Yenidoğan bebeklerde sıkça görülen ‘yenidoğan sarılığı’ ile ilgili bilgiler veren İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, yüksek seviyede seyreden sarılığın ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirtti.
Yenidoğan sarılığı nedir?
Yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve tedavisinin önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Dablan, “Yenidoğan sarılığı, kandaki bilirubin adı verilen madde yükselerek, deri ve gözün beyaz kısmı gibi bölgelere birikir. Sararma şeklinde kendini gösterir. Sarılık arttıkça; yüz, gövde, kol ve bacaklara sırasıyla yayılır. Bebeklerin çoğunda görülen (zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ı, erken doğan bebeklerin yüzde 80’inde görülür) ve bu sarılık kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak bunun yanında hastaneye yatışı gerektirecek bir hastalık da olabilir. Bebeğin ağırlığı, kaç günlük olduğu bilirubin düzeyine göre, tedaviye gerek olup olmadığına karar verilir. Buna göre bilirubini yüksek bebeklere fototerapi (ışın tedavisi) uygulanır. Bilirubin seviyesi çok yükselen bebeklerde, kan değişimi uygulanır. Bebeklerde sarılık fark edilince, tehlikeli boyutlara gelmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. Sarılıktan korunmak için bebekler, sık emzirilmelidir” dedi.
Risk faktörleri nelerdir?
Sarılığa neden olabilecek risk faktörlerinden söz eden Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Erken doğum, yetersiz beslenme, anneyle bebek arasında kan uyuşmazlığı, ilk 24 saatte sarılığı hızla yükselen bebekler, gebelikte şeker ve tiroid hastalığı olan annelerin bebekleri, kardeşlerinin bebeklik döneminde tedavi gerektirecek sarılığı tespit edilen bebeklerde sarılık görülme riski yüksektir” açıklamasında bulundu.