Hatay ‘da Merrah geleneği yaşatılıyor.
Hatay Kırıkhan çobanları Merrah kültürünü hala devam ettiriyorlar.
Suriye –Kırıkhan sınır köylerinde yüzyıllardır devam eden merrah kültürü birkaç köyde genç kuşak çobanlar tarafından günümüzde de yaşatılıyor.
Çobanların en büyük yardımcısı ve koyunların önderi olan bu koyunlar, özenle eğitilerek, sürünün eşeğine bağlı hale getiriliyor. Çobanlar merrah olacak kuzuları, annelerinin ve babalarının cinsine göre doğumdan itibaren seçerek, bunları birer evlat gibi özenle besleniyor. Torbalarında taşıdıkları, arpa ve mısırla yemliyorlar. Bunları eşekle yaşamaya alıştırıyorlar. Adeta eşekle özdeşleşiyorlar. Koyun sürüsü de bunlara alışıyor. Çoban eşeğe, eşek merraha, merrah ta koyunlara başlı bir şekilde zincirleme olarak çobanlık mesleği zevkli bir şekilde devam ediyor.
Kırıkhan Mecco Mahallesinde çobanlık yapan Mehmet Erden, merrahın özelliklerini şöyle anlatıyor.
Koyunlarımız, için bizim için en değerli olan merrahlarımızdır. Bu merrahlar, sadece kendi eşeğini bilir, kendi çobanını bilir.Çoban olsun olmasın fark etmez .Kendi eşeğini tanırlar, eşeğini bırakmazlar.
Her kuzudan merraholmaz. Her koyunun kuzusu da merrah olmaz. Annelerinden seçiyoruz, babalarından seçiyoruz. Çanlarını kendilerine göre ayarlıyoruz, boynuzlarını kesiyoruz. İğdişliyoruz. Bize, koyunlarımıza uyum sağlıyorlar. Arkadaşımız dostumuz gibi yaşayıp gidiyoruz bunlarla dedi.