HBB BAŞKANI ÖNTÜRK’TEN HATAY’IN ANA VATANA KATILIŞININ 85. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay’ın Ana Vatana Katılışı’nın 85. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Başkan Öntürk, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:

Binlerce yıllık geçmişe ve zengin kültürel mirasa sahip, hepimizin şahsi meselesi Hatay’ımızın 23 Temmuz 1939’da ana vatanımıza katılışının 85. yıl dönümünü kutluyoruz.

HATAY ANAVATANA NE ZAMAN KATILDI?

1. Dünya Savaşı sonrası Fransızların bölgeyi işgal etmesiyle Hatay’ın geleceği belirsiz bir hâle gelmişti. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz.” sözünden ilham alan devletimiz, Hatay’ın Misak-ı Milli sınırlarına dâhil olması için gösterdiği kararlılık sonucunda Hatay Cumhuriyeti kurulmuş; 29 Haziran 1939’da Hatay Millet Meclisinin oy birliğiyle Türkiye’ye katılma kararı almasıyla da büyük ve tarihî bir adım atılmıştı.

23 Temmuz 1939’da ise Ana Vatana Katılış Töreni’nde, Antakya’daki kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk bayrağı çekilmesi, Hatay’ın tarihteki önemli yerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğü içindeki rolünü daha da güçlendirdi.

Ne yazık ki ilimizi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen asrın felaketi, Hatay’ımızda büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Depremin ilk anlarından itibaren devletimiz; tüm kurum ve kuruluşlarıyla bütün kaynaklarını seferber etti. Hatay hepimizin şahsi meselesi şiarıyla, depremin yaralarını sarmak ve memleketimizin inşa ve ihya çalışmalarına katkı sağlamak adına tüketmemiz gereken ne kadar enerjimiz varsa harcamaya başladık.

18 yıl boyunca işgale direnen atalarımız, eşsiz bir mücadele örneği sergileyerek önce bağımsız bir devlet olmuş ardından da ana vatana olan hasretini dindirmiştir. İşte, tarihimizden aldığımız umut, güç, irade, dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla 8. kez yıkılan şehrimizde depremin izlerini tamamen silmek için tüm hemşehrilerimizle el ele vererek azimle çalışıyoruz.

Ana vatana katılışın tüm aşamalarında; toprağına, bayrağına, özgürlüğüne, bağımsızlığına sahip çıkan büyüklerimizin bizlere bıraktığı kardeşçe yaşama ülküsünden asla taviz vermeden, 6 Şubat depremlerinin yaralarını da devletimizin güçlü desteğiyle birlikte, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde şanlı ay yıldızlı bayrağımızın altında sarmaya devam edeceğiz.

Hatay’ın ana vatana katılışının yıl dönümünde, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu süreçte emeği geçen Tayfur Sökmenleri, Abdulgani Türkmenleri, Abdurrahman Melekleri ve daha nice “Hatay kahramanlarımızı” minnetle anarken tüm şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.