İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, Hatay’ın 2018 yılında ülke genelinde en fazla ihracat yapan 9. il olduğunu açıkladı. En fazla ithalat yapan iller sıralamasında ise 7. il konumunda olan Hatay’ın 1.286 adet ihracatçısıyla, döviz girdisi sağlayarak ülkemize önemli katkılar sağladığına dikkat çekti.
Hatay’ın sektörel bazda ağır sanayi, lojistik tarım, turizm ve su ürünleri sektörlerinde önemli potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan İTSO Bşk. Yrd. Yeter, TÜİK’e göre Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği yaklaşık 167,9 milyar dolarlık ihracatın 2,84 milyar dolarlık bölümünün Hatay’dan karşılandığı belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu verilene dayanarak yaptı açıklamaya Yeter, “Ülkemiz tarafından yapılan ihracatın yaklaşık %1,70’lik bölümü Hatay’dan gerçekleştirilmiştir. Yine aynı şekilde; ülkemize 2018 yılında yaklaşık 223 milyar dolar ithalat yapılmış olup, aynı dönemde Hatay’ın ithalat tutarı ise yaklaşık 4,07 milyar dolardır. Ülkemize yapılan ithalatın yaklaşık %1,83’lük bölümü Hatay’dan yapılmıştır” dedi.
Afrin Ticaret ve Sanayi Odası iş insanlarının heyet olarak ağırlandığı toplantıda Afrin heyetine bilgi sunan İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter; toplantının açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Değerli Misafirlerimiz, sizleri odamızda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugünkü toplantımızı, iki bölge arasında ticari ilişkilerin başlatılması noktasında, önemli bir adım olarak görüyoruz. Çok kültürlülüğün doğduğu yer olarak kabul edilen Hatay; sahip olduğu kültürel miras ve ekonomik zenginlikler ile tarihin her döneminde ilgi odağı olmuştur. Bölgemiz Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olup, farklı etnik köken, din ve inanışa sahip insanların asırlardır dostluk içinde yaşadığı bölgelerdenbiridir.
Hatay, sahip olduğu kültürel mirasa ek olarak, günümüzde de Türkiye’nin önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur.
Demir Çelik sektörü, bölgemizin lokomotif sektörlerinden biridir. Hatay İskenderun Körfez Bölgesi’nde, dünya çapında başarılar elde etmiş uluslararası arenada rekabet gücü yüksek, birçok demir çelik firması faaliyet göstermektedir. Bölgemiz, ham çelik ve yassı çelik üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ham çelik üretim kapasitesinin yaklaşık 1/3’lük bölümüne sahip olan İskenderun Körfez bölgesinde/ yurtiçi pazarlarının yanı sıra, dünyanın dört bir yanına ihracat da yapılmaktadır.
Otomotiv endüstrisinin önemli bir kolu olan filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi Hatay İskenderun’dur. Türkiye’de üretilen otomotiv filtrelerinin yaklaşık %65’lik bölümü, Hatay İskenderun’daki firmalar tarafından üretilmektedir ve özellikle Avrupa pazarına ihraç edilmektedir.
Hatay, jeopolitik konumu gereği, denizyolu, demiryolu ve karayolu ağının merkezi olup, stratejik açıdan büyük öneme sahiptir. Hatay; dünya üzerinde üç kıtanın kesişme noktası olan ender illerden biridir. Dolayısıyla ilimizde uluslararası ulaşım ve transit taşımacılığı yoğun şekilde yapılmaktadır. Lojistik ve ulaştırma alanlarında Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya açılan kapısı olma özelliğine sahip Hatay, lojistik sektöründe yapılan yeni yatırımlarla, ülke çapında her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.
Turizm, tarım ve su ürünleri sektörlerinde de yüksek potansiyeli olan Hatay, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar açısından önemli bir cazibe merkezidir.”