Arsuz’un Nergizlik Mahallesindeki evinde yaşamını ailesiyle birlikte sürdüren Kore Gazisi Mehmet Şeker, savaş anılarını sohbetlerinde paylaşıyor. Türkiye’den yola çıkanlardan birisi de Hatay’ın Arsuz İlçesinin Nergizlik Mahallesinde yaşayan Mehmet Şeker. Çocuklaraı Gazi Dedesi Mehmet Şeker, Nergizlik Mahallesindeki evinde yaşamını ailesiyle birlikte sürdürüyor.
Fırsat buldukça da komşularıyla savaş anılarını paylaşıyor. Gazi Mehmet Şirin, Kore Savaşı’na giderken Umman denizi aştıklarını 20-25 gün gemi yolculuğundan sonra Kore’ye ulaştıklarını daha sonra havadan ilk bombalı ilk saldırıdaki endişe ve heyecan içinde olduklarını anlattı. Dört yaşındaki Sera Eren, Savaş anılarını anlatan Kore Gazisi Şeker Dede’nin yanına oturup onun anılarını dinlerken kendince yorumlar yapmasını sevimli bulan Gazi Mehmet Şeker, geri dönemeyeceğini düşünerek, “Biz nerelere geldik, geri dönemeyiz” şeklinde o dönem yaşadığı düşünceyi paylaştı. Gazi Mehmet Şeker, fırsat buldukça çocuklarla bir araya gelerek savaş anılarını onlarla paylaşmayı sürdürüyor.
Hatırlanacağı üzere; 25 Haziran 1950’de Kuzey Kore Güney Kore’ye saldırdığında, Kore Savaşı, Doğunun Batıya, bir başka deyişle komünizmin kapitalizme savaş ilanı olarak duyurulmuştu.
Türkiye’nin de aralarlında bulunduğu 16 batılı milletin askeri Kore’de, Güney Kore’nin yanında yer almasıyla tarihe geçen Kore Savaşında ABD’nin girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM) Ordusu kurulmuştu.
Milyonlarca kişinin ölümü, yaralanması, fiziki ve psikolojik anlamda sakatlığı ile sonuçlanan Kore Savaşı, BM kararına uyan Türkiye, ABD’den sonra Kore’ye asker göndereceğini duyuran ilk ülke oldu. Bu karar T.B.M.M’ye danışılmadan dönemin hükümeti tarafından alınmıştı. Tugay, 1950 yılında Eylül ayının son haftasında Mısır’a doğru yola çıkmıştı.
Kore Savaşı, bir üstünlük ile sonlanmasa da, savaşın Güney Kore-Türkiye dostluğu. Birbirinden kilometrelerce uzakta bulunan bu iki milletin en önemli ortak noktasını da oluşturuyor.