6 Şubat Depremlerinin ardından 11 ilde depremi yaşayan esnaflarla görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk, Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Deprem illerini kapsayan proje “Ahilik Töresi Afet Bilinci” kapsamında afet ve acil durumlarda esnaf ve sanatkarların toplumsal rolünün ele alındığı projede esnaf, deprem sonrasında yeniden imar ve iskan, finans, üretim ve istihdam alanında yaşadığı sorunları analiz etti.
“Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” projesini Dünya Esnaf Sanatkârlar Derneği Ahi Enstitüsü yaşama getirirken İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce de proje desteklendi. Bu projeye İskenderun’dan da Ekogündem Gazetesinin İmtiyaz Sahibi deneyimli gazeteci Serpil Korkmaz destek verdi.
“Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Hatay’da yüzyılın afetini yaşayan esnaf, ‘Afetin Esnafları’ yazı dizisine konuştu.”
Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler… Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat’ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkârlar ile görüşen Fehmi Çalmuk, Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa illerinde yapılan röportajları haber olarak okunabilecek aynı zamanda bu röportajların videoları youtube kanalından da izlenebiliyor.
İskenderun Bakkallar ve Bayiler odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, İskenderun Kuyumcular Saatçiler Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, Mobilyacılar ve Hızarcılar Oda Başkanı Yılmaz Değirmen, Taksici esnafı Kasım Eren, Manolya Çiçekçilik’in sahibi Musa Gündoğdu, Ayakkabı tamircisi Doğan Kasal, Kadın- Erkek Kuaförü Serkan Akdağ, 6 Şubat’ta yaşadıklarını esnafhabertv.com’a anlattı.
İskenderun Kuyumcular Saatçiler Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, türlü olumsuzluklar içerisinde kuyumcu esnafı ile ilgili çalışmaları anlatırken, 6 Şubat’a dair yaşadıklarını da aşağıdaki paylaştığımız linkte anlattı.
https://www.esnafhabertv.com/ugur-firat-konustu-hatay-afet-b%C3%B6lgesi-ilan-edilmeli/72730/
ESNAFIMIZ ÜZERİNE NE DÜŞÜYORSA GERÇEKLEŞTİRDİ. ESNAFIMIZIN MORAL MOTİVASYON İHTİYACI VAR diyen İskenderun Bakkallar ve Bayiler odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, 6 Şubat 2023 öncesi ve sonrasını anlatırken ülkemizin deprem bölgesi olduğunu anımsatarak deprem çalıştayı yapılmasını önerdi. Çöloğlu’nun açıklamaya ilişkin değerlendirmelerini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://www.esnafhabertv.com/mustafa-cologlu-depremden-bir-saat-sonra-isyerlerimiz-yagmalandi/72724/
Hatay/İskenderun Hızarcılar Ve Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Değirmen, depremde yaşadıklarını gözyaşları içerisinde www.esnafhabertv.com’a anlattı.
Kimi yeni yerinde kimisi de hasar almayan dükkanında çalışmaya başlayan esnafımız, yaşadığı acıları, depremde vefat eden, iş yeri yıkılan esnaf arkadaşlarını anlatırken gözleri doluyor. Değirmen’in ağlayarak anlattığı konuşmaması izleyenlerin yüreklerini dağlayacak cinsten.
“Başka çare yok, hayat devam ediyor. İşçilerimize iş lazım, ekmek lazım. Biz çalışıp üreteceğiz ki hayatı sürdürebilelim. Şu an üretim yapmaya çalışıyoruz.” diyen Yılmaz Değirmen, enkazdaki arkadaşları ile ilgili duygularını ağlayarak esnahabertv.com ‘a anlattı.
https://www.esnafhabertv.com/yilmaz-degirmen-aglayarak-anlatt%C4%B1/72729/
“Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” projesi kapsamında usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk, İskenderun’a gelmiş ve esnafı ilk ağızdan dinleme fırsatı da yaratmıştı. Gazeteci-Yazar Çalmuk, proje kapsamında ekibiyle birlikte 11 deprem ilini de ziyaret etmiş oda başkanları, esnaf temsilcileri ve esnaf ile görüş alışverişinde bulunmuştu.
6 Şubat depreminin acılarına bir çok kişi belendi. Bu kişilerden birisi de Kasım Eren. Depremin ilk anlarında yıkılan İskenderun Devlet Hastanesinin enkazında anne ve babasını kaybeden Kasım Eren, 2012’de yıkım kararı olan, ancak tadilatlarla ayakta tutulan “HASTANE İÇİN YIKIM KARARI NEDEN UYGULANMADI ? diye halen sorguluyor. “Üzüldüğüm nokta şu: bu hastaneye maalesef 2012 yılında yıkım kararı verilmiş ve 2012 yılından bu zamana kadar yıkılmamış. Bize söylenen 2012 yılından bu zamana kadar bu hastaneye 4 kere beton dökülmüş, taban sızdırıyor diye, bunu yetkililerde biliyor, görevliler de biliyor. Neden bu hastane yıkılmadı? Neden bu kadar insana burası mezar oldu. 150 kişiye yakın vefat oldu orada. Çünkü ben depremden hemen sonra hastaneye gittiğim sadece 3-4 kişi dışarıya kaçmıştı geriye kalan herkes hastanenin içindeydi ve çoğu da çıkmadı. 3. Günü çıktı, 2. Günü çıktı ve çıktıklarında vefat etmişlerdi” diyerek üzüntülerini dile getiriyor.
Taksici esnafı Kasım Eren’in hastanenin neden yıkılmadığına ilişkin değerlendirmesi aşağıdaki linkte.
https://www.esnafhabertv.com/kasim-eren-2012-de-yikilmasi-gereken-hastane-mezar-oldu/72721/
“ŞEHRİMİ TERK ETMEDİM. TERK ETMİŞ OLSAYDIM SADECE KENDİME DEĞİL VATANIMA DA İHANET ETMİŞ OLURDUM.” diyen İskenderun’da çiçekçi esnafı Manolya Çiçekçiliğin sahibi Musa Gündoğdu depremde insanların nasıl yardımlaştığını, depremden sonra yakın çevresinde yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.
Gündoğdu’nun açıklamasını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://www.esnafhabertv.com/musa-gundogdu-birbirimizin-yarasini-sardik/72720/
“DEVLET O GÜN YANIMIZDAYDI… YİYECEK EKMEĞİMİZ YOKTU !” şeklinde duygularını anlatan Hayatını ayakkabı tamirciliği ve lostracılık yaparak kazanan Doğan Kasal, İskederun Kaymakamlığı binasına yakın bir noktada olması dolasıyla gördüklerini depremin ilk elden şahidi olarak anlatarak “Allah’ım bir daha bize böyle bir acıyı göstermez inşallah, çok üzüldük.” dedi.
Kasal, hem can kurtardı hem de yağmacılara karşı bölgesini koruduğunu anlattığı koşması aşağıdaki linkte yer alıyor..
https://www.esnafhabertv.com/dogan-kasal-devlet-ilk-gunden-itibaren-buradaydi/72722/
6 Şubatta 11 ili vuran depremin ardından yıkılan İskenderun Büyük Çarşı İşhanı esnafı için yaptırılan konteynırlar yavaş yavaş faaliyete geçiyor. O depremde yerle bir olan işyeri de Büyük Çarşı İşhanında idi. Depremden 7-8 ay sonra halen kazanç kapısının kapalı olduğunu ve siftah yapamayan bir çok esnafın elektrik borcunu ödeyemediğini ifade ediyor. Berber esnafı olarak konteynırda para kazanmaya çalışan Serkan Akdağ’ın değerlendirmesi ise aşağıdaki linkte yer alıyor.
https://www.esnafhabertv.com/serkan-akdag-7-aydir-oturuyoruz/72728/