Hatimoğullarıekil Hatimoğulları Çay Üreticilerinin acil taleplerini TBMM gündemine taşıdı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

13 Nisan’da Rize’de bir araya gelip, basın açıklaması yapan çay üreticilerinin acil taleplerine ilişkin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın  Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye  Soru Önergesi verdi.

13 Nisan 2022 tarihinde çay üreticileri sorunlarını ve taleplerini iletmek üzere Rize’de bir araya gelmiş, basın açıklaması yapmıştır. Geçen yıl Doğu Karadeniz’in çeşitli yerlerinde Çaykur’un koyduğu kota ve kontenjan nedeni ile çay üreticileri mahsullerini özel sektöre satmak zorunda bırakılmış ve devletin alım fiyatının çok altında fiyatlara satışa zorlanmıştır. Bu sene aynı sorunlar yaşanmadan önce Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Fındıklı, Pazar, Hemşin, İkizdere, Rize, Of ve Giresun’dan çay üreticileri bir araya gelerek acil uygulamaya konulması gereken taleplerini açıklamıştır.

Üreticiler adına açıklama yapan Nurcan Altunkaya, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan, sadece üreticilerin değil, fabrikalarda çalışan işçilerin ve esnafın hayatı çay üzerinden şekillenmektedir. Her yıl açıklanan yaş çay fiyatı ile beli bükülen, istikrarlı ve güven veren bir çiftçi politikasının yokluğu nedeniyle önünü görmekte zorlanan biz çay üreticileri; ülke ekonomik durumu, %200’den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle tarlaya girmeden borçlanmaya başladık. Çünkü yüksek gübre fiyatları nedeniyle üretici borçlanarak çay tarlalarına gübre taşıyor. Geçen yıl açıklanan 13 Kr destekleme ödemeleri sadece gübre fiyatları karşısında erimişken, temel gıda maddelerinin artışından bahsetmek dahi istemiyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Açıklamada: Tarımsal altyapılar uygun hale getirilip, üretim hakkının güvence altına alınarak, sürdürebilir tarım güvencesinin sağlanmasını istediklerini; olası bir gıda krizini şimdiden kesmek için, özelleştirilen ve kapatılan kuruluşların acilen kooperatifleştirerek üreticilerine teslim edilmesi, desteklenmesi gerektiğini; yerinde üretime geçildiği takdirde, halkın güvenli tarım hakkının ve sağlık hakkının korunmuş olunacağının altını çizmişlerdir. Çay üreticilerin yedi acil talebini iletiyoruz.

 

Bu bağlamda;

  1. Yaş çay taban fiyatı uygulanarak; yaş çay taban fiyatının 9 TL olması, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olması sağlanacak mıdır?
  2. Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üreticinin enflasyon oranında sübvanse edilmesi için adım atılacak mıdır?
  3. Çay üreticisinin özel sektör karşısında korunması saikiyle taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanacak mıdır?
  4. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanması planlanacak mıdır?
  5. Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılacak mıdır?
  6. Mevsimlik işçiler kadroya alınacak mıdır?
  7. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikalarının çıkarılması sağlanacak mıdır?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.