Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), Hatay’ın çevre sağlığını gözeten projeleri ile vatandaşlara daha kaliteli hizmet ulaştırmak için tüm olanakları seferber ediyor.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında imzalanan hibe protokolü kapsamında HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na 14 Mart Salı günü 4 adet araç teslim edildi. Teslim törenine, HBB Başkan Vekili Serdar Güven, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi” projesi yetkilisi Arif Mert Öztürk ve çok sayıda HBB personeli katılım gösterdi.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Şube Müdürlüğe Proje Biriminin hazırladığı “Evsel Katı Atıkların Taşınması Projesi, Depolanması ve Bertarafı İle İlgili Lot Açılması Projesi, Tesis Yapımı ve Araç Alımı Projesi, Temiz Kent Projesi, Asi Nehri’nin Katı Atıklardan Temizlenmesi Projesi, Hatay Genelinde Kıyıların, Limanların ve Deniz Yüzeylerindeki Atıkların Toplanması ile Plajların Temizliği Projesi, Yayladağı Mezarlık Kompleksi yapım projesi, Suriyeli Sığınmacıların Yarattığı Çevre Sorunlarının Çözülmesi ve Adaptasyonlarının Sağlanması Projesi, Reyhanlı ve Samandağ Atık Transfer İstasyonu adlı projeleri arasından Reyhanlı Katı Atık Aktarma İstasyonu Projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından kabul edildi. HBB ekipleri projenin yapımı için hazırlıklarını tamamladı.
HBB, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile imzalanan protokolde, her biri 40 ton atık sıkıştırma kapasitesine sahip 3 adet semi treyler Çöp Nakil Aracı, şehir temizliğinde kullanılmak üzere 4 Adet vakumlu yol süpürme aracı,1 adet kazıyıcı-yükleyici İş Makinası ile Reyhanlı ilçesinde 1 Adet Katı Atık Aktarma İstasyonu yer aldı.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren HBB Başkan Vekili Serdar Güven, “Japonya hükümetinin finanse ettiği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Programı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın belediyemize hibe ettiği araçlarını şu an teslim alıyoruz. Bu araçlar halkımıza hizmet verecek. Destek veren kurumlara belediyemiz adına teşekkür ediyorum. 2017 yılı içerisinde katı atık transfer istasyonları ile ilgili çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı.
Törende konuşan HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, “ Bu araç alımları henüz bir başlangıç. Hatay Büyükşehir Belediyesi uluslararası projeler yapma ve yürütme becerisine her zaman sahip olmuştur. Belediyemiz, temiz ve yaşanabilir bir Hatay oluşturabilmek adına yoğun çaba harcıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız da bu amaç doğrultusunda aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor; kendilerine teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda görev alan arkadaşlarımız bize yardımcı oluyorlar. Bu yardımların gelecek yıllarda da devam etmesini diliyoruz. 2017 yılında sağlanan bu destek henüz bir başlangıç 6 araç teslim aldık ancak bu araçların devamı gelecek. Katı atık bertaraf tesislerinin yanı sıra Asi Nehri’ni arıtmaya yönelik bir tesisi de çalışmalara dâhil edebildiğimiz zaman daha iyi bir kent idealimiz için daha somut adımlar atmış olacağız” şeklinde konuştu.
UNDP Yetkilisi Öztürk’ten HBB’ye iş birliği teşekkürü
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi” projesi yetkilisi Arif Mert Öztürk, “Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin proje faaliyetlerimize gösterdiği iş birliği emek ve özen için çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da iş birliğimizin sürmesini temenni ediyoruz” dedi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve HBB’nin iş birliği detaylarını paylaşarak,“ Daire Başkanlığımız bünyesinde bir proje ekibi oluşturduk. Bu ekibimiz birçok proje hazırladı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na sundu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan çevre konularında büyük destek alıyoruz. Bugün 3 adet Atık Taşıma Aracı semi treyler ve 1 adet kazıyıcı-yükleyici İş Makinası teslim aldık” ifadelerine yer verdi.
Reyhanlı Katı Atık Aktarma İstasyonu projesi ile şehir temizliğinde kullanılmak üzere 4 Adet vakumlu yol süpürme aracı alımının da kabul gördüğünü sözlerine ekleyen Dolğun, projelerin hibe maliyetinin yaklaşık olarak 6 buçuk milyon Türk Lirası olduğunu söyledi.