“Toplumsal Cinsiyet Veri ve İstatistiklerine İlişkin Kapasite Geliştirme ve Teknik Destek Programı”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Toplumsal Cinsiyet Veri ve İstatistiklerine İlişkin Kapasite Geliştirme ve Teknik Destek Programı Modüler Eğitim Programı  Adana’da gerçekleştirildi!

UN Women tarafından Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında18-19-20-21 Ekim tarihlerinde Adana Divan Otel’de“Toplumsal Cinsiyet Veri ve İstatistiklerine İlişkin Modüler Eğitim Programı”medya çalışanları, öğrenciler ve sivil toplum örgütlerinden 55 katılımcıyla gerçekleşti.

Ankara’da Nisan ayında düzenlenen ve İstanbul’da da düzenlenecek olan modüler eğitim programının yanı sıra hackhatonlar, STÖ’lere yönelik kapasite geliştirme ve mentorluk faaliyetleri proje kapsamında gerçekleştirilecek.

Tandans Veri Bilim Danışmanlığı, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEID) ve Dissensus Araştırma ortaklığıyla uygulanan bu eğitimin amacı ve hedefleri şöyle:

Amaç

Bu eğitim programının amacı, sivil toplum örgütü (STÖ) üyelerinin, çalışanlarının veya gönüllülerinin, medya profesyonellerinin ve öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin veri ve istatistik kaynakları, analizi ve görselleştirmesine dair bilgi ve beceri kazandırarak kapasite gelişimlerini desteklemektir.

Eğitim programının sonunda katılımcılar, toplumsal cinsiyet veri ve istatistiklerine erişme, bunları kullanma, üretme, analiz etme ve sunmanın yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak için toplumsal cinsiyet veri ve istatistiklerinden yararlanma konusunda daha özgüvenli ve yetkin hale gelecektir. Dolayısıyla, eğitim programının temel hedeflerinden biri, katılımcıların hem kendilerinin veri üretmelerini hem de kamu kurumlarından anlamlı veri ve istatistik talep etme sorumluluğunu üstlenmelerini sağlayarak toplumsal cinsiyet veri ve istatistiklerinin kamuoyu tarafından daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale getirilmesini mümkün kılmaktır. Program yaygınlaştıkça ve katılımcılar elde ettikleri kazanımları uygulamaya geçirdikçe, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalara veri ve istatistik kullanılarak önemli bir katkı sağlanacaktır.

Hedefler

  • Bu eğitim programı, toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamak için toplumsal cinsiyet veri ve istatistiklerini faaliyetleri için kullanmak, kanıta dayalı savunuculuk yapmak ve analiz becerilerini geliştirmek isteyen STK temsilcilerine rehberlik edecektir.
  • Eğitim programı süresince tartışılan kavramlar, politikalar ve stratejiler, toplumsal cinsiyet verileri ve istatistikleri yardımıyla toplumsal cinsiyete duyarlı habercilik yapmak isteyen medya profesyonellerine yol gösterecektir.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi kazanan ve toplumsal cinsiyet verileri ve istatistikleri hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler (istatistik, medya/gazetecilik, kadın çalışmaları ve ilgili diğer bölümlerde okuyan), toplumsal cinsiyet eşitliğini eğitimlerine ve çalışma hayatlarına dahil edebileceklerdir.
  • Aynı hedef gruptaki katılımcılar birbirlerinden farklı bakış açıları ve veri kullanım yöntemleri öğreneceklerdir.
  • Katılımcılar hem kendileri veri ürettikleri hem de kamu kurumlarından anlamlı veri ve istatistik talep etme sorumluluğunu üstlendikleri için toplumsal cinsiyet veri ve istatistiklerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla eğitimden kazanımlarını hayata geçireceklerdir.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.