretimin durması sanayiciler açısından büyük bir risk. İhracat yapan ve kendi yağıyla kavrulan Denizli; herhangi bir şekilde de iktidar tarafından destek görmeyen, kendi çalışıp kendi üreten, yurtdışı bağlantılarını kendi kuran bir tekstil sanayi bölgesidir. Ve o ihracata bağlı malların üretimi ve terminlerinin süresinde teslimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacak.

SANAYİCİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?

Sanayide enerji kesintisiyle 3 günlük üretimin durduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yeniden böyle bir süreç yaşanacak mı? Asıl sıkıntı budur. Bu kriz çözülemezse ne olacak? Sanayicinin zararını kim karşılayacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sorduk.

İKTİDAR DÖKÜLÜYOR; YAŞANAN TEPEDEN AŞAĞI YÖNETİM KRİZİDİR

En tepeden en alta kadar yönetim kriziyle karşı karşıyayız. İktidar dökülüyor. Yönetim becerisi ve basireti gösteremediği ortaya çıkmıştır. CHP olarak uyardık, karakış için önerilerimizi zamanında sunduk ancak iktidar dikkate almadı bu kriz yaşandı. Görünüyor ki bu iktidar sorunları çözemeyecek. Az kaldı biz geleceğiz ve çözeceğiz.

YENİELENEBİLİR ENERJİ İÇİN CHP’DEN ÖNERİLER

“Olağanüstü koşullarda acil eylem planları olmayan ve bu acil eylem planlarını hayata geçirme becerisine sahip olmayan iktidar tarafından yönetildiğimiz bir kez daha ortaya çıktı. Oysa ki Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla; rüzgar enerjisiyle, güneş enerjisiyle; bu enerji kaynaklarına yatırım yapılarak; Denizli OSB’ye ciddi teşvikler verilerek, güneş enerjisi tarlalarından kendi enerjisini kendi üreten bir OSB olabilirdi ama maalesef yapılmadı. Birçok sanayici ile konuşuyoruz. Deniyor ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda güneş enerjisi için ya da yenilenebilir enerji kaynakları için başvuru yaptığımızda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bürokratik engeller yaşıyoruz. Ve aynı zamanda da teşvik kapsamında da çok düşük kalan bir teşvik anlayışı da hayata geçirildiği için de; biz kendi enerjimizi kendimiz üretebilecekken, dışa bağımlılığımız azalabilecekken, milletin alın terinden kazanılan paralar dolarlar yurtdışına harcanmayacakken ya da devletlerin iki dudağının arasında bu enerji krizi yaşamayacak bir kaynak sahibiyken bunu hayata geçirememek ve bunun teşvik edilmemesi, desteklenmemesi ve bürokratik engellerin de kaldırılmamış olmasından dolayı sanayiciler olarak çok ciddi sorun yaşıyoruz.Biz diyoruz ki Türkiye, güneş enerjisi bakımından çok önemli kaynaklara sahip. Bu kaynakların değerlendirilmesi için;

1-Sanayicinin önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı

2- Sanayi bölgelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmeli

3- Sisteme kabulü ve kilovat/saat başına verilecek teşvikler artırılmalı

4- Vergi, KDV gibi teşviklerle sorun çözülmeli,.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.