Dağ ceylanları özenle büyütülüyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Kırıkhan, Hassa ve Kumlu’da yoğun olarak yaşayan ve sayıları 600 civarında seyreden ”gazella gazella” türü Hatay dağ ceylanları,  özenle büyütülüyor. Kırıkhan Dağ Ceylanları Üretim İstasyonu‘nda yaşamlarını sürdüren ceylan yavruları, özel biberon yardımıyla keçi sütüyle besleniyor.

 

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve 2008 yılında yapılan çalışmalarda Türkiye’de sadece Hatay’da yaşadığı belirlenen, ”gazella gazella” türü dağ ceylanlarının varlığının devamı için kurulan istasyonda, 4’ü yavru olmak üzere toplam 11 ceylana bakılıyor.

Çobanlar tarafından bulunan üç ceylan yavrusu, istasyon görevlileri tarafından özel biberonlar yardımıyla keçi sütüyle besleniyor. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, 160 dekarlık alan üzerine kurulan istasyon sınırları içinde 11 dağ ceylanının bulunduğunu, hayvanların bölge yayılışının ise 600 civarında olduğunu belirterek, “nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan gazella gazella Hatay dağ ceylanlarının sağlıklı bir şekilde üreyip rehabilite edilmesi ve daha sonra doğal ortamlarına salınması için çalışmalar titiz bir şekilde yürütülüyor.  Bu tür, dünyada sınırlı sayıda var, bildiğim kadarıyla İsrail’de bir de güney Lübnan tarafında ancak kısıtlı sayıda. Türkiye’de ise sadece Kırıkhan ilçesi merkezi olmak üzere güneyde Kumlu ilçesi kuzeyde de Hassa volkanik bölgesine kadar bir alanda yayılış gösteriyorlar. Sayıları şu anda 600 civarında. Hedefimiz ceylanların bulunduğu doğal ortamda sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak. Üretim istasyonunun şu ana kadar en büyük başarısı, bir şekilde annesinden uzaklaşmış, kaybetmiş hasta veya bir yırtıcı tarafından saldırıya uğramış yavruların tedavi edilmeleri oldu. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız ile kurmuş olduğumuz iyi ilişkilerin sonucu olarak ki bunların geneli çoban ve çiftçi, karşılaştıkları bu gibi vakalarda hemen bizimle iletişime geçerek ceylanları teslim alıp buraya getiriyor ve tedavilerine başlıyoruz.” dedi.

İstasyonda Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesine bağlı 4 personelin çalıştığını dile getiren Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, yavru ceylanların çok narin olduğunu ve onları incitmemek için görevlilerin büyük özen gösterdiğini belirterek “Ceylanlar anne sütüne en yakın olan keçi sütüyle, istasyondaki görevli arkadaşlar tarafından besleniyorlar. Yaklaşık 4 ay sürüyor bu süreç, otla beslenme erişkinliğine ulaştıkları zaman ki bu da 4 ila 6 ay arasında oluyor sonra ait oldukları doğaya bırakıyoruz.” diye konuştu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.