Küresel Gazeteciler Konseyi Yerel Medya Meclisi’nin 4. Danışma Kurulu toplantısı Kayseri’de gerçekleştirildi.
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin üyeleri arasında düzenlediği ‘Yılın En İyileri 2018’ gazetecilik yarışmasında derece alan meslektaşlarımız için düzenlenen ödül töreni nedeniyle Kayseri’de 3-5 Şubat 2019 tarihlerinde Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde 35’e yakın ilden cemiyet başkan ve temsilcisi bir araya geldi.
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Önürmen, yeni medya platformları konusunda Küresel Gazeteciler Konseyi üyelerine “Dijital Yayıncılık” konulu bir sunum yaptı.
KGK Yerel Medya Meclisi toplantısına konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Önürmen, yeni medya platformları konusunda “Dijital Yayıncılık” konulu bir sunum yaptı. Dünyada, 2000 yılından sonra dijital yayıncılığın öne çıktığına işaret eden Önürmen, sektördeki bu değişim nedeniyle reklam paylarının buna göre dağıtıldığına, reklam payının ilk kez yazılı basını geçtiğine dikkat çekti. Günümüzde, İnternet sitelerinin, kimin ne kadar okuduğunu, içeriğin hangisinin okuyucunun ilgisini çektiğinin tespitinin mümkün ve denetlenebilir olduğunu ifade eden Dr. Onur Önürmen, “Geleneksel yayıncılıktaki ürün bakkalda satılan bir gün önceki ekmeğe benzer. Hiç kimse tazesi varken bir gün önceki ekmeği satın almak istemez” dedi.
Türk kullanıcılarının, İnternette günde ortalama 7 saat 15 dakika geçirdiğini, bu sürenin 3 saat 43 dakikasının mobil cihazlar üzerinden olduğunu anlatan Dr. Önürmen, “Bu sürenin 2 saat 46 dakikası sosyal medyada geçiyor. Günümüzde İnternet kullanıcıları da içerik üretiyor. Ben buna, vatandaş değil, ben tanık haberciliği diyorum. Sosyal medya kullanıcıları ağırlıklı olarak istatistiklere göre eğlence istiyor, ciddi şeylerle fazla ilgilenmiyor. Yakın bir süreçte haber metni kullanan robotik gazetecilik ile karşılaşacağız. Mesleğimiz bu anlamda belki elimizden alınacak. Böyle bir dünyaya yazılımlara doğru gidiyoruz. Verilerin çok olması maniple edilmesi de gündeme geliyor. Dijital yayıncılıkta yalan haberle mücadelede gerekiyor. Engellemek için çalışmalar yapılıyor. “dedi.
2019 yılından itibaren geleneksel yayınların tirajların düşmesi ve reklam gelirlerinin azalmasına neden olduğuna da dikkat çeken Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Önürmen, “Bunun için yeni fırsatlar ortaya çıkacak. Kullanıcının güvenini kazanmak önemlidir. İnternet üzerinden yayınlanan haberin içeriği bedava dağıtıyoruz. Digital içeriği parayla satılması gündeme geldi. Ama onlarda sosyal mecralardan sağlanan verileri kullanıyorsunuz. Neden kullanıcı para versin. İçeriğin zenginleştirilmesi gerekiyor. Kayseri’ye kar yağdı, veliler okulların tatil olup olmadığını, gazetelerden değil, Rektörün, Valinin twiter hesabından takip etti. Basılı yayıncılık digitala yenik düştü. Basılı yayıncılık kökünden bitmeyecek ama, nostaljik olarak devam edecek. Dijitali iyi kullanan muhabir çok iyi iş yapacak. Haber çok, ama habere değer katmak bizim elimizde, bu nedenle okuyucunun sadakat ve güvenini kazanmak önemlidir. Fotoğraflarla galeri yaparak tık avcılığı yöntemi15 yıl geride kaldı.”değerlendirmesinde bulundu.
Küresel Gazeteciler Konseyi Kurucu Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, kuruluş için yürütülen yasal prosedür konusunda bilgi verdi. Genel Başkan Dim, yol arkadaşlarımızla ortaya koyduğumuz kararlılıktan sonra, oluşturulan üçlü komisyonun çalışmalarının tamamlayıp ardından resmi kuruluş başvurunun yapıldığını hatırlatarak, “Cemiyet yapılanmasında sorunlar olmaya başladı. İtibarını koruyan gazeteciler cemiyetinin sayısı çok az. Birçok il ve ilçede çok sayıda cemiyet var. Sabah erken kalkan ya gazete ya haber sitesi ya da cemiyet kuruyor. Güçlü olan ve itibarlı köklü kuruluşlara lafımız yok. Tüm il ve ilçelerde KGK örgütlenmesi yapılacak. Hiç bir yapı düşmanımız değil. Kapımız herkese açık. Gazeteci olan herkes üye olabilir. Gerçek kişi ve tüzel kişi üye olabilir. Bu öyle bir yapı ki, Baro veya oda gibi neresinden bakarsanız hangisinin iyi tarafını alırsanız bizde var. Tanıdıkça hak vereceksiniz. Kuruluş başvurusunu yaptık, yazışmalar devam ediyor. Devletin tüm kurumlarıyla işbirliği yapabiliyoruz. Yarı kamu kuruluşu gibiyiz. Sizler tarih yazıyorsunuz, tarih de sizleri yazacak“ dedi.
Toplantıya katılan Gazeteciler Cemiyetlerinin Başkan ve Üyeleri olarak;
-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yenilen Sarı Basın Kartları için ilk kez başvuru yapanlar ile sürekli kart alacakları tespitine yönelik komisyonun bir an önce toplanması ve üyelerinin tespit edilmesine,
-Her ilde hatıra ormanı oluşturulması için çalışma yapılmasına,
-Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun son genel kurulunda ortaya çıkan anti demokratik uygulamalar sonucu yürütülen hukuki sürecin takip edilmesine,
-Küçük olsun, benim olsun mantığı sonucu, illerde kişisel koltuk hırsı ile kurdurulan ve kurdurulma girişimleri süren cemiyetlerin meslek onur ve saygınlığına zarar verdiğine,
Bundan böyle kuruluşu tamamlanmasından sonra KGK olarak mesleğin ve meslek örgütlerinin kaybettiği saygınlığının yeniden tesisi için çalışmalar yapılmasına dikkat çekildi.