HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan genelgede, “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gerekçesi ile ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiğine ilişkin kararın 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesine denk gelmesi ile ilgili soruları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.
Söz konusu genelgeye ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi veren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nin önergesinin tam metni ekte şöyle:
“Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 27 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan genelgede, “özel hayatın gizliliğinin ihlali” gerekçesi ile ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediği öne sürülerek polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtilmiştir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, söz konusu genelgenin gazetecileri kapsamadığını söylemiş ve polislerin özel hayatlarının ihlal edilemeyeceğini beyan etmiştir. Ancak geçtiğimiz 1 Mayıs eylemlerini takip eden çok sayıda gazetecinin telefonlarına el koyulduğuna ve polislerin “çekemezsiniz genelge var” sözleri ile fiziksel engelleme görüntüleri basına yansımıştır.
1 Mayıs kutlamalarının pandemi gerekçesi ile yasaklanmasını protesto eden ve sokakta kutlamak isteyen yurttaşlara polisler tarafından uygulanan şiddet görüntüleri kamuoyunda bahsi geçen genelgenin polis şiddetinin örtbas edilmek istenmesi nedeni ile yayınlandığı kanısını hâkim kılmıştır.
Çağdaş Hukukçular Derneği, yayınlanan genelge ile ilgili sosyal medya hesabından “Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz” mesajını kamuoyu ile paylaşmıştır.
Bu bağlamda;
1.Bahsi geçen genelgenin 1 Mayıs öncesi yayınlanmış olması tesadüf müdür?
2.Genelge gazetecileri kapsamıyorsa hangi gerekçe ile 1 Mayıs’ta gazeteciler polisler tarafından engellenmiştir?
3.Kamusal bir görevi icra eden kolluk personellerinin kamusal alanda yaptığı eylemler“özel hayat” sınırlarında değerlendirilebilir mi?
4.Tüm yurttaşlar haber verme hakkına sahiptir. Genelge ile bu evrensel hakkın engellenmesi nasıl mümkün olabilir?
5.Genelge ile yurttaş gazeteciliği mi engellenmek istenmektedir?
6.İdarenin düzenleyici işlemleri esasında ve idarenin kendi alanına ilişkin yapabileceklerini kapsayan genelgeler ile özgürlüğün kısıtlanması usul ve esas açısından anayasaya aykırı değil midir?
7.Kolluk güçlerince fiilen uygulanan engellemelere genelge ile hukuki bir gerekçe mi bulunmak istenmiştir?
8.Tanık bir yurttaşınişkence yapan bir polis memurunu çekmeden sadece işkenceye uğrayan kişinin görüntülerini çekmesi mümkün müdür?
9.Soruşturma aşamasında görüntüler olmaksızın işkence yapan kolluk personeli nasıl incelenecek, işkence yapan kişiler nasıl ortaya çıkarılacaktır?
10.Suç söz konusu olduğunda anayasal hak olan delil toplama fiili yasaklanabilir mi?”