Türk Kültürünün izleri ABADER ziyaretiyle dile geldi!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Abacılı Yörük Türkmen Derneği (ABADER) Başkanı Duran Bilgin ve Bursa İl Kültür Emekli Müdürü ABADER’li Ahmet Gedik Ekogündem Gazetesi Haber Merkezini ziyaret etti. Gazetemizin İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Serpil Korkmaz ve Ekogündem Gazetesi Atölye Akademik Sanat Koordinatörü Uzman ressam –Heykeltraş Fadıma Korkmaz Eren ile sanatın toplumlar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

ABADER Başkanı Duran Bilgin ve Serpil Korkmaz’ın hazır bulunduğu ziyarette; Atatürk’ün sanatı seven, sanatçılara değer veren ve her fırsatta destekleyen bir lider olduğunu belirten Emekli Kültür Müdürü Ahmet Gedik, Atatürk’ün sanat ile ilgili görüşlerini yansıtan “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,” sözünü anımsattı.

Kefiye renkleri nedir?
Türkler sarı turuncu yeşil kırmızı rengini bolca kullandığına işaret eden Emekli Kültür Müdürü Ahmet Gedik, “bu nedenle bizim kefiye dediğimiz Türkmen yağlığı da denilen omuzlarla atılan kefiyenin renkleri ağırlıklı olarak turuncu, sarı bolca kullanılır. Güneşi yaşamı, enerjiyi de temsil eden bu renkleri yaşamın birçok alanında görmek mümkündür” dedi.
Uzman Heykeltraş- Ressam Fadıma Korkmaz Eren, turuncu ve sarının Türk kültüründe sık kullanıldığını, altı köşeli yıldız biçimlerinin yaygın olarak kullanımına dikkat çekerek, “beş köşeli yıldız şanlı bayrağımızın bağımsızlık simgesi olan Ayyıldız’da yer alıyor. Altı köşeli yıldız ise İslam dünyasında “Mühr-ü Süleyman” olarak bilinir ve yani Hz. Süleyman Peygamberin mührüdür. Sekiz köşeli yıldız ise Selçuklu yıldızı olarak bilinmekle biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bayrak ve sancakları süslemiştir. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsundaki 16 ışınlı güneş ve beş köşeli 16 yıldızın tarihteki Türk Devletlerini sembolize ettiğini birçok kişi bilmektedir” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.