İzmir depreminin üzerinden 9 ay geçmiş olmasına rağmen yaraların sarılması konusunda halen kayda değer bir ilerleme kaydedilmedi. Yıkılan evlerin yerine yapılacak inşaatlar için çok yüksek fiyatlar istenmekte. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları depremzede yurttaşların taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), 31 Temmuz 2021 tarihinde depremzedelerin 9 aydır giderilmeyen mağduriyetleri için kitlesel basın açıklaması düzenlemiştir. Açıklamada “İzmir depremzedelerini unutma”, “Kentsel dönüşümcü değil, depremzedeyiz” yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar taleplerini dile getirmiştir.
Yapılan açıklamada; depremin üzerinden 9 ay geçmiş olmasına rağmen yaraların sarılması konusunda kayda değer bir ilerleme kaydedilmedi, yıkılan evlerin yerine yapılacak inşaatlar için en az 450 bin TL gibi hiçbir depremzedenin ödeme gücü olmayan fiyatlar istendiği belirtilmiştir. Gelir seviyesi bin 300 TL ile 4 bin TL arasında olan ve büyük çoğunluğu emekli olan depremzedelere hasar oranına göre ayrım yapılarak oluşturulan farklı ödeme planları, ciddi bir adaletsizliği ortaya çıkarmıştır.
Bu bağlamda:
- Mağduriyetlerin giderilmesini sağlamak için yüzde 30 emsal artışı kararı alınması gündeme alınacak mıdır?
- Deprem mağdurları için 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli 20 yıllık sıfır faizli depremzede desteği olacak bir kredi oluşturulması sağlanacak mıdır?
- Konutların ödeme koşullarının eşit düzeye getirilmesi için çalışmalarınız var mıdır?
- 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli 20 yıllık sıfır faizli maliyetin yüzde 50’sinin ödeneceği kredi imkânının herkes için uygulanması için planlamalarınız var mıdır?
- 7269 sayılı kanun esasına göre yıkılan ağır hasarlı binaların aynı zamanda 6306 sayılı kanundan ve rezerv alandan yararlandırılmaları sağlanacak mıdır?
- Aynı ilçede birden fazla evi olanların hak sahipliğinin elinden alınması şeklindeki adaletsiz uygulamanın yeniden düzenlenmesi için çalışmalarınız var mıdır?