Hatay’ın Hassa İlçesi Arpalıuşağı Köyü’nde ikamet eden 70 Yaşındaki Zekiye Delioğlu, torunlarının eğitimi için örme örüyor. Eski ve kullanılmayan kazaklardan elde ettiği ipleri geleneksel yöntemlerle değerlendirerek, kullanışlı hale getiriyor.
Bahar mevsiminin sıcak ve serin günlerinde evinin bahçesine kilimini seren Zekiye Nine, torunlarını da yanına alarak hem baharın tadını çıkarıyor, hem de torunlarına ve evine kazanç sağlıyor.
Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden yaşatmanın heyecanını yaşayan Zekiye Nine torunlarıyla hasret gideriyor. Orman köylülerinin çalı ve odun taşıma da sıkça kullandıkları örmeleri ören, 70 yaşında ki Zekiye Nine ,köylülerin ihtiyaçlarını karşılarken ,torunlarının eğitimine destek olduğu gibi unutulmaya yüz tutan bir mesleğin de yaşamasına katkı sağlıyor.
Kazaklardan çözdüğü ipleri, terşi denen aletle bükerek, kirmen dediği aletle eğiriyor. Eğirdiği ipleri, torunlarının yardımıyla örerek, halk dilinde örme diye adlandırılan, halat haline getiriyor. Yaptığı örmeleri, 20 liraya satan Zekiye Nine bunlardan elde ettiği gelirlerle, torunlarını okutuyor.
Boş zamanlarını değerlendirdiğini dile getiren Zekiye Nine; “Torunlarımı da yanıma alıyorum, beraber örüyoruz, onlara da belletiyorum. onlara da okul harçlığı veriyorum. Bunlarla teselli oluyoruz” dedi.
Zekiye Nine’nin dört torunundan biri olan Songül Delioğlu ise; Hafta sonları ninemim örmesini tutuyorum, ona yardım ediyorum, Ninem bana harçlık veriyor. Okul harçlığı yapıyorum” dedi.