KENTSEL DÖNÜŞÜM MUAMMASI

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İşte Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin’in kentsel dönüşüm ve mahallesi ile ilgili görüşleri:

Ama ne yazık kentsel dönüşümün ki çok kötü örnekleri var Türkiye’de. Kentsel dönüşüm denilince öcü görmüş gibi korkuyoruz. Çünkü biz İstanbul’da Ankara’da, İzmir’de Bursa’da yapılan bir takım kentsel dönüşümde insanların mekânlarından nasıl sökülüp sokağa atıldıklarını gördük. İnsanların rahatlığının bozulduğunu gördük…

Kentsel dönüşüm konusunda biz çok dikkatli davranıyoruz. Çünkü yaşananları gördük. Kaygı ve korkuyla izledik insanların nasıl mağdur olduklarını…

Bu nedenle kentsel dönüşümde İskenderunlular dikkatli davranmalı.

Yetkililer yeterince bilgilendirmiyor, yanıltıyor bizleri. Hâlbuki yetkililer yeterince bilgilendirse yetkililer bizlerle diyalog kurarsa neden karşı çıkalım?

Neden kentsel dönüşümü reddedelim? Böyle bir şey akıl karı mı mümkün mü hele hele ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğunu bilen biri olarak neden daha böyle güvenilir sağlıklı efendim daha rahat yaşayabileceğimiz binalar üretilmesin. Bizim de en doğal hakkımız bu güzel yaşamak, sağlıklı yaşamak güvenilir yaşamaktır.

Ama korkuyoruz sokağa atılacağız diye… Korkuyoruz. Çünkü her kafadan bir ses çıkıyor. Korkunç bir bilgi kirliliği var. Bizim burada iki türlü kentsel dönüşüme giren bölge var. Birisi güç sahiplerinin tapulu hak ettikleri yerler, bir de işgalci diye nitelendirilin ama 70-80 yıldır orda tapusuz yaşayan bu bölgenin insanları var.

Maalesef her iki tarafa ayrım yapıyorlar. Tapulu ve tapusuz bölgelerde oturan insanlara farklı bir takım hak edişler sunuyorlar. Bu da bizleri üzüyor 80 yıldır vatandaş orda oturmuş tapulu mülkü olmuş. Artık oranın Hazine Genel Müdürlüğünün mülkü diyoruz ki kardeşim, bunlara tapularını verin tapuluymuş gibi muamele görsün ve bu insanlar burada yaşasın söküp atmayın. Ancak maalesef çok üzülerek söylüyorum çok iyi niyetli olduklarından hiçbir şüphem yok! Ancak kendileri de ilgisiz kendileri de yetersiz. Donanımları yok bilmiyorlar… Kendileri de bulanık suda balık avlıyor. Soruyoruz, yetkili birisi konuşsun diye. Belediye başkanına gidiyoruz. ‘Benimde yeterince bilgim yok’ diyor. Gidiyorsun Ruhsat İşleri Müdürlüğü’ne Fen İşleri Müdürlüğü’ne vs. biz de yeterince bilgi sahibi değiliz” diyorlar. Ya arkadaş bir defa bir plana bir şey bilmeden başlamak o işe kesinlikle yanlış sonuçlandırma getirir. İnsanlar önce planı projeyi yapar onun üzerinde çalışır. Ondan sonra işe başlar. Bunu kendileri de bilmiyor. Bilmedikleri için vatandaştan kaçıyorlar. İşte bütün bunlar bizim için çok büyük birer engel… Şimdi ancak biz şunu söylüyoruz. Arkadaş benim tapusuz bölgede oturan şehrin göbeği olan alışveriş merkezinin karşısındaki 190-200 aile ye yakın insan diyor ki: Bizim borçla ev yapacak imkânımız yok. Bir tek kuruş bile bizi kimse borçlandırıp burada ev yıkmaya kentsel dönüşüm yapmaya yeltenmesin. Buna fırsat vermeyiz. Ölürüz yine de buna fırsat vermeyiz diyorlar. Bizim barınma ihtiyacımızı karşılayacak iki göz başımızı sokacak bir evimiz olsun biz kendi elimizle kentsel dönüşümün önünü açmaya hazırız. Ama bizden bir şey istenmeyecek” diyorlar.

Çünkü bu insanların büyük bir çoğunluğu Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın yardımlarıyla geçiniyorlar. Kentsel dönüşümü planlayanlar vatandaşa “50-55 ² civarında size hak ediş sunuyoruz. Ancak 55 m² konut üretemiyoruz. En küçük ürettiğimiz konut 90 m² burada da 45 m² sizi borçlandırırız” diyorlar. Nasıl borçlanacak vatandaş? 45 m borçlandırmak demek 45 bin lira banka… Almak demek. Onlar ömrü boyunca 45 bin lirayı bir arada görmemiş. Ve inanın içler acısı bir durumları var.. Gidip görmenizi isterim duyarlı bir araştırmacı gazeteci olarak. Oturdukları evleri çadırlarla örtmüşler kiremit alacak paraları yok. Kiremitleri yağmurda fırtına da kırılmış kaybolmuş adam mavi branda çekmiş evin üzerine mavi branda altında yaşıyor. Hala ilkel bir çağda yaşıyormuş gibi bir görüntü sunuyorlar… Bu insanları kentsel dönüşüm uğruna kalk borçlandır. Borçlanamaz bu insanlar kardeşim, neyle borçlansın… Bu adamın parası yok . Onun için sonuç itibariyle belediye yetkilileri çevre ve şehircilik yetkililerine her yerde sesleniyoruz! Kardeşim biz kentsel dönüşüme karşı değiliz kardeşim biz kentsel dönüşüm mağduru olmak istemiyoruz. Biz kentsel dönüşümden yanayız yerlerimizi yurtlarımızı vermeye hazırız ancak bize yapacakları yer en azından rahat sığabileceğimiz çoluk çocuğumuzla burada barınabileceğimiz küçük 80-90 metre daire verirler bize önlerini biz açalım, kavgasız gürültüsüz tantanasız uzlaşarak. Uzlaşarak mı burayı yapmak daha iyi kavga ederek mi? Biz bununda bilincindeyiz. Kesinlikle devlet yetkilileriyle kavga etmek çözüm değil. Ama çaresiz kalırsak kavga etmek ten başka çaremiz de yok gibi…”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.