Holding, Amerikalı şirket Harsco ile katma değerli geri dönüşüm atağına başlıyor!
Tosyalı Holding, Japonya’nın demir-çelikte lider firması Toyo Kohan’ın ardından bu kez de New York Borsası’na kote Amerikalı Harsco ile
ses getirecek bir işbirliğine imza attı.
İki dev, demir çelik fabrikalarında atıl olarak depolanan cürufu katma değerli ürünlere dönüştürerek, Türk sanayisine ve ekonomiye katkı sağlamaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin global demir çelik lideri Tosyalı Holding, Türkiye ekonomisine değer katan yatırımlarının yanı sıra sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda CAMP HILL, PA global endüstri şirketi Harsco Corporation (NYSE: HSC) ile önemli bir işbirliğine imza atan holding, Osmaniye’de bulunan Tosçelik tesislerinde metal geri kazanım hizmetleri ve cüruf satışı için yeni bir ortak girişim kurduklarını açıkladı.
“Yabancı sermaye Türkiye’den gidiyor mu?” sorusunun aksine Tosyalı Holding, Japon Toyo Kohan ile yaptığı büyük işbirliği sonrasında şimdi de Amerikalı Harsco’yu Türkiye’ye getirme başarısını gösterdi. Dünya genelinde çelik ve metal sanayiinin 1 asırlık deneyimiyle en büyük tedarikçileri arasında yer alan Harsco Corporation, daha temiz ve verimli metal üretimi için teknoloji ortağı olarak hizmet sunuyor. Üretim atık yığınlarını yararlı ticari kullanıma dönüştürmek için etkili çözümler sağlayan şirket, 30’u aşkın ülkede faaliyetlerine devam ediyor.
Tosyalı Holding ile gerçekleştirilen bu anlaşmayla Harsco, Türk çelik üretim sektörüne de ilk kez giriş yapmış oldu. Bu anlaşma Toscelik’in, metal geri kazanımı ve toptan satışı için dünya standartlarında bir çözüm yaratma konusunda Türkiye’nin ilk fabrikası olma hedeflerini destekliyor. Türkiye, yıllık 50 milyon tonu aşan üretim kapasitesiyle Avrupa’nın Almanya’dan sonra ikinci büyük çelik üreticisi konumunu korumaya devam ediyor.
“BU İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE EKONOMİSİNE VE TOSYALI HOLDİNG’İN GLOBAL GÜCÜNE İNANCIMIZIN KANITIDIR”
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu önemli işbirliğine ilişkin şu açıklamada bulundu: “Türk çelik sektörünün temel sorunlarından biri olan cürufun bertaraf edilmesinin yanı sıra tekrar ekonomiye kazandırılması için ortağımızın 100 yılı aşkın deneyimlerinden yararlanmayı ve bu atıkları Türk ekonomisine yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Örnek proje olacak Osmaniye’deki bu tesisimizin başarısı ile ülkemizin başka bölgelerinde de cüruf bertaraf tesislerinin sayılarını arttırmak için ortağımızla geleceğe dönük çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ayrıca bu projeyle yıllık 1.2 milyon ton cüruf atığının ekonomiye kazandırılacak olması, hem metal geri kazanım hem de yol yapımı, çimento üretimi ve gübre üretimi gibi sektörlere hammadde olacak agrega kullanımıyla cüruf depolama alanı ihtiyacı minimize edilecektir. Tosçelik olarak 2017 yılı içerisinde devreye almayı planladığımız güneş enerjisi yatırımının ardından yeni bir çevre dostu proje ile bu konudaki kararlılığımızı gösteriyoruz.”
Harsco Metals & Minerals Bölüm Başkanı Chris Whistler ise, “Bu işbirliği Türkiye ekonomisine ve Tosyalı Holding’in global gücüne inancımızın kanıtıdır. Dünya çapında uzmanlarla ortaklık konusunda güçlü bir inanca sahip oldukları için Tosyali Grubu ile uzun süreli ve gelişen bir ilişkimiz olacağını düşünüyoruz. Ortak hedeflerimiz, uzun vadeli değer yaratma ve karşılıklı başarı olarak birbiriyle tamamiyle paraleldir” diye konuştu.
Daha fazla bilgi için:
Melis Tosyalı
Kımız & Kımız Consulting
0538 636 66 76 / melistosyali@kimiz.com.tr
Tosyalı Holding Hakkında
Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sanayi gruplarından Tosyalı Holding, Türkiye’nin lider, Avrupa’nın ise en büyük ikinci büyük çelik boru üreticisi konumunu sürdürüyor. Tosyalı Holding, Türkiye, Cezayir ve Karadağ’da bulunan toplam 18 tesisi ve 6000’den fazla çalışanı ile faaliyetlerine devam ediyor. 2013 yılında Cezayir’de 1.2 milyon ton kapasiteli inşaat demiri tesisini faaliyete alan şirket, 2015 yılında 2’inci faz olan 600.000 ton kapasiteli filmaşin tesisini de devreye aldı. Tosyalı’nın Japon Toyo-Kohan işbirliğiyle kurduğu Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin Osmaniye’de 1.2 milyon ton kapasiteli soğuk haddeleme ve kaplama tesisi üretime başlamış olup, Cezayir’de“Mega Proje” olarak adlandırılan üçüncü etap yatırımı olan 4 milyon ton kapasiteye sahip pelet ve DRI tesisi inşaatı devam etmektedir. Tesis 2018 yılının ilk yarısında üretime başlayacaktır. Ayrıca 3. etap yatırımın ilk aşamalarından olan inşaat demiri haddehanesinin, 2017 yılının ikinci yarısında hizmete girmesi planlanmaktadır. Yapımı tüm hızıyla devam eden üretim tesisinde yıllık yaklaşık 2 milyon ton inşaat demiri üretilmesi ve toplam inşaat demiri üretiminin yıllık 3.5 milyon tona çıkarılması hedeflenmektedir.