“Kendini Tanı Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” bu kez Hatay’da

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile başlattığı “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi”bu kez Hatay’da

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin farklı illerinde bugüne kadar 400 kadına ulaşılan projenin yeni odağı depremden etkilen bölgeler oldu. Bu kapsamda ilk eğitimler Hatay’daki kadınlara verildi.

 

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi, geçen yıldan bu yana çeşitli illerdeki kadınları meme kanseri hakkında bilinçlendirmek amacıyla yürütülüyor. Proje kapsamında, Kanser Savaşçıları Derneği’nin gönüllü hekimleri tarafından kadınlara meme kanseri hakkında eğitimler veriliyor. İhtiyaç Haritası ise eğitim verilen illerde meme kanseri farkındalığı konusunda sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı kadınları ve bölgeleri tespit ediyor, eğitim alan kadınların Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması için randevuları koordine ederek ulaşımlarını sağlıyor ve tarama sonrası tüm süreci takip ediyor. Geçen yıl Antalya ve Trabzon’da yaklaşık 400 kadına ulaşılan projenin bu yılki odağı depremden etkilenen bölgeler oldu. Bu kapsamda ilk eğitimler, deprem felaketinde en çok zarar gören illerin başında yer alanHatay’daki kadınlara verildi.

Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan, Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç, İhtiyaç Haritası Saha ve Operasyon Koordinatörü Zafer Kapusuz

Üçüncü buluşma Hatay’daki kadınlarla gerçekleşti

“Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamındageçen yıl Antalya ve Trabzon’da yaklaşık 400 kadına bilgilendirme eğitimi verildi. Bu kadınların en yakın KETEM’de meme taramalarının yapılması sağlandı. Eğitim alanların yüzde 10’undan fazlası ileri tetkiklerin yapılması için hastanelere sevk edildi. Proje kapsamındaki üçüncü buluşma Hatay’daki kadınlarla gerçekleşti. İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda düzenlenen etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği’nin gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan tarafından 2 farklı oturumda kadınlarameme kanseri farkındalık eğitimi verildi. Eğitimde kadınlar; meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgilendirildi. Eğitimler ve meme kanseri taramalarının önümüzdeki dönem Türkiye’nin farklı illerinde de devam etmesi planlanıyor.

 

Proje kapsamında kadınlara eğitim veren Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan,“6 Şubat depremiyle ciddi acılar yaşayan ve maalesef henüz toparlanma aşamasına bile gelememiş Hatay ilimizde kanser hastalıklarının, özellikle kadın kanserlerinde başta gelen meme kanserinin, depremin gölgesinde kalmasını engelleme çabası önem kazanmaktadır. Kanser Savaşçıları Derneği’nin bu yerinde ve önemli katkısı bölgekadınları için hem bir gereklilik hemde yalnız olmadıklarını hissettiren bir çabadır. Meme kanserinin erken tanı ile yüzgüldürücü sonuçları olduğunu hatırlatmak büyük önem taşımaktadır.” dedi.

 

Projeyle ilgili açıklamada bulunanİhtiyaç Haritası Saha ve Operasyon Koordinatörü Zafer Kapusuz da“İhtiyaç Haritası olarak 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren bölgede insanların iyi olma halini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda depremin ilk döneminde insani yardımlarda bulunduk, sonrasındaise diğer çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bilindiği üzere bölgede hala çok fazla ihtiyaç ve sorun bulunuyor. Bunlardan biri de dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri riskinin bölgede diğer ihtiyaçların gölgesinde kalması. Meme kanserinin,erken evrelerde tespit edildiğinde tedavisinin çok daha başarılı olduğunu biliyoruz. İhtiyaç Haritası olarak, Kanser Savaşçıları Derneği ve AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile bu projekapsamında daha önce ikişehirde farkındalık eğitimleri ve ardındankadınlar için ücretsiz meme kanseri taraması gerçekleştirdik. Bugün de Hatay’dayız. Eğitimlerle başlattığımız etki katlanarak büyüyecek ve Türkiye’de meme kanseri farkındalığının artmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

 

Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç ise açıklamasında şunları söyledi: “Deprem felaketinin ardından yaklaşık 9 ay geçti ama 6 Şubat’ta açılan yaralar maalesef hâlâ kanamaya devam ediyor. Bölgede hayata tutunmaya çalışan kanser hastalarının tedavilere, kanser riski taşıyanların ise erken tanı hizmetlerine kolay erişememeleri bizim için bu durumu daha da endişe verici hale getiriyor. Uzmanlar, böyle büyük felaketlerin ardından çoğunlukla kanser vakalarının da daha ileri seviyelerde ortaya çıktığını vurguluyor. Sebep, hiç kuşkusuz bu tür travmalardan sonra hayata tutunmaya çalışırken bireylerin erken tanı belirtilerini göz ardı edebilmesi ve erken tanı hizmetlerine erişimin kısıtlılığı. ‘Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi’ projesinin deprem bölgesinde devam etmesini bu talihsizliği bertaraf edecek bir olanak olarak değerlendiriyoruz ve çok önemsiyoruz. Özellikle bulundukları çadırdan, konteynerden ayrılamayan, hareket imkânı kısıtlı kadınların, kadınlarda en yaygın görülen meme kanserinde erken tanı konusunda eğitilmelerinin ve tarama için KETEM’lere ulaşımlarının sağlanmasıyla belki de daha ileri evrelerde ortaya çıkacak meme kanseri vakalarının kolay tedavi edilebilir aşamalarda tespit edilmesine vesile olacağız. Bu sebeple yol arkadaşımız İhtiyaç Haritası’na, koşulsuz katkıları için AstraZeneca Türkiye’ye ve kanserle mücadelede ilk günden bu yana bize destek veren Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne minnettarız.”

 

Bu yılın başında meydana gelen ve büyük acılara neden olan felaket karşısında tüm halkın acısını derinden paylaştıklarını söyleyen AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, “AstraZeneca Türkiye ailesi olarak deprem sürecinin ilk gününden bu yana elimizden gelen desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Bu sürecin ne kadar zorlu ve uzun vadeli olduğunun farkında olarak yardımlarımızın sürekliliğine özen gösteriyoruz. Uzun vadeli sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında, bölgedeki çocukların ve gençlerin eğitimine destekler verirken bölge halkını hastalıklar konusunda bilinçlendirmeyi de hedefliyoruz. Koşulsuz desteğimizle yürütülen ‘Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi’ kapsamında Kanser Savaşçıları Derneği ve İhtiyaç Haritası ile bu yıl deprem felaketinden en çok etkilenen illeri önceliklendirme kararı aldık ve Hatay’daki eğitimleri tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgede hangi ihtiyaçlara cevap verebileceğimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefimiz doğrultusunda, toplumun faydasına olacak her çalışma, projede ve iş birliğinde üzerimize düşeni yapmaya daima hazırız.” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.