İSTE MEZUNİYETİNDE DOĞU TÜRKİSTAN VE FİLİSTİN VURGUSU

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), 2023-2024 eğitim- öğretim yılı mezunlarını gerçekleştirilen mezuniyet töreni, sevinç, gurur ve hüznün bir arada yaşandı.

Rektör Prof. Dr. Tolga Depci önderliğinde İSTE Senatosunun aldığı prensip karar doğrultusunda bu yıl devam eden İsrail zulmü altında hiç mezun olamayan Filistinli şehit öğrencileri temsilen de bir Mezuniyet Töreni düzenlendi. Rektör Depçi, konuşmasında  Doğu Türkistan’da eğitim öğretim hakları olmayan gençlere de işaret etti.

Rektör Depci Mezuniyet Töreninin bu yılki sponsoru hayırsever iş insanı Recep Atakaş’a şahsı ve tüm İSTE Ailesi adına teşekkür ederek günün anısına bir hediye takdim etti.  

Şehit olan Filistinli öğrenciler adına temsili diplomalarını İSTE’de eğitim gören Filistinli öğrenciler Sara Sırıya ve YoussefAlhafi aldı. Mezun öğrencileri temsilen konuşma yapan İSTE Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü birincisi Semih Yılmaz, konuşmasında; “İSTE’den mezun olmanın verdiği gururla başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm eğitim öğretim hayatımda emek vermiş öğretmenlerime ve sevgili aileme teşekkür ederim” dedi ve mezuniyet kütüğüne adını çakarak diplomasını Prof. Dr. Tolga Depci’den aldı.

Doğu Türkistan’a işaret etti

Rektör Depçi, konuşmasında “Doğu Türkistan’da eğitim öğretim hakları olmayan kardeşlerimizi düşünün. Düşünün, çalışın ve teknolojik olarak çok ileri de olalım ki yüzyıllardır ezilenin yanında zulmün karşısında olan yüce bir milletin evladı olarak tüm dünyada zulme uğrayanların karşısında olacak gücü kazanalım. Ne yapabilirim ki demeyiniz, Unutmayınız ki Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur.

“Beyninizi ve sesinizi kullanın.

İnandığınız her doğru için ayağa kalkın,

ve dünyada bir fark yaratın”

Beyninizi ve sesinizi kullanın. İnandığınız her doğru için ayağa kalkın ve dünyada bir fark yaratmak için öğrendiklerinizi kullanın ve hatta öğretiler oluşturun. Onurlu, Nazik ve şefkatli bir birey olunuz. Dünyamızın daha fazla insanlığa, nezakete, sevgiye ve şefkate ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Dünyada iyilik yapmak için bir güç olun. Her inanca saygım olduğunu belirterek bir Müslüman olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisini sizler ile paylaşmak istiyorum: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Bu düstür ile hareket ediyor ve sizlerinde hareket etmesini tavsiye ediyorum.

Değerleriniz için susmayın ama susmamak ve susturulmamak için bilimin ışığında güçlü olmanız gerektiğini de unutmayınız. Bugün Filistin’de bir katliam oluyor ve şu anda sizler gibi mezun olması gereken Filistinli üniversite öğrencilerinin eğitim öğretim hakları ellerinden alınıyor ve hatta birçoğu şehit düştüler. Bugün mezun olamadılar ama bizler üniversite olarak onların aziz hatıraları adına onları üniversitemiz mezunu olarak kabul ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın dediği gibi aslında ‘Gazze halkına uygulanan zulme karşı çıkmak için sadece “insan” olmak yeterlidir.’

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış ve selamlama konuşması yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, duyduğu mutluluğu dile getirdi.

. 1 Haziran Cumartesi günü saat 17.30’da İSTE Merkez Kütüphane Fuaye Alanı’nda düzenlenen Mezuniyet Törenine İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve eşi Doç. Dr. Aytemis Depci ev sahipliği yaparken, törene İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı J. Binbaşı Yusuf Yıldırım, hayırsever iş insanı Recep Atakaş, Belen İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Ayvazoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rüstem Bahadırlı, İskenderun Halk Bankası Müdürü Atilla Turhan, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Diyap Atar, İSTE Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Meltem Eken, Prof. Dr. Suha Orçun Mert, Prof. Dr. Murat Örnek, İSTE Genel Sekreteri Yahya Kılıç, İSTE akademik ve idari personelleri ile mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.