İskenderun’da Turizm Haftası’na Renkli Kutlamalar

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun’da ‘Turizm Haftası’ çeşitli etkinlikler ile kutlanmaya başlandı. 15 – 22 Nisan tarihleri arasında bu yıl 46.’sı kutlanacak olan ‘Turizm Haftası’ etkinlikleri, İskenderun’da Atatürk Anıt Alanı’na çelenk sunma töreniyle start aldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Ata’nın huzuruna çelenklerin sunulmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.

Halkları ve kültürleri birbirine yakınlaştıran turizmin, küresel olduğu kadar ulusal anlamda da bir barış ve uzlaşı projesi olduğunu belirten İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ise, “Turizm; emek, yoğun hizmet veren bir sektördür. Turizm sektörü vasıtasıyla edinilecek olumlu imaj, iyi bir Türkiye markasıyla uluslararası siyasal-sosyal ve ekonomik tüm gelişim ve oluşumlarda daha üstün bir etki gücü elde edinmemizi sağlayacaktır. Dünyada ve ülkemizde modernleşme ve barışın kurumsallaşmasına turizm sektörünün önemli katkılarda bulunduğunu unutmamamız gerekir. Bu anlamda binlerce yıllık tarih ve kültür birikimiyle eşsiz bir şehir olan İskenderun, doğal güzellikleri, kültürel dokusu ve tarihi değerleriyle turizm konusunda önemli bir yere sahip olduğu şüphesizdir. Turizmin ulusal ekonomilere katkısının yanı sıra, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici rolünün tüm dünyada egemen olması dileğiyle, ‘Turizm Haftası’nı içten dileklerimle kutluyor, sektörün gelişmesine emek veren herkese kolaylıklar ve başarılar diliyorum” dedi.

 

İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği (İSTUDER) Başkanı Sabahattin Uygun, ‘Bacasız Sanayi’ olarak kabullendiğimiz ‘Turizm’,  birçok medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlerden kalma çok zengin bir tarihi mirasa sahip, doğal güzellikleriyle bir cenneti andıran, ülkemiz ve bölgemiz turizm zenginlikleri bakımından dünyanın sayılı merkezlerinin arasında olduğunu söyledi.

Başkan Uygun, “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan salgınlar dolayısıyla içinde bulunduğumuz zor süreçte dünyayı sarsan sıkıntılardan dolayı bacasız sanayi sektörünün temsilcileri turizmciler gerçekten oldukça zor günler geçiriyor. Bu yılın İskenderun ve bölgesinin sahip olduğu tarihi, turistik ve kültürel değerlerin hak ettiği değeri bulması noktasında tüm kurum ve kuruluşlar birlikte hareket edilerek, salgın öncesindeki gibi sektörün hak ettiği değeri bulması önemini koruyor. Turizm Bakanlığının sektöre yönelik destek açıklamalarını önemsiyoruz. Sektör işletmelerinin hem personeline hem de misafirlere karşı sorumluluğu var. Dolayısıyla Turizm sektörüne verilecek her destek son derece önemlidir. Birlik ve beraberlik içinde bu zor günleri aşmaya çalışırken umutlarımızı yitirmeden Devletimize güvenimiz tamdır.  Ülkemizde ve dünyada ciddi bir ekonomik potansiyel olan turizm sektörünün bir an önce canlanması öncelikli dileğimizdir. Sayın Valimizin destekleriyle bölge turizmi açısından İskenderun’a yeni arkeoloji müzesinin yapılacak olması memnuniyet vericidir. Ancak bu sürecin hızlandırılması bölge turizmine can katacaktır” dedi.

 

Bir kentin sadece turizm ile taşınmayacağını ifade eden İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sait Doğan, “Turizmi taşıyacak bir kültürün olması gerekmektedir ki, o kültür de bu şehirde yüzyıllardır var ve var olmaya devam edecektir. İşte tam bu noktada bizlerin yüzyıllardır sahip olduğumuz köklü tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmamız ecdadımıza karşı önemli bir sorumluluktur. Turizm altyapısı noktasında da şehirleşmenin gereği olan altyapı ve üstyapının inşası ve tamamlanması hususunda var olan eksikliklerimizi bir an önce tamamlamalı. Bu görevi en başta bu şehirde yaşayan yerel halka hizmet manasında, sonra da turizm altyapısı manasında yürütmek önem arz etmektedir. Şehrimizin hızlı kalkınması ve sürdürülebilir bir turizm şehri olabilmesi açısından tıpkı burada olduğu gibi; Kamu, yerel yönetimler, STK ve özel sektörler işbirliği ve beraberliğini önemli buluyor, daha da gelişmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Turizmin ülkeler, şehirler için olduğu kadar insanlar içinde önemli bir faaliyet olduğunu ifade eden İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, “Ülkelerin ve şehirlerin gelişmişlikleri turizme önem verdikleri ve geliştirmeleriyle doğru orantılıdır. Halkları ve kültürleri birbirine yakınlaştıran turizm, küresel olduğu kadar ulusal anlamda da önemli bir yer tutmaktadır. Doğası, yeşiliyle, mavisiyle hoşgörünün başkenti şehrimizi turizmde daha iye noktalara taşımak hepimizin ortak görevidir. Belediye olarak, kentimizin tanıtımı ve şehrimizde turizmin daha da gelişmesi noktasında yapılan tüm çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Protokol ve öğrenciler, mehteran takımı, halk oyunları akabinde ise Türk Hava Kurumu ve Akdeniz Spor Kulübü yamaç paraşütü gösterisini ve akabinde iskeleden deniz üzerinde gösteri yapan optimist sporcularının gösterisi ve yarışlarını izledi.

Tarihi, kültürel ve ekonomik zenginliklere sahip ilçede turizm farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlenen törene, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sait Doğan, Sahil Güvenlik İskenderun Grup Komutanı SG Yarbay Oğuz Emre Çiçek, İskenderun ilçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Türk Hava Kurumu İskenderun Şube Başkanı Ferit Ali Gündel, İskenderun İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Nebil Özdemir, İskenderun ilçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz, İskenderun Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman, İskenderun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bekir Durur, İSTUDER Başkanı Sabahattin Uygun, İskenderun Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Av. Abdülkerim Güven, Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Recep Sivri, İskenderun Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu Ayla Mutluay, Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, KYK İskenderun Muhyiddin İbn-i Arabi Yurt Müdürü Mehmet Ali Yılmaz, İskenderun Eczane Teknisyenleri Derneği, Başkan Cemal Çelik, turizm sektörü temsilcileri, STK’lar, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.