İskenderunGazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından organize edilen, “Angusların İskenderun limanından tahliyesinin, kentimize zararları ve çözüm önerileri” konulu toplantı İTSO Mavi Salonda gerçekleştirildi. Toplantıya, Oda başkanları, Mahalle muhtarları, STK ve Sendika temsilcileri ile, Gazeteciler ve vatandaşlar katıldı. Angusların tahliyesi esnasındaki yayılan koku sorununun en asgariye indirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması hususunda görüşlerini açıklayan katılımcılar, farklı önerilerde bulundular.
Toplantı sonunda, öncelikle bir komite oluşturularak konunun takip edilmesine, LİMAK yönetiminin koku ve sivrisinek sorunun ortadan kaldırılması yönünde etkin tedbirler alması için istişarede bulunulmasına, sorunun devam etmesi durumunda, KAMUOYU OLUŞTURULARAK, tahliyenin başka bir limana kaydırılması yönünde çalışma yapılmasına karar verildi.
Teknik, hukuki, siyasi ve tecrübeye dayalı görüşlerini aktaran katılımcılar çözüm önerilerini de ortaya koydular.
Çevre Koruma Derneği adına toplantıya katılan Mimar Ercüment Kimyon, sorunun çözümüne yönelik resmi yazışmalarına yanıt alamamaktan şikayet ederek, sorunun bir toplumsal boyutunun olduğunu vurguladı.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, Angus türü büyükbaş hayvan ithalatında tahliyenin gerçekleştirildiği Limak Port’un sorunla ilgili İTSO’ya gönderdiği alınan önlemleri aktardı.
Türkiye’de canlı hayvan tahliyesi yapılan limanların verilerini paylaşan İTSO Başkanı Yılmaz, Limakport yöneticilerinin de sorunun çözümüne yönelik çabalarına dikkat çekti.
ATSİAD ve CHP adına söz alan Fatin Bereketoğlu, hayvancılık ve tarım politikasının neden olduğu bir sorun olduğuna dikkat çekerken, canlı hayvan ihraç ederken ithal eden bir duruma gelinmesini eleştirdi.
İskenderun Kasaplar Odası Başkanı Nevzat Sert, canlı hayvanları taşıyan gemilerdeki ilaçlama, dışkıların nereye döküldüğünü sorguladı. Uzun yıllardır hayvancılık yapan bir ailenin ferdi olarak kokunun çok farklı bir boyutta olduğunu belirten Sert, Mersin ve Alanya arasında yıllardır boş olan şehir merkezinden uzak bir liman olduğunu hatırlatarak, tahliyenin bu ve bunun gibi limanlar üzerinden yapılmasını istedi.
Pirireis Mahallesi Muhtarı Sabit Direyfioğlu da, daha önce bir dış ticaret şirketinde yöneticilik yapmış bir vatandaş olarak, canlı hayvan ithalatı sırasında uluslararası hukuk ve anlaşmalara uygunluk konusundaki soru işaretlerine dikkat çekti.
Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Yener, İzmir Alsancak Limanı’nın şehir merkezinde olduğunu hatırlattı ve canlı hayvan ithalatında tahliyenin bugüne kadar sorunsuz bir şekilde yapılabildiğine dikkat çekti.
İzmir Alsancak limanı üzerinden sorunun çözümüne yaklaşan Adnan Yener, İskenderun Limak Port’ta da aynı hassasiyet gösterilmesi ve şikayete konu sorunların çözümü halinde tüm canlı hayvan ithalatının ticari kazanç açısından İskenderun Limanı’na yönlendirilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.