Irak ve Suriye’ye yapılan Kimyevi Gübre Transit ve İhracaatlarında, ilgili Genelge’nin 4. Maddesi’nde, “Tüm gübre çeşitlerinden dökme olarak gelen gübrelerden çok sayıda ve çok noktada birim/kap şeklinde gelen gübrelerden ise çok sayıda birim/kap’tan numune alınarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca protokol imzalanan anlaşmalı kargo firması aracılığı ile analize gönderilecektir” hükmü kapsamında yükleme yapılan her kamyondan numune alınarak, tahlil için Mersin Gümrük Laboratuvarı’na gönderilmekte ve bu uygulama nedeniyle ihracatçılarımız 2 günden 4 güne kadar zaman kaybı yaşamakta ve hem analiz maliyeti hem araç bekleme maliyeti ile rekabet gücünü kaybetmekteydi.
AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş’in sorunun çözümünü teminen ilgili makamlarla yaptığı görüşmeler sonucunda ilgili Genelge’nin 4. Maddesinin, “Patlayıcı madde özelliği olan gübre çeşitlerinden dökme olarak gelen gübrelerden çok sayıda ve çok noktada birim/kap şeklinde gelen gübrelerden ise çok sayıda birim/kap’tan numune alınarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca protokol imzalanan anlaşmalı kargo firması aracılığı ile analize gönderilecektir” şeklinde uygulanmasını sağladı.
Bundan böyle patlayıcı madde özelliği olmayan gübreler analize gönderilmeden ihraç edilebilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Ateş; “Ülke olarak kalkınmamız için ihracatın ve ihracatçımızın önündeki tüm engelleri kaldırmalıyız. Uygulama gübre ihracatçılarına hem zaman kaybı yaşatıyor, hem de ciddi maliyetlere neden olarak rekabet gücümüzü düşürüyordu, biz de gerekli makamlara başvurarak durumu açıkladık, çözüm önerimizle birlikte talep ettik, onlar da mağduriyetimizi haklı bularak uygulama yeni şekliyle revize edildi. Bu sıkıntımızı görerek çözüm getiren başta Hatay Valiliğimiz ve hükümetimize tüm ihracatçılarımız adına teşekkür ediyor, ihracatçılarımıza da hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.