Türkiye’nin en Güney’i denizin ötesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Tarih boyunca Akdeniz de çok önemli bir konuma sahip olan Kıbrıs Adası gezip görülmeye değer bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızla gidebileceğiniz bu Ada görülmeye değer doğa harikaları ile dolu. Türkiye ile arasında sadece 65 kilometre Deniz mesafesi olan Kuzey Kıbrıs, bugün Türkiye’nin önemli tatil destinasyonlarından birisi. İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’n,n üyelerine yönelik düzenlediği gezi iskenderunlu gazeteciler ilgi gördü.
Girne’de büyük bir meydan ve bu meydanı süsleyen Özgürlük Anıtı Girne’ye girişte bu heykel karşılıyor sizi. . İskenderun Caddesi üzerinde anayolun kıyısında görenlerin dikkatinden kaçmayan bu heykeller, Kıbrıs için Özgürlük Heykeli. İki genç elinde zeytin dalı tutuyor. Sağ taraflarında
esaretten kurtulmak için kafesini kıran bir adam ve ailesi, diğer yanında ise şehit olmuş eşinin başında ağıt yakan bir kadın. Hiç bir bağımsızlık bedel ödemeden kazanılamıyor. Burada da özgürlük için içilen and yazılı.
GİRNE KALESİ VE ANTİK LİMAN
Hiç şüphesiz ki Akdenizin en gizemli ve güzel şehridir. Kıyı şeridi boyunca güzel kumsalları bulunan şehir tatil komplekslerinin en yoğun bulunduğu şehir ünvanını taşıyor. Akdeniz ile Beşparmak dağları arasında kalan Girne MÖ 10.yy Akatlar tarafından kurulmuş. Şehrin en güzel yeri olan marina (liman) eski Venedik evleri, restorant ve tavernalar ile çevrilidir. Eşsiz bir güzeliğe sahip olan Girne özelikle yaz aylarında renkli balıkçı kayıkları ve lüks yatlarla dolup taşmaktadır.
Adada gezerken Osmanlı’nın da izlerini görmek güzel. Osmanlı’nın Adaya hakim olduğunun izlerini görmek mümkün. Lise yıllarında öğrendiğiniz tarihi anekdotlar bir çoğunuzun diline geliverir.
İnebahtlı Deniz Zaferin de Osmanlı Donanması ilk defa bozguna uğramıştır. Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında; Korint Kıstağı’nda, İnebahtı yakınlardan yapılmış bir deniz muharebesidir.
Bu yenilgileden sonra II. Selim yeni bir donanma kurdurtmuştur. Donanmayı kurmak görevini de Kılıç Ali Paşa’ya vermiştir. Kılıç Ali Paşa, baharda her şeyi tamamlamış, donanmayı hazır etmiş.
Müthiş bir muharebe olmuş, Osmanlı zaferle neticelendirmiş bu muharebeyi…
Onların bu bozgunundan sonra, Sokullu Mehmet Paşa; 7 Mart 1573’de Venedik Büyükelçisi
Barbaro’ya tarihe geçecek şu sözleri söylemiş.
“Biz sizden Kıbrıs Kralığını alarak kolunuzu kestik.
Siz ise donanmamızı yakmakla bizim sakalımızı traş ettiniz.
Kesilen kol yerine gelmez.
Traş edilen sakal daha gür büyür.”
Tarihimize dair ne güzel yaşanmışlıklar. ne güzel sözler bunlar. Tarih böyle büyük adamların, büyük hareketleri daima hatırlatır insana.
Osmanlı Baldöken Mezarlığı. Bu mezarlığı gezerken Adada Osmanlının imzasını görmek be geçmişin sesinin kulaklarınıza rüzgerin fısıldaması güzel bir duygu.
Adanın tarihi geçmişinde izi olan Lüzinyanlar ve Venedikliler de hissediliyor Girne sokaklarında. 7.yy’dan kalma bir Bizans kalesi, tarafından yenilenerek bugünkü görüntüsünü almış bir yapı. Kalenin içerisinde ikinci bir müze var, Batık Gemi Müzesi. Burada tarihin bilinen en eski batık gemisi sergileniyor.
Lüziyanlardan kalma bu kule sade görüntüsüyle yoldan geçenlerin kendini keşfetmesini bekliyor. Döner kulenin çevresinde dönerken kapıdan içeriye girdiğinizde özel bir sanat atölyesi göze çarpıyor. Bu atölyede el sanatı ürünler, tablolar, dokuma işleri kulenin duvarlarını süslüyor.
Ramadan Cemil meydanında güvercin heykeli. Ramadan Cemil, Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinde çok önemli görev almış birisi olarak adı Girnede bir meydanda yaşatılıyor. Var oluş mücadelesini de simgeleyen barışın güvercinleri meydandaki bu parkı süslüyor.
ADada batı kültürünün hakim olduğunu kaldırımdan yola adım attığınızda hissdebiriyor insan. Otomobillerin durup size yol vermesi Türkiye’nin bir çok yerinde oturmuş bir kültür olmadığını hissettiriyor.
Tabloit ebatta yayın yapan Kıbrıs Gazetelerinin bulunduğu stand.
Anıt ve haykelleri ile ünlü Kuzey Kıbrıs’da Girne Antik limana çıkan ara sokaklarda liman kenti özelliği olan balıkçı heykeli, parkta oturup kitap okuyan bir kadın heykeli ve daha bir çok heykel sizi Kıbrıs sokaklarında gezinirken selamlar.
Bu kitap okuyan kadın size de tanıdık geldi değil mi?
Ya bu balıkçı heykeli…
Girne Antik Liman ve kale turundan sonra alışveriş yapmak için Girne’nin sokaklarında gezinirken ünlü bir sokak müzisyeninin sesi önce insanı karşılıyor. Orhan Gencebay’ın “Ben zaten her acının tiryakisi olmuşum” diye devam eden şarkılar yoldan geçenlere eşlik etmesi. Hatta meraklılarının mikrofonu alıp Mehmet Acar ile düet yapması da Girne’de yaşanacak klasik anılarda kalan hoşluklardan birisi.
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti ‘nin Cemiyeti’nin düzenlediği Kıbrıs gezisi bölgenin Tarih ve Kültür yapısının da tanımasında etkili oldu.