HATAY ATAKAŞ ÇELİK’TE ARTIK BİRLEŞİK METAL-İŞ VAR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’ın Payas ilçesinde kurulu Atakaş Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, ülkemizin demir-çelik sektörünün en önemli işletmeleri arasında yer alıyor. 700’e yakın çalışanı bulunan Atakaş, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 101’inci sırada bulunuyor. Ancak işyerinde uzun zamandır sendikasız olarak çalışan işçilerin yıllar içerisinde önemli sorunları birikti.

Atakaş Çelik işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenli gelecek ve ekonomik şartlarının düzeltilmesi gibi temel sorunların çözümü için Anayasa’nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular. Atakaş işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler.

Sendikamız, işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalamak için yeterli çoğunluğu sağlayarak 5 Ağustos 2024 tarihinde yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yasal başvurusunu gerçekleştirdi. Bakanlık, Atakaş Çelik işçilerini temsile yetkili sendika olduğumuzu 7 Ağustos 2024 tarihinde verdiği “olumlu yetki tespiti” belgesiyle resmileştirdi.

Hatay, ülkemizde demir-çelik sanayisinin en önemli kentlerinden. Ancak Hataylı metal işçilerinin sorunları devasa boyutlara ulaştı. 2023 yılında yaşadığımız depremin yaralarının hâlâ sarılamadığı kentte, ağır yoksullaşma ve hayat pahalılığı karşısında yaşam ve çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. İşverenler önemli kârlar elde ederken, demir-çelik işçilerinin payına düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve iş kazaları düşüyor.

İşte Atakaş işçileri, bu kabuğu kırarak insanca yaşamak ve çalışmak için sendikalaştılar ve özgür iradeleriyle sendika tercihlerini yaptılar.

Atakaş Çelik işçileri artık birlik olmuştur; birlik olup sendikasıyla, DİSK’le buluşmuştur. Anayasal haklarını kullanan Atakaş Çelik işçilerinin tek talebi insanca koşullarda, kurallı ve güvenceli şekilde, toplu sözleşme düzenine sahip bir işyerinde çalışmak.

Atakaş’ta üyelerimizin yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarına saygı gösterilmesi, işyerinin bir an önce toplu iş sözleşmeli düzene kavuşması ve işyerinde yaşanan sorunların çözümü noktasında yapıcı bir tavır alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İşyerinde çalışma barışının tesisi için işverenlik ve sendikamız arasında diyalog sürecinin bir an önce başlatılmasını, Atakaş Çelik yönetiminin işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkına saygı duyarak bu doğrultuda gerekli adımları atmasını bekliyoruz.

Sendikamız işyerinde sendikalaşma konusunda yaşanan gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.