HATAY’IN 30 MAHALLESİNDE HİÇ YAŞAM YOK

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Hatay’ın 30 mahallesinin tamamen yok olduğunu belirterek 600 milletvekilini Hatay’a davet etti.

Güzelmansur şöyle konuştu: “Hatay ne yazık ki depremden en çok etkilenen il; Hatay’daki yıkım diğer 10 ilin yıkımına eşit, Hatay’daki can kaybı diğer 10 ilin can kaybına eşit. Bir şehir düşünün, yüzde 90’ı yerle bir olan bir şehir, 30 mahallesinde hiç yaşam olmayan bir kenti düşünün. Evet, ne yazık ki Antakya bu hâlde, Defne bu hâlde, Samandağ bu hâlde; İskenderun, çoğu bu hâlde. Ben bundan dolayıdır ki 600 milletvekilimi bu felaketi görmeleri için, Hatay’ı kendi gözünüzle görmeniz için Hatay’a davet ediyorum.”

İŞSİZLİK HAD SAFHADA, İHRACAT DÜŞTÜ, HATAY’A ÖZEL TEŞVİK VERİLMELİ

Ailesini, evini, dükkânını, işini, gelirini kaybetmiş insanlardan fatura, SGK, vergi, kredi kartı borcu ödemesi beklenemez diyen Güzelmansur “Hatay, ne yazık ki sorunların birikimi bir kent hâline geldi. Şu ana kadar yaralar sarılmaya çalışıldı, burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ama ne yazık ki çok yetersiz. Öncelikle, Hatay’ın tekrar kurulması için Hatay’ın özellikli bir afet ili hâline getirilmesi lazım. Çünkü Hatay’daki esnaf artık Antakya’dan gitti, Hatay’daki, Antakya’daki işveren gitti. Bir rakam vermek istiyorum. Hatay’da çalışan sayısı depremden önce 165 bindi, şu an 107 bin. Hatay’ın ihracatı yüzde 41 düştü. Hâlbuki Hatay Türkiye’nin en fazla ihracat yapan illerinin başında geliyor. Hatay’a özel teşvik verilmeli, Hatay’a özel hibe ve destek paketi verilmeli. Adam evini kaybetmiş, iş yerini kaybetmiş, her aileden yakınını kaybetmiş ve ondan SGK isteniyor, ondan vergi isteniyor. Bu insana siz eğer finansman sağlamazsanız, bu insana eğer siz destek vermezseniz bu yıkık iş yerini, bu yıkık evini nasıl yapsın? Hatay ne yazık ki bu durumda” dedi.

ESNAFA SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLMELİ

Hatay’ı ayağa kaldırmak için esnafını ayağa kaldırmanın şart olduğunu belirten Güzelmansur şöyle devam etti: “Esnafın kredi kartı faizleri silinmeli. Neden silinmeli? Çünkü geliri yok. Sekizinci ayın sonuna kadar bankalar erteledi, şimdi diyorlar ki: ‘Gel, kredi kartı borcunu öde’ Nereden getirsin bu kardeşimiz? Bundan dolayıdır ki bu kredi kartları da ne yazık ki bir facia hâline dönmeden bunun çaresi bulunmalı. Esnafa sıfır faizli kredi verilmeli.”

DEVLET ALIMLARI HATAYLI FİRMALARDAN YAPILMALI

Güzelmansur “Hatay’da devlet kurumları yaptıkları alımlarda Hataylı firmaları tercih etmeli. Hatay onarılmaya çalışılıyor ama ne yazık ki başka illerin müteahhitleri başka yerlerden malzeme getiriyorlar” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.