Dörtyol–Hassa Demiryolu ve Otoyolu Projesi kapsamında Amanos Dağları’nın altından geçecek yaklaşık 20 kilometrelik dev tünelin kazı çalışmaları başladı. 1,55 milyar euroluk yatırım tamamlandığında demir ve kara yollarında toplam 157 kilometrelik kısalma sağlanacak, İskenderun Limanı bölgenin en güçlü lojistik merkezlerinden biri haline gelecek.

Amanos Dağları’nda Tarihi Projenin İlk Kazması Vuruldu
Türkiye’nin ulaşım ve lojistik altyapısında yeni bir dönemi başlatacak Dörtyol–Hassa Demiryolu ve Otoyolu Projesi için kazı çalışmaları başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun duyurduğu proje kapsamında, Amanos Dağları’nın altından geçecek dev tüneller ile Hatay ve Güneydoğu Anadolu arasındaki ulaşım ağı köklü biçimde değişecek.
Uzun yıllardır planlama aşamasında olan ve bölge ekonomisi için kritik öneme sahip proje ile Amanos Dağları artık ulaşım için bir engel olmaktan çıkacak.
Amanos’un Altında 20 Kilometrelik Dev Tünel
Projenin en dikkat çekici bölümünü yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki üç tüplü tünel sistemi oluşturuyor.
Planlamaya göre;
19,5 kilometrelik demiryolu tüneli
Her biri çift tüpten oluşacak 19,2 kilometrelik otoyol tünelleri
Amanos Dağları’nın altından geçerek bölgeyi doğrudan birbirine bağlayacak.
Bu mühendislik projesi sayesinde zorlu dağ geçişleri ortadan kalkacak ve ulaşım çok daha hızlı ve güvenli hale gelecek.
157 Kilometrelik Dev Kısalma
Proje tamamlandığında bölgedeki ulaşım mesafelerinde ciddi kısalmalar yaşanacak.
Kilis – Osmaniye – İskenderun hattında: 38,3 km
Kırıkhan – İskenderun – Dörtyol hattında: 15,27 km
Nurdağı – Osmaniye – Dörtyol hattında: 20,60 km
kısalma sağlanacak.
Demiryolu ve karayolu toplamında 157 kilometreye varan mesafe avantajı elde edilmesi planlanıyor. Bu durum özellikle taşımacılık sektöründe yakıt ve zaman tasarrufu sağlayarak lojistik maliyetleri önemli ölçüde azaltacak.
İskenderun Limanı’nın Stratejik Gücü Artacak
Projenin ilk etabı tamamlandığında yeni kara yolu bağlantısı Toprakkale–İskenderun Otoyolu’ndan ayrılarak Dörtyol üzerinden Kırıkhan ve Nurdağı hattına bağlanacak.
Bu hat sayesinde İskenderun Limanı, Güneydoğu Anadolu ve sınır ötesi ticaret için çok daha güçlü bir lojistik merkez haline gelecek.
Bakan Uraloğlu, projenin özellikle Suriye ve Irak ile yapılan ticarette yeni bir lojistik koridor oluşturacağını belirtti.
Bölge Ekonomisine Büyük Katkı Bekleniyor
1,55 milyar euroluk finansmanla hayata geçirilen proje, yalnızca ulaşımı değil aynı zamanda bölgenin ekonomik dinamizmini de artıracak.
Amanos Dağları’nın altından geçecek tüneller tamamlandığında, Hatay ve çevresi ticaret, sanayi ve lojistik açısından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline gelecek.
Yıllardır aşılması güç bir doğal engel olarak görülen Amanos Dağları, bu dev proje ile artık bölge ekonomisini güçlendiren bir lojistik köprüye dönüşecek.








