Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla www.ekogundem.org haber merkezimize ilettiği yazılı açıklamada; Türkiye’nin tarım potansiyelini kullanadığına dikkat çekti ve “Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır” şekline bu önemli güne dikkat çekti.
Bayraktar, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada 14 Mayıs’ın “Dünya Çiftçiler Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti. Ve açıklamasının açıklamasının devamında;
-“Türk çiftçisi, 82 milyonluk ülke nüfusunu, 5 milyonu aşkın sığınmacı, mülteci ve yabancıyı, 45-50 milyon turisti doyurmak için gece gündüz çalışıyor” diye vurgu yapanTZOB Genel Başkanı Bayraktar: açıklamasının devamında şu görüşleripaylaştı:
-“Tarım demek gıda güvencesi demektir. Gıda güvencemizi sağlamak için çiftçilerimizi desteklemek zorundayız”
-“Bütün dünyanın gıptayla baktığı, medeniyetin beşiği bu bereketli topraklarda üretmek boynumuzun borcu. Çiftçilerimiz bunun bilinciyle üretiyor”
-“Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 5 milyon üyesinin hak ve menfaatlerini bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her platformda sonuna kadar savunacaktır”
-“Yoksulluk, kıtlık ve açlıkla mücadele etmek için üretimi artırmak şarttır”
-“Üretimin artarak devam etmesi için çiftçilerimizin yeterli gelir elde etmesi önemlidir”
-“Gübre, mazot, ilaç, tohum, elektrik, yem, sulama ücreti gibi girdi maliyetleri makul düzeylere çekilmelidir”
-“Destekler artırılmalıdır”
-“Tarımda ülkemizin içinde bulunduğu bölgenin yıldızı olacağına yürekten inanıyoruz. Yeter ki ülkemizin tarımdaki potansiyeli harekete geçirilsin”
-“Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır” dedi.
“Çiftçimiz, yağmur, çamur demeden zor tabiat koşullarına göğüs gererek üretiyor. Tüm zorluklara rağmen tarlasından, bağından, bahçesinden, ahırından, ağılından kopmayı düşünmüyor.” diyen Bayraktar; açıklamamsının devamında şunları söyledi:
-“Çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz”
Bütün dünyanın gıptayla baktığı, medeniyetin beşiği, bu bereketli topraklarda üretmek boynumuzun borcu. Çiftçilerimiz bunun bilinciyle üretiyor. Bizlerin de çiftçilerimizin bu önemli görevi yerine getirirken yaşadığı zorlukların bilincinde olmamız gerekiyor. Karnımız bu emektar çiftçi sayesinde doyuyoruz ancak üzülerek söylüyorum ki, çiftçimizin kıymetini bilmeliyiz.”
Bayraktar, çiftçinin bu ülkenin temel direği olarak 81 milyonluk ülke nüfusunu, 5 milyonu aşkın mülteci, sığınmacı ve yabancıyı, 40 milyona yakın turisti beslediğini, 6 milyona yakın kişiye istihdam sağladığını, işsizliği 2 puan düşürdüğünü, 17 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatı yapılmasına imkan tanıdığına işaret etti.
“ÜLKENİN TARIMSAL POTANSİYELİ KULLANILAMIYOR’
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bu günün kutlanmasıyla değeri çok da iyi anlaşılmayan çiftçinin ve tarım sektörünün gündeme geldiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin tarım potansiyeli açısından en şanslı ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin tarım potansiyeli açısından cennet gibi bir ülke olduğunu belirten Bayraktar, bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığını ifade ederek “Tarımın, arazi parçalanması ve işletme ölçek sorunu, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişiklikleri, tarım sigortasının yeterince yaygınlaşamaması, sulama, girdi maliyetleri, kredi finansman, örgütlenme, üretim planlaması, fiyat istikrarı, eğitim, kırsalda nüfus kaybı gibi çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunları çözmek zorundayız. Çözüm bekleyen sorunların en önemlileri yapısal sorunlar olan arazi parçalılığı, sulama altyapı eksikliği ve örgütlenmedir” dedi.