Üzümlerin Belen pekmezine, pekmezin cevizli sucuğa dönüşmesi, Hatay’ın Belen ilçesinde yılın dört mevsiminde yaşanıyor. Köyden mahalleye dönüşümü Hatay’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte mahalleye dönüşen Benlideresi ve Kömürçukuru Köylerinde, geleneksel olarak evlerde yapılan cevizli sucuk, gelecek kuşaklara aktarılıyor.
Türk tatlı çeşitlerinden olan cevizli sucuk, doğal şeker, pekmez ve nişasta ile üretilirken, Belen’de damak tadı olarak dünden bu güne, bu günden de geleceğe aktarılıyor.
İlçemizde geleneksel yöntemle pişirilen pekmezler, yıl boyunca cevizli sucuğa dönüşmesi ile ilçe ekonomisine de katkı sağlıyor. Aile büyüklerinin kendinden sonraki nesile aktardığı, cevizli sucuk yapım geleneği, Belen’de adeta bir seremoniye dönüşüyor.
Göz kararında Belen Pekmezi ile buluşan nişasta, su, ceviz ile yapılan Cevizli Sucuk, Belen’in önemli yöresel lezzetlerinden birisi.
İpe dizilen cevizlerin nişasta, su ve pekmez ile hazırlanan bulama ya da şıra diye tabir edilen karışıma batırılarak yapılması ile elde edilen Cevizli Sucuk, daha sonra açık havada kurutularak yenilebilir.
Belen’de esnafın da önemli gelir kaynağı olan Cevizli Sucuk, doğal yöresel ürün olarak da Hatay dışına giderken, önemli yöresel ürün olarak hediyelikler arasında olması da dikkat çekiyor.